А ако ти не си готова за връзка?

| от MamaMia |


Разбира се, че искам да срещна любовта. Единици са хората, които не биха го твърдели. Дори и настоящият момент да не е точният, дори и да съществуват пречки, дори и човек да иска „да си поживее“, каквото и да значи това, обикновено в края на деня си представяме себе си обичащи и обичани.

Има разлика обаче между това да искаш да започнеш сериозна връзка и това наистина да имаш емоционалната готовност за нея. Не е лесно да погледнеш себе си отстрани и честно да си помислиш можеш ли в дадения момент да бъдеш отдаден партньор и да стъпиш в морето, извора, блатото, или какъвто там водоем се явява любовта. Ама да стъпиш и с двата крака. Не е лесно, но за да бъдеш наясно със себе си, трябва да пробваш.

Ако се вгледаш в себе си и забележиш някой от изброените сигнали, май ще се окаже, че човекът, който все още не е готов за дълбока романтична обвързаност, си ти и ще се наложи да поработиш над себе си, вместо да губиш времето и да разбиваш сърцето на някого.

Все „попадаш“ на неподходящи

Ти не попадаш на тях, ти ги избираш. Това е уловката. Вътрешният ти компас те насочва към емоционално затворени или крещящо неподходящи хора, защото подсъзнателно саботираш идеята за връзка от самото начало. Не че не виждаш всички възможни червени флагове, просто избираш да си кажеш „О, колко сладко, червеното е любимият ми цвят“. И приятелите, и семейството ти предупреждават, че си попаднала на нестабилен, нечестен или безперспективен човек, човек с неразрешени лични проблеми, или пък някой, който вижда в теб само временно забавление. Ти обаче си убедена, че можеш да го промениш и така да валидираш себе си. Всъщност знаеш, че не е така – търсиш драмата и временната силна емоция, защото това работи и за теб, тъй като не си готова да извървиш и следващата крачка.

Нуждаеш се от мъж, за да си щастлива

Чувстваш се зле без партньор и не се усещаш самодостатъчна. Ако те поканят на парти и нямаш с кого да отидеш, вероятно ще си измислиш извинение да го пропуснеш. Ще се самосъжаляваш у вас заради това, че си толкова самотна. Даже може импулсивно да се регистрираш в сайт за срещи, в който вече няколко пъти си трила и връщала профила си.

Дори и така да срещнеш някого и той да се окаже симпатяга, вероятно ще забележи емоционалната нестабилност и обсесивното поведение, които ще струят от теб, и всичко ще приключи твърде бързо. За да може да живее с другите, човек трябва да се научи да живее със себе си, да познава нуждите си, желанията си. Ако сам не се приема за достатъчен, защо друг би го приел?

Искаш да го преобразиш „по свой образ и подобие“

Това последно има писмени сведения да го е правил Бог. Много жени обаче приемат човека до себе си като проект, а те са неговите архитекти. Това отново сигнализира подсъзнателното им влечение към ненужната драма. После се сърдят, че са намерили това, което са търсили – истински хаотичен и незавършен проект, който е наникъде. Иначе казано, някой със сериозни лични проблеми.

Ти не си терапевт, а човекът до теб не е пациент, нито обратното. Ти няма да разрешиш проблемите с баща му, няма да го мотивираш да смени работата, която мрази, няма да го научиш да се грижи по-добре за себе си. Това е само в неговите правомощия.

Вижте още: 

4 очевидни признака, че си нямате гадже

Търсиш някого, който да те спасява

Да сме наясно, „оня с коня“ няма да дойде. Изобщо не галопира насам и не му влиза в работата да го прави. Ако се чувстваш като тотална бъркотия, изпитваш несигурност във всяко елементарно действие, или си умираш от скука, когато не те поканят някъде за уикенда, това не е чужд проблем и отговорност.

Да, с такава нагласа можеш да привлечеш някого със същите проблеми или пък с месиански комплекси, но в дългосрочен план това не би работило за нито един от двама ви.

Или пък някой, който те допълва?

Думата „половинка“ е може би най-глупавата възможна дума, която да използваме за човека до нас, по-тъпа дори от незрялото „гадже“. Ти не си половин човек и, да се надяваме, не търсиш половин човек. Извън математиката сборът на два минуса наистина не дава плюс.

Преследваш любовта повече от собствените си интереси

За да отидеш на театър, на кино, на море, на конна езда, на екскурзия в чужбина или на каквото там ти се ходи, не е нужно задължително да си с партньор. Напротив, колкото повече обогатиш себе си, толкова по-интригуваща си за околните, защото имаш какво да им предложиш на интелектуално ниво. А и с повече интереси и хобита човек е по-самоуверен.

Помисли си какъв човек би събудил любопитството ти повече – някой, който умее да катери скали и да готви азиатска кухня, или някой, който мрънка, че не умее нищо и виси пред вас непрекъснато, защото без тебе скучае. След като си помислиш, иди и се запиши на курса по испански и на курса по фотография, за които се каниш и оправдаваш от месеци.

Пазиш си неразрешени проблеми

Ако все още се справяш с емоционалните белези, останали от предишна раздяла или от травмиращо детство, трябва да се излекуваш, преди да заразиш друг с тях. Обади се на баща си или на бившия си, разкажи им подробно какво е останало неразрешено в главата ти, задай всичките си въпроси и си тръгвай от миналото. Може да не получиш отговори, нито някакъв прогрес в отношенията. Обаче ще си изхвърлила от себе си товара, който ти тежи, и най-после ще имаш своя завършек.

Склонна си да да се променяш в зависимост от човека до теб

Не става дума за компромиси. Компромисите са нужни във всяка връзка. Компромис би било този път да отидете на море, а следващия – на планина, защото ще имате възможност само за едната почивка. Да спреш да ходиш по ваканции, защото реши, че голямата ти любов е някой, чиято голяма любов е диванът, не е компромис във връзката, а компромис с теб самата. И това не е никак, никак окей.

Ставаш луд фен на баскетбола заради някого, въпреки че до вчера не проявяваше никакъв интерес към този спорт? Сменяш политическите си убеждения, за да можеш да приемеш абсурдните възгледи на човека, когото срещна миналата седмица? Убеждаваш се, че да ходиш по концерти е безсмислено и тъпо, понеже се влюби в музикален инвалид? Хайде не, моля.

Ако се разпозна в някои от тези признаци, или пък (дано не!) във всичките, те чака много работа по себе си. Няма да е лесно, но ще си заслужава. Когато си емоционално здрава, ще привлечеш към себе си емоционално здрав човек. Какво по-хубаво от това?

Вижте още: 

Грешките, които хората допускат в началото на връзките си


Повече информация Виж всички