Европейките, които имат неандерталски гени, раждат повече деца

| от MamaMia |


Една от всеки три жени в Европа е наследила прогестерон рецептор (PR) от неандерталците, населявали континента преди и успоредно с Хомо сапиенс. Това е генен вариант на рецептора, който се свързва с по-голяма фертилност, по-малко кърване по време на ранна бременност и по-малко спонтанни аборти. Това е изводът от изследване, публикувано в Molecular Biology and Evolution от учени от института за еволюционна антропология „Макс Планк“ в Лайпциг и Каролинска институт в Стокхолм.

„Прогестероновият рецептор е пример за това как благоприятните генетични вариации които са формирали модерния човек, когато той се е смесил с неандерталците, имат ефект върху съвременните хора“, казва Хуго Цеберг, учен от департамента по неврология в Каролинска институт и в института за еволюционна антропология „Макс Планк“, който участва в изследването заедно с колегите си Джанет Келсо и Сванте Паабо.

Прогестеронът е хормонът, който играе важна роля за менструалния цикъл и бременността. Анализ в биологична банка на данни от повече от 450 000 участника, между които 244 000 жени, показва, че почти една от три жени в Европа е наследила прогестерон рецептор от неандерталците. 29% носят по едно копие на неандерталския рецептор, а 3% имат две копия.

„Процентът жени, които са наследили тази генна вариация е около 10 пъти по-голям, отколкото тези, наследили други неандерталски генни вариации“, казва Цеберг. „Тези открития насочват към мисълта, че неандерталският вариант на рецептора оказва благоприятен ефект върху плодовитостта“.

Изследването показва, че жените, които имат неандерталския вариант на рецептора имат по-малко кървене по време на ранна бременност, по-малко спонтанни аборти и раждат повече деца.

Молекулярният анализ разкрива, че тези жени произвеждат повече прогестерон рецептори в клетките си, което може да доведе до повишена чувствителност към прогестерона и до предотвратяване на ранното помятане и кървене.


Повече информация Виж всички