Не всеки нередовен цикъл значи синдром на поликистозните яйчници, но проверете

| от Стела Христова |


Първия път, когато лекар ми споменава за поликистозни яйчници, съм на 17 години. Прибирам се вкъщи полуразплакана и обяснявам на майка ми, че според гинеколога е силно вероятно да не мога да имам деца заради това. Тя се смее. „Да“, спомня си, „и на мен, и на баба ти са ни казвали абсолютно същото“. И двете имат по няколко безпроблемни бременности.

Впоследствие, след още консултации с медици и щателно проведени изследвания, се оказва, че аз изобщо не страдам от никакви поликистозни яйчници, нито е нужно да приемам тежката хормонална терапия, която първият лекар ми е изписал с лека ръка. Синдромът на поликистозните яйчници са диагноза, която действително много гинеколози или еднокринолози може да ви припишат само защото сте споделили за симптом като закъснение на цикъла, болезнена менструация или леко наднормено тегло,заедно или поотделно. Не, това не е причината за тези симптоми във всеки един случай. Но е заболяване, което все пак се проявява при доволно много жени и може да причини значителен дискомфорт и някои доста нежелани последици върху репродуктивната система. Затова не е нито смешно, нито за подценяване. Не е обаче и за прибързано диагностициране само след един разговор.

Какво представлява

Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е хормонално разстройство, често срещано при жени в репродуктивна възраст. Жените със синдрома може да имат твърде рядка или твърде продължителна, изобщо анормална менструация, или повишени нива на мъжките хормони, познати като андрогени – тестостерон, дихидротестостерон. За завишеното ниво на втория например може да свидетелства издайнически белег като оредяването на косата.

При PCOS, яйчниците могат да развиват многобройни фоликули, но да не успяват редовно да отделят яйцеклетка. Точната причина за синдрома на поликистозните яйчници не е известна. Ранната диагностика и лечение, съчетани с контролирана загуба на тегло, може да намалят риска от дългосрочни усложнения като диабет тип 2 и сърдечни заболявания, каквито иначе е възможно да настъпят.

Характерни симптоми

Признаците и симптомите на синдрома често се развиват около времето на първата менструация по време на пубертета, най-често малко след нея. Понякога обаче се случва да се развие и по-късно, например в отговор на значително наддаване на тегло. Симптомите варират.

За такава диагноза може да се говори, когато имате поне два от тези признаци:

 • Нередовна менструация. Редките, нередовни или прекалено продължителни менструални цикли са най-честият признак на поликистозните яйчници. Например, може да имате по-малко от девет менструации годишно, повече от 35 дни между менструациите или необичайно тежки менструации.
 • Излишък на андроген. Повишените нива на мъжките хормони могат да доведат до физически признаци, като излишно окосмяване по лицето и тялото (хирзутизъм) и понякога тежко акне и мъжка плешивост.
 • Кисти по яйчниците. Вашите яйчници може да са уголемени и да съдържат множество фоликули, които обграждат яйцеклетките. В резултат на това яйчниците може да не функционират редовно.

Признаците и симптомите на синдрома обикновено се проявяват по-тежко, ако сте с наднормено тегло.

Консултирайте се с лекар, ако имате притеснения относно менструалния си цикъл, ако неуспешно опитвате да забременеете вече няколко месеца, или ако имате признаци на излишък на андрогени, като влошаващ се хирзутизъм, акне и мъжка плешивост.

Причини за развитие на PCOS

Точната причина не е известна. Факторите, които могат да играят роля обаче, включват:

 • Излишък на инсулин. Инсулинът е хормонът, произвеждан в панкреаса, който позволява на клетките да преработват захарта, основният енергиен източник на тялото ви. Ако вашите клетки станат резистентни към действието на инсулина, тогава нивата на кръвната ви захар могат да се повишат и тялото ви може да произвежда повече инсулин. Излишъкът от инсулин може да увеличи производството на андроген, причинявайки затруднения с овулацията.
 • Нискостепенно възпаление. Този термин се използва за дефиниция на дълготрайно тлеещ в организма възпалителен процес, при който белите кръвни клетки са активизирани непрекъснато за борба с инфекцията. Изследванията показват, че жените със синдром на поликистозните яйчници имат вид нискостепенно възпаление, което стимулира яйчниците да произвеждат андрогени, което може да доведе до проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.
 • Наследственост. Изследванията показват, че определени гени може да са свързани със PCOS.
 • Наднормени андрогени. Яйчниците произвеждат необичайно високи нива на андроген, което води до хирзутизъм и акне.

Усложнения

Могат да включват:

 • Инфертилитет (безплодие)
 • Гестационен диабет или предизвикано от бременността високо кръвно налягане
 • Спонтанен аборт или преждевременно раждане
 • Неалкохолен стеатохепатит – тежко чернодробно възпаление, причинено от натрупване на мазнини в черния дроб
 • Метаболитен синдром – група от състояния, включително високо кръвно налягане, висока кръвна захар, и абнормни нива на холестерол или триглицериди, които значително увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания
 • Диабет тип 2 или преддиабет
 • Сънна апнея
 • Депресия, тревожност и хранителни разстройства
 • Абнормно кървене от матката
 • Рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума)
 • Затлъстяването е свързано със синдрома и същевременно може да влоши проявлението на симптомите.

Лекарите могат да поставят диагнозата синдром на поликистозните яйчници след провеждане на ехографски и хормонални изследвания.

Вижте още: 

Временна неработоспособност по време на цикъл? И да, и не


Повече информация Виж всички