Криза в брака? Какво да направим

| от MamaMia |


В криза ли е връзката ви? През първите месеци, а може би и години след годежа и сватбата, вероятно всичко е вървяло по вода. Имали сте цели, мечти, планове. Общуването е било лесно, романтиката – на лице. Но понякога при двойките се случва така, че с течение на времето чувството, че са много близки, в един момент изчезва и се появяват неразбирателство и самота.

Ако споровете и скандалите в отношенията ви остават неразрешени и постоянно изникват отново и отново, значи бракът или връзката ви е в криза. Може да сте „спрели“ в развитието си като двойка. Може да си крещите постоянно. Може да не си говорите дни наред или да не обръщате внимание на партньора си. И във всички случаи това отново означава, че преминавате през криза.

Може би се чудите дали трябва да отложите решаването на проблема. Може би избягвате да говорите за сериозните неща. А може и да сте от онези, които поставят ребром въпроса – сега и веднага.

Без значение как се справяте с проблема, ако той не се реши, е много вероятно отношенията ви да се влошават все повече и повече с течение на времето.

Кои са основните причини за криза в брака?

При различните двойки проблемите варират. Но някои от най-често срещаните проблеми са с комуникацията. Липсата на качествено общуване засяга почти всички обвързани в един или друг момент от отношенията им, но ако проблемът остане нерешен и води до скандали, това съсипва и изтощава и двамата. Постоянните спорове не позволяват на двойката да стигне до сърцевината на същинските си проблеми.

Друга особено сериозна причина за криза е изневярата или паралелната връзка. Веднъж установена, тя може да разтърси основите на отношенията. Доверието се чупи лесно, а изневярата скоростно съсипва граденото през годините. В следствие на това спасяването на такива отношения става трудно и изисква много усилия.

Други проблеми, които могат да вкарат брака в криза, са свързани с парите и спестяванията, с възпитанието на децата и с разпределението на домашните задачи.

Вижте още:

Драги мъже, не сме родителите ви. Ние сме равностойни партньори

И не на последно място, ако във връзката има проблеми като пристрастяване, личностни разстройства – например нарцисизъм, насилие и чувство за изоставеност и несигурност, тогава е необходима намеса на професионален терапевт, който може отново да помогне за възвръщането към здрава връзка.

Знаците на проблемния брак

При лоши отношения, и при двамата партньори настъпват усещания за несигурност, изоставяне, клаустрофобия и негодувание.

Когато разговорите започнат да се въртят около идеята за раздяла или зациклят около проблемите с изневярата, има проблем. Тези разговори показват, че в двойката се е настанило желание за отдалечаване, студенина и прекъснат контакт.

Друг знак е, ако постоянно се карате за едно и също нещо отново и отново, но нищо не изглежда като да се разрешава.

Вижте още:

Пристрастени към драмата: уви, много двойки не могат по друг начин

Проблемите в отношенията започват, когато се появят трудности в общуването – критикуване, самозащита, презрение и поведение тип „каменна стена“ – или така наречените „четири конника на Апокалипсиса“, по термина на д-р Джон Готман.

Колкото по-лоша става комуникацията в двойката, толкова по-високи „стени“ се издигат, които започват да блокират общуването и близостта, докато негативните отношения продължават да ескалират.

Презрението е най-страшния „конник на Апокалипсиса“ – и  често след като се появи в брака, обикновено води до развод. Затова двойките трябва да намерят методи да елиминират презрението от връзката си.

Ако ви се струва, че връзката ви е в криза, най-добре е да предприемете спешни мерки, за да подобрите своята комуникация и да развиете по-сигурен начин на общуване.

Ето 5 стъпки как да оправим брак, който е в криза:

1. Наблегнете на позитивните страни от връзката си

Спомнете си какво точно ви хареса във вашия партньор и защо избрахте да бъдете един с друг. След това помислете за вашите силни черти като двойка и как можете да ги използвате, за да се измъкнете от ситуацията.

2. Фокусирайте се върху „ние“ вместо върху „аз“

Чрез мисленето за общото ще се научите да изграждате сигурна и щастлива връзка. Ако наблегнете върху „аз“ от друга страна, ще можете да се погрижите за себе си, но няма да подобрите общата ви връзка.

3. Решавайте проблемите си един по един

Не се опитвайте да решавате всичките проблеми заедно – това е притеснително и невъзможно. Разделете семейните проблеми на части и започнете да ги обсъждате. Можете да си оставяте по ден или два почивка между темите, които дискутирате.

4. Признайте грешките си и се опитайте да простите на другия

Може би и двамата сте направили грешки? Може би бихте искали да не сте правили и казвали нещо. Бихте ли простили на себе си и на своя партньор или искате да задържите разочарованието в себе си до края на връзката?

Да простиш може да не е винаги лесно, но за да се придвижиш напред във връзката, трябва да си способен да простиш – разбира се не и да забравиш. Внимание: този съвет не важи, ако става дума за насилнически действия. Към тях трябва да имате нулева толерантност и никаква прошка.

И все пак внимавайте с обсъждането на нещата – точно както не искаш твоя партньор да ти напомня твоите грешки отново и отново, той също не би искал ти да правиш същото.

Понякога, за да се „залепи“ счупената връзка, е необходима помощ отвън. Намерете добър терапевт, консултиращ двойки. Той може да помогне на партньорите да се опитат да създадат сигурни и здравословни отношения.

Вижте още:

Девет предимства на брака и само един брачен съвет