70% от жените се оплакват от ниско либидо и не е ясно защо

| от MamaMia |


Ако не ти се прави секс, мислиш, че нещо не е наред с теб. Чувстваш се лош партньор, че пропускаш нещо, че губиш част от себе си.

Рядко се говори за ниското либидо при жените. В един като цяло по-позитивен към секса свят това все още може да се приеме табу, извън темата за плоски вицове за съпругата, която все я боли глава. Наличието на ниско сексуално влечение всъщност не се възприема като това, което е: намаляване на интереса на човек към секса. По-скоро има тенденция да се разглежда като провал и грешка във връзката; като нещо, което подлежи на леуване и трябва да се лекува.

Вместо да гледат на ниското либидо като на нещо, което е повлияно от медицински, социокултурни, психологически, свързани с връзката, политически и икономически фактори, повечето хора, независимо от пола им, го приемат като лична отговорност. Свързваме ниското либидо при жените с апатия към връзката, загуба на интерес към партньора им, хронична преумора.

В действителност ново глобално изследване, проведено от Headspace App и Peanut, публикувно от refinery29.com, установява, че 70% са изпитвали ниско сексуално желание. И липсва недвусмислена  причина за това. Вагиналната сухота, болезненият секс и алкохолът могат да повлияят на либидото, както и здравословни състояния като ендометриоза, депресия и рак. Стресът, умората, самооценката по отношение на тялото и проблемите във взаимоотношенията също могат да допринесат за намаляване на либидото.

Според секс терапевта Алекс Таркулиа, както здравословни проблеми и хормонални терапии могат да повлияят негативно на женското либидо, така и социокултурните вярвания относно сексуалността (сексуална ориентация, стигма, налагане на срам у жените относно сексуалното им желание). Може да бъде и психологическо преживяване на тревожност, липса на усещане за свързаност с интимния партньор. В държавите с ограничения в правото на аборт може да се твърди, че сексуалното изразяване е политизирано – държавната власт влияе върху рисковете, които жената е готова да поеме.

Ето какво разказват някои от анкетираните в проучването:

„Имах доста високо либидо, но когато започнах да се срещам с партньора си, реших да започна да пия противозачатъчни и желанието ми намаля драстично“, споделя Ан.

„Партньорът ми и аз обмисляхме да влезем в отворена връзка, така че той все още да може да задоволи желанията си, без да ме притиска и да ме кара да се чувствам зле. Съсредоточаваме се върху форплея и опитваме различни начини за сближаване, които да ме предразположат към иннтимност“, разказва Сабрина.

При Джулия пък проблемът започва с началото на терапията ѝ срещу синдрома на поликистозните яйчници. „Имам ниско либидо, откакто започнах да приемам хапчетата, когато бях на 18. Да ги спра, за да видя дали либидото ми се увеличава, не ми изглежда като опция, тъй като ми бяха предписани за сериозно състояние.“

Секс терапевтите насърчават изследването на методи за стимулиране на сексуалното желание  като галене на телата взаимно, вземане на вани заедно, правене на масажи, прегръдки, събличане взаимно.

По думите на терапевта Таркулиа е напълно естествено да изпитваме колебания в желанието и либидото, особено ако има външен фактор като лекарства, които влияят на тялото. Ако имате партньор, който ви кара да се чувствате зле и виновни поради ниското си либидо, следва да търсим проблема във връзката си, а не да симулираме желание, което ни липсва.

Вижте още: 

7 последици от липсата на секс


Повече информация Виж всички