Една трета от хората по света следят партньорите си онлайн

| от MamaMia |


Цели 30% не виждат никакъв проблем в това да следят партньор си без неговото съгласие и смятат, че това е приемливо при определени обстоятелства. Това сочат резултатите от скорошно прооучване на Kaspersky сред повече от 21 000 участници в 21 държави относно отношението им към неприкосновеността на личния живот и цифровото преследване в интимните отношения.

От тези, които смятат, че определени причини оправдават тайното наблюдение, почти две трети (64%) биха го направили, ако смятат, че партньорът им изневерява, ако е свързано с тяхната безопасност (63%) или ако смятат, че е замесен в престъпна дейност (50%). При разглеждане на географските различия се забелязва, че най-високо ниво на съгласие по отношение на наблюдението като цяло имат респондентите от Азиатско-тихоокеанския регион (24 %), докато в Европа (10 %) и Северна и Южна Америка (8 %) по-малко хора намират следенето за приемливо.

Вижте още:

Има (поне) 9 причини мъжете да изневеряват

Така нареченият сталкер софтуер (stalkerware) позволява на извършителя да следи дигитално личния живот на друг човек чрез мобилно устройство без съгласието на потърпевшия. Предлага се в търговската мрежа и лесно се инсталира на нечий смартфон. Извършителят се нуждае само от физически достъп до телефона на жертвата си веднъж, за да активира преследващия софтуер и, както показват резултатите от доклада, повечето хора се доверяват на интимния си партньор достатъчно, за да им дадат тази възможност в даден момент.

Цели 15% от респондентите по света са били задължени от партньора си да инсталират приложение за наблюдение.

За съжаление, 34% от посочилите този отговор също така вече са преживели насилие от страна на интимен партньор. Онлайн наблюдението може да бъде друг начин за упражняване на принудителен контрол в интимните отношения. Като се има предвид, че софтуерът за преследване е наличен в търговската мрежа софтуер, който се скрива в дадено устройство и осигурява достъп до редица лични данни, като например местоположението на устройството, историята на браузъра, текстовите съобщения или чатовете в социалните мрежи, може би не е изненадващо, че той може да служи като още един инструмент в насилствените отношения.

Проучването установява, че повечето хора не знаят какво е сталкер софтуер – 60% от участниците са отговорили именно така. Съществуват някои важни различия в нивата на информираност за преследваческия софтуер. Първо, повече мъже са наясно със съществуването и употребата му, отколкото жени. И второ, по-младите хора са по-запознати отколкото по-възрастните респонденти.

Ръководителят на изследователската и развойната дейност в Европейската асоциация WWP EN Берта Вал Кастело коментира, че е опасно да се оправдава упражняването на какъвто и да било контрол върху партньора в светлината на подозрения в изневяра. „Превантивните кампании, насочени към проблемите на принудителния контрол, ревността и изневярата, биха били ценен инструмент срещу тези нагласи“, твърди тя.

Изследването на Kaspersky е проведено, за да отбележи втората годишнина на Коалицията срещу преследваческия софтуер, съоснована от компанията.

Вижте още:

Имате ли „прилепващо“ поведение във връзките си?