Уважителен? Инициативен? Забавен? Качествата, които търсим в партньора за цял живот

| от MamaMia |


Едно от най-честите оплаквания на съвременните жени, които търсят дългосрочна и сериозна връзка, е, че мъжете са склонни бавно да се отдръпват, когато осъзнаят колко самостоятелна, амбициозна и силна жена със собствено мнение е партньорката им, дори и ако наистина я обичат. Ситуацията е толкова разпространена, че вече се е превърнала в своеобразно попкултурно клише – „силните и независими жени“. Жените можем да бъдем грижовни, обичащи и семейно ориентирани и наред с това да живеем свой собствен живот, да имаме мечти, амбиции, приятелства, цели, да обичаме да приключенстваме и пътуваме. Това не означава, че не искаме някой да споделя пътя ни заедно с нас, а ние да го подкрепяме в неговия.

Самодостатъчност не означава, че искаме да живеем сами, а че няма да снижим стандартите си и да влезем в компромисна връзка, само и само колкото да имаме някого до себе си. Ние отговаряме на разбирането с разбиране, а на подкрепата – с подкрепа. Не търсим принца на бял кон, защото не сме девици в беда. Само ценим определени качества и черти на характера у един мъж, които за нас биха означавали, че той може да е човек, с когото да прекараме живота си. Ето кои са те:

Собствени мечти и цели

В една двойка мечтите се споделят от двама. И за мъжете, и за жените, да бъдеш с някого, който е много по-малко мотивиран в живота от теб, ще предизвика напрежение във връзката. Единият няма да разбере защо другият работи толкова усилено, или защо става в пет сутрин, за да тренира. Не е нужно и двамата да споделят едни и същи амбиции, но ако единият няма никакви, той няма как разбере целеустремеността на другия. Човек с идеи и желания пред себе си действа мотивиращо и вдъхновява партньора си.

Самоувереност

Да нне се бърка с нарцисизъм и самовлюбеност. Мъж, който постоянно се нуждае от успокоение или утвърждение, вероятно няма да се сработи дълготрайно с много самостоятелна жена. Макар че тя вероятно ще му покаже любов и привързаност, защото се грижи за него и иска той да се чувства обичан, няма да му напомня постоянно колко много се нуждае от него в живота си. Понеже не би било вярно. Всички ние искаме да се чувстваме желани и необходими, и това не може да се пренебрегва, но никой отстрани не би могъл да ни накара да вярваме в себе си, ако ние не изберем да го направим.

Вижте още: Ще се ожени ли за теб? Да, ако имаш тези 10 качества

Уважение към личното пространство

Жените, които са фокусирани върху собствената си мисия и път в живота, живеят в момента и са твърде заети, за да се притесняват какво мислят другите хора. Мъж, който ще излиза с такъв тип жена, трябва да уважава както нейното лично пространство, така и съвместното им като двойка. В поколението на социалните медии е трудно да се запази поверителност. Но все пак е важно да живеем всеки за себе си, а не да навлизаме в личата си сфера, или да допускаме в нея външни хора.

Респект

Никой мъж никога не трябва да бъде груб или неуважителен към жената в живота си. Част от респекта в една връзка е и партньорите да бъдат честни и открити един с друг. Да си уважителен не означава, разбира се, винаги да отстъпваш и да правиш компромиси. „Подходящият“ мъж знае кога да бъде гъвкав и кога да отстоява позициите си пред жената до себе си. Тя самата ще го уважава още повече заради това.

Вижте още: А ако ти не си готова за връзка?

Инициативност

Това, че една жена е на лидерска позиция от 9 до 6, от понеделник до петък, не означава, че иска да бъде мениджър и във връзката си. В края на деня много жени все още ценят мъж, който е склонен да поеме юздите и направи планове, да прояви лидерски и организационни умения. Мъж, който ще предложи идеи за ваканцията, ще разреши някой логистичен проблем у дома, ще направи резервация за вечеря.

Липса на ревност

Самостоятелните жени бягат от властни и задушаващи мъже като дявол от тамян. Ревността и проявата на натиск към такава жена, обсеващото поведение са най-бързите начини един мъж да я отблъсне незабавно. Тя не иска някой да я следи и води за ръка непрекъснато. Най-щастлива и успешна би била връзката между хора, които живеят собствените си животи, но съвместно, а не се опитват да обсебят изцяло живота на другия.

Вижте още: Имате ли „прилепващо“ поведение във връзките си?

Комуникационни умения

Това не означава просто да знае как да говори и да изразява чувствата си, но също така да знае как да слуша нейните с разбиране. Не всички хора са вербално отворени, но понякога показват как се чувстват чрез действията си. За мъжа е важно да може да „чува“ какво не казва жената в живота му, и да разчита знаците ѝ.

Знак на равенство

Когато правилният мъж прави комплименти колко момичето до него е страхотно в нещо, никога не го довършва със снизходителното „като за момиче“. Мъж, който може ефективно да изгради връзка с независима жена, ще я види точно такава, каквато трябва да бъде видяна – като равна, като партньор. Това означава да уважава и цени нейното мнение и да споделя открито своето. Това означава решенията на проблеми да се търсят съвместно. Това означава той никога да не приема, че тя не може да го научи на нещо ново или да му покаже нови преживявания – всъщност някои от най-важните уроци в живота са тези, които учим от човека до себе си.

Вижте още: „…Умна си като за жена. Че и чувство за хумор имаш“

Подкрепа

Марк Твен е казал: „Пазете се далеч от хора, които се опитват да омаловажат вашите амбиции. Малките хора винаги правят така. Най-великите хора ви карат да вярвате, че вие също можете да станете велик“. Същото правилно е относимо към връзките ни. Мъжете и жените, които са силни и сигурни в себе си, няма да имат проблем да застанат зад партньора си, когато е необходима подкрепа. Те няма да предадат доверието му или да го разубеждават от целите му. Правилният човек ще бъде зад гърба ти, когато се нуждаеш от подкрепа, пред теб, когато се нуждаеш от закрила, но най-често до теб, за да вървите по пътя си заедно.

Чувство за хумор

Въпреки твърдия и сериозен образ, който някои жени демонстрират пред света, те все още са човешки същества, които изпитват всякакви емоции. Никой не иска да бъде строг или сериозен през цялото време, особено тези, които работят под стрес и напрежение. Мъж, който може да разведри настроението точно в подходящия момент, ще бъде не само страхотен любовник, но и страхотен най-добър приятел.

Вижте още:

Намирането на баланс, който позволява на връзката да процъфтява, когато двама силни и независими хора се съберат, е трудно. Мъжете трябва да разберат, че могат да бъдат с жена, която живее собствения си живот, и това по никакъв начин не намалява мъжествеността им, дори напротив. И жените трябва да разберат, че да бъдат силни и независими, не означава да бъдат властни или агресивни. Хората са еднакво достойни за уважение и не е необходимо, даже е нежелателно да демонстрират надмощие един над друг. Най-добрите двойки са съставени от хора, които се допълват, уважават силните си страни и същевременно балансират слабите си страни. Любовта е отборен спорт.

Вижте още: 

4-те етапа на всяка връзка. В кой сте вие?


Повече информация Виж всички