Бебешкият сън е възможен! (Да, бе, да?)

| от Емилия Седевчова |


Бебетата могат да имат продължителен и спокоен нощен сън!? Ха, кажетe го на милионите недоспали майки и татковци, които вече се чудят как да накарат малкото, сладко чудови…ангелче да заспи за повече от два часа нощем преди да събуди с нова порция рев. А причините може да са безброй – глад, колики, зъбчета, газове, лош сън, някакъв друг дискомфорт, съчетание от няколко причини, или желанието да се погушка, или пък да поиграе. Готово е да побудува едни час-два, а още час по-късно да е следващото му събуждане.

Всички родители сме се надявали нашето бебенце да се окаже от онези спящи бебенца – еднорози, които ни оставят нощем да съберем така нужните ни 6-7-8 часа сън (ако може без прекъсване), за да имаме силите и емоционалното спокойствие да издържим предизвикателствата на бебегледането.

Оказва се, че много малък процент от бебчетата заспиват лесно, бързо, без драма за родителя или пък без помощ, а още по-малко бебчета са така през целия си бебешки период. Също така, повечето дечица се будят по няколко пъти нощем или безброй пъти, което много влошава качеството на техния сън и този на родителите им. И това е така, защото – (изненада!) бебетата преминават на всеки няколко месеца през така наречените кризи на растежа, и ако в началото, да кажем първите няколко месеца, сте решили, че сте хванали цаката на бебето и неговите нужди от сън или пък след доста усилия, смяна на подходи, а понякога и прибягване до помощта на консултантите по детски сън, сте успели да създадете комфортни навици в тази насока, само след няколко месеца нещата пак могат да се обърнат с главата надолу. И това е напълно нормално.

Вижте още: Бебето ти будува по цели нощи? И моето

Бебенцата растат много динамично, минават бързо от един етап на развитието си в друг и това променя всичко в тяхното и нашето ежедневие, а ние родителите, понякога не успяваме да настигнем бебенцата с тези постоянни скокове в развитието и съпътстващите ги промени, и да измислим адекватен свой отговор и начин на справяне. Отделен е въпросът, че не винаги нещата зависят изцяло от нас. И често се озоваваме в ситуацията на много изнервени и недоспали мама и тате и още по-изнервено и изтормозено бебче. Защото бебенцата и малките деца не знаят как да заспиват самички и ние трябва да им помогнем като им създадем подходящи навици и атмосфера за сън.

Независимо колко трудно или дори невъзможно ни изглежда да приспим малкото човече, особено след серия от десетки безсънни нощи, ако спазваме няколко задължителни стъпки и правила, ще помогнем на бебчето да разбере как да заспива или поне, със сигурност, ще поставим добро начало и първи верни стъпки в тази насока. И това са съвети от опита на специалистите по детски сън и многото родители, които са преминали през тези динамични бебешки периоди:

Първа и много важна стъпка е създаването на рутина за сън.

Всяка вечер, по едно и също време, правим тоалета на бебчето и спазваме, доколкото можем последователност в действията си – къпане, масаж, хранене, разглеждаме (ако е по-голямо бебето – и четем) книжки, пускаме подходяща приспивна музика или популярните бели шумове и нощни звуци, и много други малки трикове, с които помагаме на бебето да разбере, че вече е време за сън и това да му стане навик.

Друга ключова стъпка е създаването на приятна и спокойна атмосфера в помещението за сън.

Без ярки светлини, без силна музика, разговори или други силни шумове. Говорим спокойно, светлината е приглушена, стараем се бебето вече да не се разиграва, а да се отпусне и да е готово за сън. И после слагаме бебето да спи. А това може наистина да означава да поставим бебчето в неговото креватче, да го погалим нежно по главичката, казвайки му „нани-нани“ и да излезем от стаята с увереността и спокойствието, че то ще заспи самичко съвсем скоро. Това е в идеалния случай и, като цяло, стремежите на родителите и специалистите по детски сън са в тази насока. С търпение и последователност могат да се постигнат.

*Бебетата много лесно се преуморяват затова все стараем да не ги „претоварваме“ с твърде много активности и внимаваме да не пропуснем „прозореца“ за приспиване.

Гледаме да спазваме интервалите за сън според възрастта на бебето. И ако новородените бебчета могат да будуват не повече от час преди да си подремнат отново, то по-големите бебета могат да будуват по 2-3-4 часа (зависи от конкретната им възраст), но ако не успеем да ги приспим преди края на съответния интервал на будуване, самото заспиването става много сложно, плачът на бебето е често и продължително явление, а сънят – мираж.

Внимаваме да не създадем погрешни асоциации за сън при бебето.

Като тези да свикне да заспива само и единствено, докато го люлеем, разнасяме из стаята или пък е на гърда, защото това после ще ни създава трудности с приспиването му в креватчето. И ако е ок да носим трикилограмово бебе по десетина минути из стаята, докато заспи, това е доста по-продължителен и натоварващ процес с едно десеткилограмово пораснало човече.

Разбира се, всяко бебе е различно, има специфични нужди и навици. Една тактика за приспиване, която работи идеално за едно бебе, може изобщо да не върши работа при друго. Типичен пример за това са близнаците, които често напълно се разминават в потребностите си за сън, а често и в режимите си. С времето всеки родител си изработва система и малки хитрости за приспиване на детето, научаваме се и да разпознаваме по-добре знаците, които то дава, ако е изморено и му се спи. Реагираме по-навременно и отговарящо на потребностите му. Понякога може и да е много трудно, особено ако проблемите със съня са в съчетание с растеж на зъбки, колики или някакъв друг дискомфорт при бебето. Може и да са много продължителни и да доведат до дълги дни и нощи на безсъние за родителите и бебето. А понякога причината може да се окаже недостиг на желязо при бебето (недостигът му пречи на съня на бебето) и едно изследване в тази насока би ни дало яснота и решение за справяне с проблема.

Вижте още: 

Истинските причини младите родители да са толкова преуморени


Повече информация Виж всички