Брачните съвети, които не чухте от баба си

| от MamaMia |


Брачните съвети не са това, което бяха. Как да сготвим пуешко или каква покривка да изберем за пред гости, вече не спада към тях. Старомодната гледна точка на нашите баби и дядовци за брака е ценна, но вече не отговаря изцяло на нуждите на съвременнот общество и особеностите на днешните отношения в една брачна двойка.

Успехът на съвременния брак вече се възприема като общ резултат от съвместни партньорски усилия, за които всеки трябва да даде своя принос. Затова и съветите към влюбените днес изглеждат различно.

Не слушайте социалните медии. 

Най-добрият начин да подкопаете силата на брака си е да поканите в него мнението на случаен човек. Едно е да се обърнеш към консултант или семеен приятел, а друго е да базираш на анкета във Facebook или коментар в група поведението си. Няма начин някой съученик от гимназияа, с когото дори и тогава не се познавахте достатъчно добре, да ви предложи някакъв валиден съвет. Същото важи за далечни роднини, служебни контакти, колеги от университета и всякакви други „приятели“ и „последователи“ в социалките.

Не премълчавайте нищо.

Това е универсална истина за всички връзки и не се е променила от времето на бабите ни, макар и тогава да се е прилагала по-рядко – комуникацията е ключова, а партньорът ни не чете мисли. Нашите нужди и желания остават в главата ни, освен ако не ги изкажем на глас. Прегърнете идеята да изразите мислите си в реални, действителни думи. Когато нещо се случи във връзката ви, не очаквайте партньорът ви магически да разбере защо реагирате по начина, по който реагирате –  единственият човек, който знае защо, сте вие.

Ти, той и телефонът ти не е тройката, която искате. 

Да, точно така. Оставете телефона настрана в моментите си заедно и просто се насладете на компанията си без странични дразнители.

Вижте още: Тройката – инструкции за употреба

И не пипайте телефона на партньора при никакви обстоятелства.

Поверителността е неприкосновено право, както ваше, така и на съпруга ви. Ако нещо в поведението на човека до вас ви кара да се чувствате неудобно или ако имате причина да смятате, че той ви крие нещо от вас, вие двамата трябва да проведете разговор и за конкретния проблем, и за доверието в брака си генерално. Не е нужно човек да доказва, че няма какво да крие, за да оправдае правото си на поверителност.

Вижте още: Една трета от хората по света следят партньорите си онлайн

Лягайте си ядосани.

Правилно чухте. Гневът е неудобна емоция, но идеята, че лягането в каквото и да е емоционално състояние, различно от блажена еуфория, е лошо за брака ви, е просто абсурдна. Този манталитет е породен от страх – страхът, че връзката ви не е достатъчно силна, за да устои на истински спор. Ако не сте уверени, че може; никакви брачни съвети в интернет няма да ви помогнат. Така че продължете и си позволете да бъдете разстроени от съпруга си и също толкова важно той да бъде разстроен от вас. Спането върху него може просто да позволи на по-хладните глави да преобладават сутрин. Да си позволите да бъдете разстроени, е здравословно. А и утрото е по-мъдро от вечерта.

Полиаморията не е най-лошото, което може да ви се случи. 

Хората са сложни емоционални същества и тежестта на тези емоции е твърде голяма, за да може човек да я понесе сам. Всеки партньор в брака се нуждае най-малкото от приятелства извън този брак. Не че те трябва прерастват в някакъв тип афера, но да си забранявате взаимно дълбоки приятелства, контакти и отношения с противоположния пол заради страх от изневяра, играе срещу вас, а не във ваша полза.

Вижте още: Не сме ли всички полиаморни донякъде?

Не спирайте личностното си развитие взаимно.

Прегърнете промените в характерите си и ще растете заедно, по-силни. Ако изберете да останете в застой, в изходна позиция, ще гледате как връзката ви увяхва като цвете в твърде малка саксия. Поне единият от вас ще има нужда корените му да избият навън.

Намерете си навик за мързелуване заедно.

Като например любимо Netflix шоу. Превърнете го във „вашето нещо“ и не го гледайте един без друг. Такива навици представляват онази неопределена, уникална връзка между съпрузите. Това е тривиално, но точно представяне на това колко сериозно приемате ангажимента си един към друг. Спазвайте и най-малките си глупави обещания и наистина не гледайте следващия епизод поотделно.

Изпробвайте мръсотии в леглото.

И извън него. Може да се окаже, че не са любимото ви преживяване в леглото, но как ще разберете, ако не опитате.  Важното е да познавате фантазиите си, които не бихте споделили с никой друг, да сте открити за тях, както и готови да чуете тези отсреща и да опитате някои от тях. Така се образуват дълбоки, дълготрайни връзки.

Вижте още: Топ 10 еротични мечти на жените… и на мъжете

Този може и да сте чували от баба си: научете се да се извинявате. 

Да кажеш „съжалявам“, като обясниш за какво точно и наистина го имаш предвид, е умение, което научаваме съзнателно. То показва две неща. Първо, вие не предпочитате гордостта си пред чувствата на съпруга си. Второ, вие сте способни да проумеете, че не сте перфектни. Докато самоуважението е изискване във всички здрави взаимоотношения, егото не е.

Вижте още: 

Четирите конника на апокалипсиса Развод