Сексът и връзките: как да запазим тръпката и в дълга връзка

| от Росица Гърджелийска, по fatherly.com |


Малките жестове може да са от голямо значение, когато става дума за поддържане на сексуална енергия по време на дългосрочна връзка.

Когато става дума за първоначалното чувство на влюбване, често се говори за страстта и енергията на новата връзка. В това описание се включва всичко – от трепета преди първата среща до потните длани.

Проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Sexual Medicine, твърди, че дори само снимка на новата любов, може да предизвика в човек поток от приятни хормони, като допамин, адреналин и др. Влюбването насърчава и освобождаването на окситоцин, „хормона на любовта“, и подтиква към желание за обсебване. Италиански изследователи в университета в Пиза открили, че тези, които са в разгара на нова любовна история произвеждат по-малко серотонин в мозъка. Знаете ли кои още имат снижени нива на серотонин? Онези, които страдат от обсесивно-компулсивно разстройство.

Ето още нещо за страстта на новата връзка – тя постепенно отслабва. Пеперудите в стомаха се успокояват. Тези, които те вдъхновяват, в крайна сметка ще се превърнат в лицето на рутината. Улавянето на сексуалната мощ от началото на връзката, става все по-трудно.

Как може да се възстанови сексуалното напрежение във връзката?

Оказва се, че всичко се простира дори отвъд секса.

Например в разговорите

Това, че не правите секс по всяко време, не означава, че не можете да го споменавате. Намирайте подходящи моменти за темата. Целувката за чао например може да трае с една идея по-дълго. Преди да отиде на работа, кажете нещо по-различно на партньора си.

„Мисля, че нашето общество подкрепя идеята, че всяко нещо трябва или веднага да бъде разрешено или игнорирано,“ обяснява д-р Марк Шарп, психолог и специалист по връзките. „Ако се чувствам възбуден, но жена ми трябва да тръгне за работа след минутка, просто отхвърлям веднага идеята, тъй като няма как да бъде осъществена.“

Шарп предлага да се потопим в тези неподходящи моменти. Например с по някоя прикрита еротична реплика в подобни ситуации, която да проследите до отминал сетивен спомен.

„Фокусирайки се върху чувствеността, вместо върху сексуаления акт, двойката може да върне позитивното напрежение във връзката си и обикновено това предизвиква още по-страстен секс, когато обстоятелствата позволят,“ казва Шарп.

Специалистите препоръчват и ясно да покажете намеренията си.

Не всички опити да създадете ситуация на възбуда трябва да са леки. Историята на Дейв, разказа от Fatherly, е показателна. Той и жена му сключват брак преди няколко години, а когато децата им се раждат, сексът драстично намалява. Нещата обаче се променят, когато тя открива как да му подсказва, че е в настроение – когато носи клин за йога.

Друг метод е намирането на открити начини за поддържане на привличането. Леки целувки, шляпване по дупето, докато се разминавате. Дигиталното пространство също дава идеи – секси чат не вреди, дори вече официално влиза в менюто на дългите връзки. Нищо не ви пречи да изпратите някое и друго многоначително и забавно съобщение през деня. „Двойките трябва да изразяват своите желания, дори да няма възможност да ги осъществят“, казва Шарп.

Не забравяйте емоционалната близост

Лесно е емоционалната близост да остане на заден план, докато се опитвате да бъдете добър родител. Да я съхраните обаче е от изключителна важност за запазването на страстта. Така че и вие трябва да положите усилия. Подкрепяйте се взаимно и обръщайте внимание как партньорът ви се справя в дадени ситуации. Изразявайте признателността си. Лесно е човек да се чувства несигурен и неуверен, но подкрепящият партньор може да осигури подкрепа и потвърдение.

Думите може да са различни, но подтекстът остава един и същ: „Виждам това, което правиш и го оценявам“. Сексът идва след това.

Включете секса в програмата си

Това да планираш секс може да прозвучи точно толкова секси, колкото и среща със счетоводителя в понеделник сутрин. Очакването на нещо обаче е съблазнително и може да предизвика позитивно напрежение. Да планирате секс означава, че просто включвате малко организация в интимното си време. Това може да е във ваша полза. „Планираният секс дава нещо, което да очакваш с нетърпение“, казва Сара Е. Кларк е лицензиран терапевт и експерт по връзки. „Не пропускайте удобния случай, като не мислите за това, докато не го видите на календара или пък да мислите, че хубавият секс е само спонтанният. Когато той е планиран, това ви дава възможност за повече емоционално заиграване. Покажи на партньора си с какво нетърпение очакваш да дойде вечерта.“

Включете нещо ново в програмата

Сексът с един и същи човек може, разбира се, да стане доста предсказуем. Но има начини да предотварите това. Тук идва и играта с експериментите в секса. Например нови пози. Или нови играчки. Или филм с горещи еротични сцени. Дори да опитате нов ресторант също може да окаже позитивен ефект върху секса.