Не искаш втора среща? Върни си ми парите от първата!

| от Стела Христова |


Доброто старо „Кой ще плати сметката на първа среща?“ има ново измерение.

Преди няколко седмици моя приятелка отива на среща с нов човек в бар. Умерено приятна среща, без кой знае колко пеперуди в стомаха. С момчето пият по 1-2 бири, които той плаща с кредитна карта на барманката.

Няколко дни по-късно се случва и втората среща, но тя минава още по-скучно и трета така и не следва. Тя учтиво откланя предложението за последващи виждания. Тогава среща реакция, каквато и двете не сме виждали до момента.

Мъжът приема без излишна драма нейния отказ, но любезно я моли да му „револютне“ своята част от сметките за първите две излизания.

Вижте още: Коя е най-лошата ти първа среща?

„Бях в абсолютен шок“, ми сподели тя. „Излиза, че единствената причина да предложи да почерпи, е била, че очаква нещо в замяна. Добре си мислех да не приемам!“

Моето кратко последващо проучване веднага ми показа, че приятелката ми далеч не е единствената необвързана жена, изпаднала в неудобен момент като този в последно време. Появява се нова тенденция при запознанствата, при която мъжете си искат парите обратно, ако не получат „възвръщаемост на инвестицията“.

Въпросът, който изниква тук, е има ли нужда някой изобщо да черпи, ако приема разходите си по този начин.

Лично аз винаги съм била на мнение, че не е нужно някой да плаща сметката ми.

Не отказвам, когато искат да ме почерпят. Нерядко аз предлагам да почерпя. Струва ми се по-смислено и по-човешко. „На си ти куклите, дай си ми парцалите!“ никак не ми се струва секси в едни потенциални отношения.

Приятелката ми игнорира искането на мъжа и дори го блокира след това. На нейно място аз щях да му върна парите и също да не общувам с него повече.

Терапевти твърдят, че случващото се се дължи не толкова на промяна на културата на срещи, колкото на променящи се икономически реалности. И по-конкретно на финансовата несигурност, която заобикаля милениалите и поколението Z.

Майка ви може да ви е казвала, че разговорите за пари не са подходящи на масата за вечеря или на първа среща, но това вече не е така.

Необвързаните днес искат да бъдат по-искрени с потенциалните си партньори, когато става дума за пари.

Проучване на приложението за запознанства Bumble откри, че 28% от необвързаните поставят „финансови граници“ в любовния си живот. Голяма част от това е откритото обсъждане на ограниченията на разходите и финансовите очаквания дори за самите срещи. По-подходящо е да изговорите на мига с каква разстановка ви е комфортно, отколкото да изисквате възвръщаемост пост фактум.

Същото проучване установява. че близо половината мъже се чувства по-добре, ако при срещите няма традиционни полови роли, при които някой да е длъжен да плаща сметката. Разделянето на сметката вече не със сигурност не е проява на лош вкус, а напротив, въпрос на приемане на справедливо съвместно бъдеще заедно. И със сигурност е по-добра идея от последващите молби за връщане на пари в Revolut, не мислите ли?

Вижте още:

Няколко ползи от свекървата


Повече информация Виж всички