Учени откриха идеалната възраст за брак

| от Стела Христова |


Мислите, че сте подранили или закъснели с жененето? Науката обикновено е тук, за да спаси положението… или в случая поне да ви помогне да вземете някои важни житейски решения, като идеалната възраст за брак.

Сключването на брак е голяма стъпка и изглежда, че таймингът е едно от най-големите притеснения на хората. Искам да кажа, срещали ли сте някога някой от онези отчаяни хора, които решават, че следващият, с когото започнат да излизат, ще е партньорът им за цял живот? И правят компромиси със себе си и желанията си, например защото им е хрумнало, че – о, ужас! – наближават 30.

Преди да ги осъдите за това, помислете: можете ли наистина да ги обвините? Натискът върху нас за такива решения е непрекъснат. На жените например постоянно се казва, че техните яйцеклетки имат срок на годност и че всички „добри“ мъже ще изчезнат, ако чакат твърде дълго, за да намерят такава.

Е, това е идеалната възраст за брак според науката – дано като научите за нея, не решите, че натискът върху вас е още по-голям, или че сте сгрешили нещо с избора си на време.

В колаборация с цел откриване на идеалната възраст за брак, математиката и природните науки стигнаха до правилото „37%“. Според този алгоритъм най-добрата възраст за ходене към олтара пътеката е 26 години.

Ето го. Вече не е нужно да се лутате и да се чудите дали е сега или никога. Да се ​​обвържеш на 26 очевидно е идеално.

Вижте още: Да си гледаш работата е сложно

Числото идва от Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions, която е написана от журналиста Браян Крисчън и когнитивния учен Том Грифитс. Според тяхната книга хората вземат най-добрите решения, след като прегледат 37% от опциите.

Те използват примера за проверка на кандидатите за работа и твърдят, че след преглед на 37% от хората, които са кандидатствали, би имало смисъл да се избере кандидат, който е квалифициран, без да се търси повече.

Авторите на проучването казват, че в този момент избиращият има достатъчно информация, за да направи добър избор, но не твърде много, че да бъдат обременен от нерешителност.

Дуото учени отива дори по-далеч, като казва, че това правило работи за избор на партньор.

Диапазонът, в който хората обикновено търсят любов, е между 18-40, а границата от 37% е именно 26.

След това качеството на опциите започва да пада.

(Единственото, което мога да кажа на Крисчън и Грифитс, е, че при мен се получи точно обратното – след 26-ата си година срещнах най-стойностните си и приятели и партньори, сред които и настоящия ми. Но… Кои сме ние да спорим с науката?)

Всъщност, много експерти изглежда са съгласни, че втората половината на 20-те ни е идеална за сключване на брак. Психологът Уайът Фишър например казва, че причината този период от живота ни да е толкова идеален да се установим е, че е се случва в момент, в който сме завършили своето образование и сме започнали кариерата си.

Клиничният социален работник Келси Торгерсън казва, че е изключително важно поне да изчакаме, докато човешкият мозък се развие напълно, за да намерим другар в живота, което не е преди 25-годишна възраст.

Тя казва вярва, че е най-добре да изчакаме поне до този момент. Също така е важно да изпитаме стресови моменти с партньора си и да ги преодолеем заедно. Така че ако имаме гимназиална любов, трябва да видим как двамата се справяме с университет, с разстояние, със съчетаване на учене и работа. Просто за да сме сигурни, че имаме успешни стратегии да се справяме с конфликти и проблеми съвместно. Преди да взимаме съдбоносни решения.

Терапевтът по взаимоотношения Уина Кълинс смята, че магическото число на идеалната възраст за брак всъщност е 28.

Според нея, най-добрата възраст за сключване на брак за жените е 28. На 28 години „нейите бъдещи булки“ показват самосъзнание и увереност в избора на човек до себе си. Повечето 28-годишни са имали време да проучат успешно кои са на лично и професионално ниво. Да открият качествата, които желаят най-много в партньора си в живота. Да се поучат от грешките, които са направили в предишни връзки. Установили са някакви свои кариерни предпочитания. Научили са се да живеят самостоятелно.

Тя обаче смята, че при мъжете тази възраст настъпва по-късно – едва на 32.

Изчакването до 32-годишна възраст дава възможност на мъжете да се установят в кариера и потенциално да преследват професионален напредък, преди да се оженят. Освен това им дава възможност да се развиват социално и емоционално, като живеят сами и излизат на срещи. До 32 години много мъже са прекарали достатъчно време на социалната сцена, за да могат да вземат информирано решение относно встъпването в брак. Те също така развиват по-трезва гледна точка относно раждането на деца и собствената си роля в съвместното родителство. Това е от полза за цялостното здраве на връзката.

Така че, ако сте на 25 и все още сте необвързани, не се отчайвайте. Същото се отнася и ако сте на 36 или 46. Тайната на успешния брак – или на успешното съжителство, защото не е задължително да сте женени все пак – ще откриете сами с човека до себе си. Има уникални елементи от човешките отношения, до които науката не може да достигне.

Всичко е относително хора, но все пак не пречи да разполагате с някаква статистика, на която да се опирате в объркания свят на любовта.

Вижте още:

Ако можех да променя нещо в сватбата ми, щях…


Повече информация Виж всички