Какво означават сексуалните сънища според психолозите

| от MamaMia |


Сънищата са непредвидими – навестяват ни когато си пожелаят и „прожектират“ в главите ни всевъзможни ситуации, включително и еротични. На всеки се е случвало да сънува, че прави секс с някой, за когото не би си и помислил в реалния живот – включително кръвен роднина, човек от пол, който не го привлича, някой приятел, шеф, анонимно лице, дори починал близък.

Психолозите обаче успокояват – няма нищо смущаващо в сексуалните сънища… Всъщност има. И то е, че посланието им най-често не е никак еротично, нито сексуално.

Независимо колко добре сме си„прекарали“ насън, нашето изживяване има значение само дотолкова, доколкото да разберем накъде трябва да развиваме собствените си качества. Защото скритото значение на сънищата, в които има секс и еротика, е че даденият човек има качество, за което знаем, но не сме осмислили достатъчно. И точно това качество искаме да имаме или да покажем и ние.

Странните сексуални сънища съвсем не означават, че сънуващият ги има странни или перверзни сексуални влечения.

Според изследване, проведено от Университета в Монреал сред жителите на Северна Америка, около 8% от сънищата на хората съдържат някаква сексуална активност. Жените сънуват еротични сънища също толкова интензивно, колкото и мъжете. Най-честият сексуален сън е свързан с осъществяването на полов акт, следван от сексуалните предложения, целувките, фантазиите и мастурбацията.

Всъщност науката все още не е разтълкувала напълно значението на сънищата, но със сигурност се знае, че те не трябва да се приемат буквално. Това, че сънувате секс с непознат, със знаменитост или дори с кръвен роднина – съвсем не означава, че нещо подобно ще се случи и наистина – и дори не означава, че имате каквито и да е било сексуални намерения към дадения човек в реалността.

„Всички сънища, включително сексуалните, могат лесно да бъдат свързани с нещата, които се случват в живота на сънуващия“, казва Ян Уолъс, автор на книгата „Най-честите 100 сънища: сънищата, които всички имаме и какво е тяхното истинско значение“ за сайта Everyday Health. „И всеки герой, присъстващ в съня ви, представлява малък фрагмент от вашата собствена личност.“

Според Уолъс, когато някой се появи в съня ви по сексуален начин, това не означава задължително, че искате интимна връзка с този човек. Вместо това, той или тя вероятно притежава някакво лично качество, което желаете или харесвате – например лидерски умения, добър характер, моден вкус и т.н. Това е качество, в което припознавате себе си, но не сте го напълно развили. „Демонстрирането на вашите таланти и силни черти изисква да отворите личността си и така да станете уязвими и да се почувствате изложени на риск – точно както и по време на секс.Именно затова и психиката превръща секса в изключително интимен акт“.

Психологът д-р Джилиън Холоуей, автор на книгата „5 стъпки на разкодиране на сънищата: бърз, ефективен начин да разкриете значението на съня си“, е съгласна с тази теория. Но според нея някои сексуални сънища вършат работа на „осъществяване на желанието“ (например не можете да достигнете до този човек в истинския живот, така че компенсирате чрез съня си). Но по-голямата част от еротичните и сексуални сънища обикновено имат по-сложно значение, отразяващо лични желания и страхове.

Ето и още няколко тълкувания на сексуалните сънища, според психолозите:

Секс със шефа

Сънищата на секс в офиса са изключително разпространени, казва Уолъс. „Да, може и действително да се чувствате сексуално привлечени към вашия шеф, но ако правите секс с него или нея насън, вашето подсъзнание по-скоро загатва за вашите собствени способности да вземате решения и да действате като лидер“. Така че не е лошо да си помислите дали сексът с вашия шеф насън всъщност не сочи пътя към повишението ви… Или към вашия бъдещ собствен бизнес.

Секс с най-добрия приятел

Без значение от пола, много хора сънуват объркващи ги сексуални сънища с приятели, към които не могат дори да си помислят, че изпитват сексуално привличане на живо. Какво се случва?

Тълкувайте тези сънища като знак, че приятелят ви притежава качество, което ви харесва и което виждате и в себе си. Уолъс казва за Everyday Health: „Хората често споделят: „Имам приятел, който е грозен, непривлекателен, но сънувам секс с него. Луд ли съм?Не се тревожете – вероятно той има някакъв талант, които и вие бихте искали подсъзнателно да развиете “.

Секс с човек, към когото сте романтично привлечени

Появата на такъв сън звучи закономерно: харесвате някого и си представяте интимни отношения с него. Но всъщност не е толкова просто: „Лесно е да се предположи, че искате секс с този човек“, казва Уолъс.„Но в действителност сте привлечени от някое от неговите емоционални или духовни качества“.

Секс с известна личност

След сексуалните сънища с шефовете, най-разпространените са тези с известни личности. А според изследването, проведено от Университета в Монреал, жените са два пъти по-склонни от мъжете да фантазират за известни личности. Всъщност причината за това, според теорията, е че психиката просто разпознава общите таланти, които имате със съответната звезда.

Секс с бившия

Мислите, че сте преодолели бившия, който ви е разбил сърцето, но внезапно той се завръща в сънищата и правите секс. Според Уолъс, ако сънувате бившия си партньор, значи подсъзнателно все още повтаряте навиците, останали от провалената връзка. Приемете този вид сексуален сън с повишено внимание за начина, по който действате в настоящите си отношения.

Вашият партньор ви изневерява

Ако видите насън как настоящата ви половинка ви изневерява, не бързайте да се съмнявате в него. Всъщност този сън има много повече общо с вашето подсъзнание и личната ви несигурност. „Когато сънувате, че вашият партньор има афера, може би сте неуверени в собствените си сили или атрактивност“, казва Уолъс. Очевидно се нуждаете от прилив на самочувствие.

Секс с непознат

Когато хората сънуват сексуални сънища с непознати, често не виждат конкретен човек, а някой с маска или без лице. Този сън може да се приеме и като намек, че е време да разкриете таланти и качества, които рядко показвате. Според съновниците също така може да означава да потърсите качествата, които търсите, в партньора.

Секс с член на семейството

Тук нещата обикновено са доста смущаващи и повечето хора предпочитат да не споделят тези сънища. Но според Уолъс да сънуваш близък роднина в интимен контакт е напълно нормално. Особено ако търсете качества в този човек, които харесвате. Вероятно вашият брат, сестра, чичо, братовчед има качество, на което се възхищавате и което бихте искали да притежавате. Именно затова и се оказвате в леглото с този човек… Само на сън, разбира се. Ако имате такива смущаващи сънища, не търсете терапевт. Сексуалните сънища са напълно нормални, а правилното им тълкуване може да ни даде много полезни насоки за бъдещето.