Колко често е „нормално“ да се прави секс след 25 години брак

| от MamaMia |


Чуваме всякакви митове за секса след брака. Някои продължават да настояват, че спалнята им е гореща като всяка друга; други ще доверят, че след сватбата еротиката във връзката започва да слиза по хълма. Но каква е реалността? Как се променя сексуалният живот, след като сте били женени дълго време – да речем 25 или повече години? Попитахме седем дългогодишни двойки и те ни довериха абсолютната истина. Сигурно се питате колко често е „нормално“ да се прави секс след 25 години брак. Е, ще видите, че няма еднозначен отговор.

Резултатът: Точно както във всяка връзка, млада или зряла, опитът по темата секс след 25 години брак варира!

Колко често всъщност правят секс двойките, женени повече от 25 години

Двойка №1: обича интимността веднъж или два пъти седмично.

„Женени сме от 32 години и сме интимни веднъж, понякога два пъти седмично.“

Двойка №2: не прави никакъв секс, поради хормонални промени.

„Съпругът ми и аз сме в началото на 60-те и за съжаление сексът е нула пъти на седмица, месец или година. Женени сме почти 26 години и първите 20 години в спалнята беше много вълнуващо.

Настъпи менопаузата, бях на дози естроген и нещата вървяха добре. Излязоха обаче проучвания, които показват, че хормонозаместителната терапия причинява куп медицински проблеми и моите приятелки ме насърчиха да спра с нея. Най-глупавото нещо, което съм правила.

Преминах през нов ад от симптоми на менопаузата, които ме лишиха от всяко желание и направиха полов акт изключително болезнен за мен. Опитах да вземам кремове, хапчета, лепенки, каквото и да е, за да увелича естрогена през годините, но нищо не подейства. Съпругът ми не е щастлив от това, но се е примирил с бъдещето.

Мъчно ми е за него и да, бих могла да му доставям удоволствие, но отношението не е същото, усещам го като досадно задължение, като с прането. Досадна задача, с която предпочитам да не се занимавам.“

Двойка №3: е заковала на статистиката секс след 25 години брак средно два пъти седмично.

„Наближава 25-ата ни годишнина и правим секс средно два пъти седмично. Обикновено след като сме излизали двамата заедно навън (понякога повече от веднъж) и някой друг път изненадващо. Има моменти обаче, когато се чувствам уморено и отпаднало, когато просто не ми се иска.

Най-дългото време, през което сме издържали без интимност, като изключим около раждането на децата ни, е било две седмици.“

Двойка №4 няма спомен какво е секс след 25 години брак.

„Може ли някой да ми напомни какво точно е секс? Мина толкова време, че не мога да си спомня.“

Двойка №5 вече харесва любовната игра повече, отколкото секса.

„Преди двадесет години използвахме всеки възможен момент насаме, за да правим секс. Сега най-сетне живеем самостоятелно, откак децата се изнесоха така че можем да правим секс по всяко време. Тръпката да се крадем мигове е изчезнала, но вместо това имаме любовна игра по цял ден с погледи, текстови съобщения (да, не сме твърде стари за това!) и понякога просто си създаваме сценарий, който да разиграем един с друг. Не е задължително дори да се случи на практика.

Животът може да стане изключително натоварен и може да измине цяла седмица, без някой от нас да поеме инициативата. Познаваме се изключително добре и сме много близки, така че сме много открити един с друг. Не се тревожим, че може да се изложим един пред друг или да си се присмеем взаимно.“

Двойка №6 казва „майната ти“ вместо „майната му“.

„Три етапа на брака. Етапът на младоженците, правите секс във всяка стая на къщата. Етапът на „меденият месец свърши“, правите секс само в спалнята. И етапът „женен съм от дълго време“ – размианвате се у дома и вместо „майната му“ си казвате наум „майната ти“.“

Двойка №7 не прави секс никога. И се развежда.

„Намирам се по средата на развод. Почти стигнахме до 25 години. След 10 години и третото дете, нещата започнаха да се превръщат от редки в несъществуващи. И когато дълго останаха такива, решихме да се разделим“.

Вижте още: