Ако търсите нов партньор през 2020, не забравяйте че…

| от MamaMia |


Как се намира любовта – и намира ли се или по-скоро тя ни „намира“?

Много от щастливо обвързаните са склонни да приемат, че любовта е дошла в живота им „случайно“ и че е било въпрос на чист късмет. Други твърдят, че са попаднали на стабилна и дълготрайна връзка, когато най-малко са очаквали. Но дори и да не си дават сметка, всички хора, които са се обвързали дълготрайно и успешно, са имали правилната настройка, когато са започнали връзката си. Били са постигнали известна яснота със себе си и най-вече са стигнали до извода, че действително заслужават някoй на своето ниво, с когото да продължат напред.

Именно в грешната или несигурна „настройка“ се крие проблемът на хората, които са сингъл, но копнеят за връзка. Както и на онези, които сякаш винаги попадат на неподходящите партньори.

Липсата на яснота какви са желанията, нуждите и очакванията ни, както и желанието „да се обвържем на всяка цена“ са в основата на неуспешните връзки.

Всъщност как ще се развият едни отношения често става ясно още от първите моменти на отношенията ни, но ние просто предпочитаме да си „затворим очите“, „да си дадем шанс“ или се хващаме за някой, който формално отговаря на изискванията ни, но всъщност просто пръв се е оказал наоколо.

За всички, които копнеят да се обвържат дългосрочно през новата година, януари е чудесно време за поставяне на подобна цел. И въпреки че любовта е тема от сферата на емоциите, има някои неща, които можем да рационализираме за себе си преди да се впуснем в търсене на дългосрочни отношения. Със сигурност трябва да поработим върху изграждането на здрава самооценка, да се подплатим със самочувствие и да успеем да изясним напълно вътрешните си намерения.

Как поставяте себе си в отношенията? Какво правите, за да срещнете някого? Как преценявате с кого да излезете и кого да отрежете? Колкото по-наясно сте със своите цели и желания, толкова по-лесно ще вземете решения и ще привлечетепартньори, които да ви харесват, пише Ребека Стронг в Elite Daily. Но сред основните цели трябва да бъде на първо време да се фокусирате върху собственото си самоусъвършенстване и осъзнаване.

Ето 5 неща, които да имаме предвид, когато търсим нов дългосрочен романтичен партньор през новата година.

Научете се на баланс между това да търсите любовта и да я оставите да се случва

Може би сте чували израза: „Любовта идва, когато най-малко я очакваш“. Проблемът обаче е, че това мислене изключва полагането на усилие за връзка. Често смятаме, че любовта ще дойде, без да я преследваме, но това съвсем не е задължително. В действителност ако не търсим качествена връзка – няма да я намерим. По-скоро ще се задоволим с онова, което е наоколо, или с нищо. Но нашето търсене трябва да започне тогава, когато сме удовлетворени от себе си и щастливи сами.

И все пак трябва да внимаваме много, за да не се окажем обсебени от идеята за преследване на любовта. Ако имате голям списък с неща, които търсите у партньора, може да изпуснете някакви други възможности, които да се окажат не толкова лоши. И не само – ще се окажете разочаровани, защото никой не отговаря на специфичните ви фантазии. Така че намерете баланса между това да преследвате любовта, но и просто да я оставите да се случи – с отворено сърце и разум.

Няма универсален подход за намиране на половинка

Ако някой е намерил любовта чрез приложение за запознанства, това не означава че и вие можете да направите същото. Ако нещо работи за някого, може да не е ефективна стратегия за друг. Затова ако ви се струва, че да се запознаете с някой в бар, не е за вас, може би ще е по-лесно да се запишете на курс, където да срещате хора, с които споделяте общи занимания. Важното е да намерите собствен път за връзки и отношения към хората, с които ще се чувствате добре. А около тях, току виж, се е оказала и вашата половинка.

Съсредоточете се върху себе си

„Не можеш да обичаш друг, преди да заобичаш себе си“ – клишето може и да се окаже вярно. Защото ако не усещаме, че заслужаваме любов, ще ни е трудно да се доверим. Не трябва да забравяте да пазите самоуважението си, когато търсите романтичната любов. Да признаваш собствената си стойност е основен начин да привлечеш партньор, който ще те уважава по начина, по който заслужаваш. Самоуважението не е временно състояние, което да бъде достигнато, а е нещо, което трябва да се „тренира“ всеки ден. Един ден вашето самоуважение ще се отплати с любов и уважение от страна на някой друг.

Трябва да се наблюдаваме постоянно: имаме ли наистина нужда от партньор до себе си и ако да – какъв човек ни отива? Какво можем да предложим във връзката? Какви са нашите собствени граници?Ако успеете да комуникирате какво точно искате от човека до себе си и се научите да приемете своите грешки, това ще ви помогне да постигнете успех в романтичния живот.

Позволете си почивка от хора, връзки и отношения

Със сигурност по пътя към любовта ще се появят някакви неочаквани спънки. Може да се окаже, че сте се обвързали с човек, който няма желание за сериозни отношения. Възможно е някой, на когото се доверявате, да ви зареже изведнъж или сериозно да ви разочарова. Може да има моменти, в които наистина да няма с кого да излезете на среща – или поне не с човек, който наистина ви привлича. Независимо какво се случва, поменете, че е напълно нормално понякога човек да поиска да е сам и да си почине от отношения и връзки. А ако за целта се налага да изтриете някои приложения като Tinder или да започнете да отлагате срещи – имате извинение. Ако вътрешният ви глас казва, че трябва да отстъпите и да не се виждате с никой известно време – послушайте го. Освен това, само ако си поемете дъх, ще можете отново пълноценно да установявате отношения.

Изказвайте ясно намеренията си – това ще ви помогне да постигате по-смислени връзки

Колкото по-ясни цели си поставяте относно начина за намиране на партньор, толкова по-добре. Каква е настоящата ви романтична ситуация? Има ли в нея сериозни връзки, които водят до брак? Искате ли страстна връзка, в която има приключения и пътувания? Помислете и дефинирайте вашите цели. Напишете ги някъде и отвреме навреме препрочитайте какво искате.

Когато имате изяснени намерения, е по-лесно да се намерят нови възможности.

Декларирайте на себе си и на околните си намеренията си. Колкото по-начисто сте, толкова повече вашите вярвания, действия и решения ще бъдат уважавани. Срещите ще станат много по-лесни и хората, които не отговарят на вашите очаквания, просто ще престанат да се въртят наоколо и да ви заблуждават.