Знам, че не те боли главата

| от Жоржета Попова |


Всички познават митовете за главоболието, което остро наляга жените, когато нямат желание за секс. Както и за умората, дискомфорта, общото неразположение и другите оправдания, до които прибягват големите момичета, когато просто не искат да правят секс.

Но никой не се пита защо се случва това и защо се налага женският пол да се оправдава, когато няма порив към плътски удоволствия. Не е тайна, че сексът се намира не между краката, а между ушите. И въпреки това огромен процент от жените прибягват до всевъзможни глупави оправдания, за да избегнат нежелания акт, вместо да кажат просто „Нямам желание за секс“. Освен баналните главоболия, може да се срещнат и по-креативни извинения – мокрото петно на тавана на спалнята, съседското лаещо куче, мъгливото време навън, фазата на луната или погълнатия боб на вечеря, който действа като анти-афродизиак.

Обичайно истинските причини са други и те не са срамни. Могат да варират от хормонални смущения, през затлачена тъга и напираща тревожност, до неподходящ партньор. Но тъй като отказването на секс на постоянен партньор хвърля върху женската същност сянка на фригидност, скучноватост и непривлекателност, жените вадят от три кладенеца вода, за да оправдаят липсата на див стремеж към съвкупление.

А това е просто едно от хилядите неща, от които съвременната жена се срамува без причина и крие дълбоко в гънките на лимбичната си система, където никой не може да ги види. Не е нужно. Равновесието в женската екосистема е крехко и желанието за секс е първият психологически аспект, който реагира на стрес, така както гастроинтестиналната система е първата в организма, която проявява своите незавидни капризи, когато нещо не е наред.

Толкова ни е втълпявано, че проблемите в секса са първият индикатор за развала на връзката, че всеки път, когато някой не проявява желание за телесна близост, изпадаме в паника. Това е излишно. Спадът на либидото може да се дължи на 100 000 други неща освен на липса на привличане към партньора. Няколко съвета към мъжете, които имат уклон да бъдат осъдителни и мнителни, когато им се отказва физически контакт:

Ако Вашето момиче е с красиви, богати форми, но някой глупак през деня й е честитил несъществуваща бременност, тя няма да се засили към ципа на панталона ви, защото точно в този ден не е уверена в привлекателността на тялото си. И вместо укори, е добре да подходите с комплименти и нежност.

Ако сутрин по път за работа е видяла смачкан таралеж и се е разстроила, тя може натрапливо да визуализира тази гледка цял ден и цяла вечер. Едва ли искате, когато гледа Вас, да вижда смазан таралеж, нали? Ако жената пие някакви лекарства, които имат отношение към либидото й, това не означава, че я отблъсквате. Ако детето й/баща й/котето й са болни, тя може да се е сковала от тревожност, която се срамува да разкрие. А ако цял ден е работила в офиса или у дома, тя може да е твърде уморена да Ви обърне необходимото внимание и да предпочита да чете книга или да зяпа телевизора с празен поглед. В това няма нищо лошо.

За разлика от мъжкия, механизмът на женското желание е сложен и има фини настройки. Понякога в него трябва да пипат само ловки ръце. Не, не в буквален смисъл. А понякога просто трябва да бъде оставен да почине, да рестартира и да презареди. И в това няма никаква опасност за връзката. Освен ако такава не бъде създадена изкуствено от параноидни мъже и фиксирани в представата за „перфектната жена“ жени.


Повече информация Виж всички