Тийнейджър създаде „Наръчник против скука“ за дните на изолацията

| от Mamamia |


Какво да правиш, ако си тинейджър в изолация? Как да запълниш най-плодотворно времето, когато не си на училище дистанционно? Как да поддържаш контакти с приятелите и как да спортуваш, ако си затворен вкъщи? Как да си полезен? И не на последно място – как да не полудееш, а да превърнеш безкрайните дни в нещо, от което да имаш дългосрочна полза?

Най-добър съвет тинейджърите могат да получат от връстниците си.

Елиан Монов е на 18 години и е от с. Хърлец – малко селце град Козлодуй. Той е участник в Международната награда на херцога на Единбург. Това е програма за личностно развитие, която подготвя младите хора за бързо развиващия се свят, като им осигурява балансирана рамка, в която имат възможност да развиват своите умения, да доброволстват и да спортуват. Чрез изпитаната методология на програмата те изграждат свой индивидуален план, който следват в продължение на месеци.

Елиан участва в Наградата на ниво Бронз и във връзка с главната си цел в направление „Умения“ изготвя „Наръчник против скука – възможности ONline и OFFline“. Наръчникът, който е свободен за теглене онлайн, е преназначен младежи, които имат свободно време след дистанционното училище и искат да го инвестират в нещо полезно за себе си, но нямат идея как да систематизират усилията си.

В наръчника тийнейджърите могат да намерят съвети как да отделят време за себе си, за да подредят личните си неща, как да спортуват в рамките на извънредното положение, как да доброволстват и да общуват онлайн и офлайн и как да са полезни на родителите си в семейството.

В началото на септември 2019 г. Елиан пожелава да стане участник в Международната награда на херцога на Единбург и в рамките на 6 месеца успява да постигне ниво Бронз, което е първото от трите нива на програмата. Той споделя, че обмисля своята цел дълго, за да извлече максимума от направление „Умения“. Започва активно участие и работа по избраните от него дейности през декември 2019 година. Главната му цел е след 3 месеца да организира интерактивна среща с минимум 6 участници, чиято цел е да обобщи резултатите от провеждането на „19-та Национална среща на младежките парламенти, април 2020 година, в град Козлодуй“.

“Понякога се случват събития, които променят нашите планове и е необходимо да направим промяна, за да останат валидни, както моята главна цел в Наградата. Това предизвикателство ме мотивира да се променя и адаптирам към успешно реализиране спрямо условията, в които съм. Да погледнем от добрата страна на ситуацията – природата ни дава шанс да се пренасочим в правилната посока, сега имаме време за всичко, което сме отлагали!” – споделя Елиан.

След въведеното на 13 март извънредно положение, планираната интерактивната среща няма как да се проведе физически, заради епидемичната обстановка в страната. Елиан обмисля различни варианти и така му хрумва идеята – да организира видео разговор на тема „Възможности от вкъщи – #ЩеСеСправимЗаедно“, в който да представя „Наръчник против скука – възможности ONline и OFFline“.

Сега целта му е да сподели събраните интерактивни дейности от наръчника и да ги направи достъпни за все повече младежи в България.

Така Елиан показва на своите връстници как да постигат целите си и да се чувстват добре, а в същото време сам се справя с целта си, като я адаптира спрямо неочакванта ситуация.

Изтеглете “Наръчника против скука” от тук