Класиката „цигара след секс“

| от Хрис Караиванова |


Запознавате се в една топла юнска вечер на бара в модерно заведение и въпреки, че точно сте мислили да допиете и да понесете морно тяло вкъщи, оставате с него за още едно.

В крайна сметка наистина си тръгвате, но не сама и не към вкъщи. Отдавате се на страст и много грях в неговия апартамент, и, какво да ви кажа, всичко е невероятно. И двамата стигате кулминацията без никакви преструвки, след което е време да си поемете дъх. За щастие, и на двама ви е ясно, че няма да има никакво гушкане, така че той става и отива към банята. След това ти показва пътя към нея, а когато се завръщаш, той вече е открехнал вратата на терасата и ти можеш да усетиш защо е излязъл на нея – за да изпуши дежурната, задължителна цигара след секс. Страхотно, ще си правите компания.

Познат ли ви е този сценарий? В един идеален свят сигурно нямаше да знаете за какво говоря, но днес реалността показва, че много от хората пушат. Защо го правят, този текст няма да се занимава да обсъжда. Той по-скоро иска да проследи интересната взаимовръзка между секса и цигарата – тази любима комбина за всички пушачи.

Дори и да не пушите, сигурно знаете, че тези, които го правят, изграждат в главата си различни взаимовръзки, така че в един момент всички ежедневни ритуали да бъдат обвързани с цигарата. Ставаш сутрин, пиеш кафе, палиш цигара. В работата пак си правиш кафе и пак се случва същата история. После обсъждате с колегите труден казус и го правите навън, на по цигара. След обяда ти е тежко и пак палиш една. Следобедите пак са пълни с кафета и цигари, след вечеря отново си хапнал доста и припалваш. Ако пък консумираш алкохол, голяма част от кутията си заминава.

В цялата тази рутина забелязваме един основен стремеж на пушачите – да удължат удоволствието с помощта на някой фас. Когато човек се храни, той обикновено изпитва наслада от това, ето защо цигарата след ядене е естествено продължение на това удоволствие. Същото се наблюдава и при секса – при него тялото отделя така нужния ни допамин и се чувстваме на седмото небе. След малко този ентусиазъм започва да спада и на помощ идва любимата цигара, за да освободи още допамин в тялото и да продължи времето на щастие.

Именно така си обясняват повечето пушачи своя доста странен за непушещите ритуал. Ако въобще са се замисляли за това. Известен факт е, че хората, които пушат, си изграждат модели и взаимовръзки подсъзнателно, така че много от тях може дори да не са се запитали защо биха зарязали и Анджелина Джоли сама в леглото, за да припалят на балкона.

Навикът е много гадно нещо понякога, да знаете. Особено, когато говорим за цигарите, и още повече, ако обсъждаме цигарата след секс при двойки, в които само единият от двамата пуши. При този развой на нещата стъпвате по тънък лед, особено ако връзката е нова и изисква по-голяма доза романтика от ординарната. Тоест, няма да е любезно веднага след един хубав и страстен секс, да се претъркулите небрежно към края на леглото, за да грабнете цигарите от чантата или дънките, и да изчезнете към кътчето за пушене. Още по-гадно е да започнете да кадите в стаята, ако партньорът ви изобщо не си пада по кълбета цигарен дим.

Разбира се, може да случите и на половинка, която по принцип не пуши, но би палнала една цигара с вас в името на по-голямата интимност. Все пак, всички сме наясно, че пушенето е социално занимание, съответно ви дава добра възможност да проведете и разговор с партньора си на по цигара, след като телата ви са правили разни неща заедно. Духовният оргазъм също не е за подценяване, нали?

При тези, които не обичат да се гушкат след секс, пушенето отваря и вратичка за измъкване. Проучване във Великобритания е разкрило, че тези хора използват цигарата след секс именно, за да избегнат ненужната през лятото топлина на чуждото тяло, лепнато до тяхното.

Във филмите пък, сценаристите нерядко включват сцената с пушенето след секс, за да дадат реалистично усещане на филма, а именно – двамата персонажи наистина са се забавлявали добре в леглото, имало е оргазми и допамин, ето защо сега ги гледате дълбокомислено да дърпат от две различни или една обща цигара.

Ако вие сте непушач, който не разбира каква е цялата тази истерия около пушенето и дежурната цигара след секс, трябва да знаете нещо много важно. Заклетият пушач ще запали цигара след секс, като шансовете за това са около 100%, с възможност за отклонение от плюс-минус 1%. Това обаче не означава, че той не ви се кефи, не му се говори с вас и въобще, цигарата му е по-важна от връзката ви. Не е така, повярвайте, когато един пушач ви го казва. Пушенето е гаден навик и ревностно пазен ритуал, който не е по-важен от отношенията с хората, но е все пак важен, като всеки избор, който си е лично ваш. И ако досега не сте приели странните приумици и недостатъците на своята половинка, сега е времето да го направите.


Повече информация Виж всички