Млади родители, секс „пред“ бебето има ли

| от MamaMia |


Ако най-накрая сте в настроение да правите любов след раждането, вече знаете, че бебето винаги е в същата стая, където сте вие с партньора ви. Така че възможността ви е само една – да правите секс, докато детето ви е наоколо. Прави ли ви това лоши родители? Не. Ще бъдете ли първата двойка, която прави секс в близост до спящо бебе в стаята? Определено не. Факт е, че бебетата (особено новородените) могат да спят във всякаква обстановка, включително и при звуците от секс.

Колкото и да ви се иска да държите родителския си живот далеч от сексуалния си живот, пътищата им ще се пресичат, особено в първите дни, седмици и месеци, когато споделяте стая с бебето си. Добрата новина е, че няма нужда да се срамувате и да пазите тишина. Обществото ни е свикнало да възприема младите родители, особено майките, като асексуални същества, чието битие се превръща единствено във функция на детето и неговото блгосъстояние. Не е така – родителите си остават хора, с всички човешки емоции, интереси и нужди, и не просто не е необходимо, но не е и здравословно да потискат нуждите и желанията си. Не само защото е добре за тях самите. Добре е и за детето. То се нуждае родителите му да бъдат спокойни, уравновесени, жизнерадостни, пълноценни, удовлетворени и щастливи хора. Част от личното щастие, самооценка и удовлетвореност, разбира се, е интимният живот.

Като млад родител вие имате и човешкото право, и задължението към самия себе си, да не изчерпвате ежедневието си до смяната на памперси. Естествено и човешко е, ако имате това желание, да смените и собствените си оповръщани домашни дрехи с желаното бельо, да се почувствате желани, красиви.

Вижте още: Нормално ли е след раждането сексът да изчезне?

Едно от рекламните клишета относно живота с бебе в дома е да се показват вървящи на пръсти родители, внимаващи да не стъпят върху писклива играчка или да не се спънат, защото ще събудят и разплачат бебето. А са им били нужни часове да го приспят. Сексуалният живот много страда от опасението, породено от това клише за родителството.

Твърде много родители смятат, че вече не могат да се отпуснат, докато правят любов, защото може да не чуят, че бебето им е будно и се нуждае от тях, или пък, че звуците от тяхното сексуално удоволствие ще събудят и смутят детенцето, да го уплашат.

Реални или безпочвени са тези тревоги?

Бързият отговор е, че са неоснователни. По никакъв начин не е необходимо да спрете да се наслаждавате на любовния си живот, след като бебето вече е част от семейството ви. Отново повтаряме, тъй като детето ви се нуждае от щастливи и отдадени един на друг родители, а за вашата връзка най-добрият начин това да се случи е ​​да имате приятен, задоволително чест и вероятно задоволително шумен сексуален живот.

Е, как да се справите с конфликта между шума и спящото бебе?

Леко или тежко спите самите вие? Хрумвало ли ви е да се чудите каква може да е причината за едното или другото? Чувствителността към шум може отчасти да е въпрос на „хардуер“. Някои бебета са по-чувствителни към звук от други. Новородените бебета създават впечатление, че реагират на шумове повече от възрастните, вероятно защото всичко е толкова ново за тях. С възрастта се научаваме да отхвърляме звуците, които чуваме през цялото време. Жителите на големи градове, дори усещат неудобство от тишината, когато са сред природата или в дълбоката првинция.

Бебетата обаче се раждат вече свикнали на определени шумове, от времето, когато са били в утробата. Те могат да чуят биенето на сърцето на майка си, прилива на кръв и някои шумове извън утробата – музика, разговор, кучешки лай. Те формират усещане за фонов шум още преди раждането си и, въпреки че звуците стават по-интензивни впоследствие, вече не са напълно непознати.

Новородените имат и много различен ритъм на съня от нашия.

Всички ние преминаваме през лек и дълбок сън, когато настъпва REM стадият от съня, или стадият на бързо движение на очите. REM сънят стимулира мозъчните региони, използвани в процеса на учене. Това може да е важно за развитието на мозъка по време на ранната детска възраст, което би обяснило защо бебетата прекарват много повече време в REM сън, отколкото възрастните. То също така означава, че новородените бебета преминават през много повече цикли на сън на нощ и в резултат на това те също заспиват по-често, с повече потенциал за събуждане. Но! Това не значи, че трябва да се движите на пръсти или да отричате възможността за секс, докато споделяте стая с бебето си.

Докато чувствителността на бебетата към шум може да е нещо, което е по-вероятно при някои деца, отколкото при други, свикването с ежедневния шум е нещо, на което можем да научим всички деца.

Вижте още: Бебешкият сън е възможен! (Да, бе, да?)

Така че следващия път, когато с партньора ви почувствате искра помежду си, направете това, което смятате за правилно. Ако ви е удобно, можете да оставите бебето си в креватчето, люлката или на топончиното му, когато нещата се нагорещят. Споделянето на стая с детето ви обаче може да загаси въпросната искра за секунди, особено ако сте от онези хора, които имат нужда да деактивират стресовите центрове в мозъка си, преди да се почувстват секси. В случай че е така, изберете дивана, банята, кухненския плот или свободна спалня и просто оставете вратата на стаята на детето открехната, или си вземете бебефон. Последното предложение, за съжаление, не е опция за родителите, чиито вече отраснали по-големи деца спят в съседната стая на дома, или пък тези, които споделят общо домакинство с роднини. Но не се страхувайте – новороденото бебе няма да се травмира, ако се събуди, докато сте „в крачка“, от което се опасяват много родители.

Имайте предвид, че ако се колебаете да правите секс „пред“ бебето си, това ще доведе до невъзможност да участвате пълноценно в преживяването. Ще бъде по-малко вероятно да се усетите възбудени и влюбени, да изживеете мига. За да избегнете тази ситуация, бъдете откровени с човека до себе си относно своите колебания. Ако просто кажете не на секса, той може да интерпретира това като проблем на връзката, а не като проблем на местоположението. Не забравяйте, че колкото по-добра е комуникацията ви, толкова по-добър ще бъде вашият сексуален живот.

Недейте да забравяте, че е здравословно да проявите малко егоизъм, когато става въпрос за сексуалната ви връзка. Може да се наложи да запазите романтиката и да направите компромис относно времето или мястото, но когато изразявате любовта и сексуалните усещания помежду си, и бебето ви получава щастливи и доволни родители.

Вижте още: 

6 факта за секса след раждането


Повече информация Виж всички