Първородните деца ядат по-бързо и се излагат на риск

| от Стела Христова |


– Откъде си, кумееее? – попитал един човек изненадан да види толкова бързо хранене от свой близък.

– От Лаком дол.

Все този виц за един човек, който опарил езика си с гореща гозба, ми разказваше някога баба ми. Опитваше да ме научи да не гълтам хапките си с бързината на крадлив гларус.

Доказано е, че бавното ядене увеличава удоволствието от храненето. Опитвате храната си по-добре и вдишвате ароматите, което според науката също допринася за действителния ѝ вкус. Феноменът на твърде бързото хапване занимава науката от години. Нови изследвания разкриват защо някои хора ядат по-бързо от друг. Може да има връзка с реда им на раждане и колко братя и сестри са имали, докато са растат.

Първородните деца са два пъти по-склонни да ядат по-бързо от останалите.

Проучването, което разглежда връзката между броя на братята и сестрите и степента на хранене, също установява, че колкото по-голям е броят на братята и сестрите в семейството, толкова по-бърза е скоростта на хранене. Освен това единствените деца се хранят по-бавно от тези, които имат двама или повече братя и сестри. Според Psychology Today това може да означава, че първородните с няколко братя и сестри са възприели яденето като съревнование. Това може също да означава и че братята и сестрите просто са се опитвали да изравнят скоростта на хранене с всички останали на масата. Като първородно дете съм склонна чисто интуитивно да се съглася с прочетеното.

Може да има и други причини за лакомото и бързо хранене.

Някои от тях са очевидни. Като например да сте много гладни или да искате да ядете бързо, докато се надпреварвате с времето за важна среща.

Друг фактор е навикът. Привичката за бързо хранене може да се е развила още преди години, когато сме били деца. Може да се е оформила и в зряла възраст, особено когато се комбинира с други движещи фактори, като разсейване или като мимикриране на скоростта на хората, с които ядем най-често.

Вижте още: Как начинът на хранене влияе и в работата ни

Гледането на сериали или предавания по време на хранене също способства за светкавично бързо ядене. Хранителните психолози обръщат внимание и че връзката с храната също може да повлияе на скоростта, с която ядем. Ако през целия ни живот са ни казвали, че определени храни са полезни, а други са боклуци и ни разболяват, се срамуваме, когато ядем вторите. Това създава когнитивен дисонанс у нас и един от начините да го коригираме е да ядем светкавично, сякаш се стремим да не ни хванат в крачка. Промяната на връзката с храната може да включва проследяване на нездравословни съобщения, които може да сме получили като деца, и пренаписването им. Но не само. Другите причини за бързо хранене могат да бъдат коригирани, като следвате някои прости стъпки.

Постоянното хранене с превишена скорост е свързано с по-голям риск от затлъстяване според проучване, което анализира информация за пациенти с диабет от 2008-2013 г.

Оказва се, че пру хората, които ядат най-бавно, има най-нисък риск от затлъстяване. При хората, които се самоопределят като среднобързо ядящи – малко по-висок, но най-високият риск е бил в групата на бързо ядещите.

Бързото хранене също е свързано с лошо храносмилане, чувство за подуване, инсулинова резистентност, метаболитен синдром и диабет тип 2.

Има много начини да спрем с това твърде бързо хранене.

Използването на нашата недоминираща ръка за хранене е един много ефективен метод на интуитивното хранене. А знаете ли, че смяната на обикновената ви бяла чиния с червена също може да накара мозъка ви да се забави, докато ядете? Според проучване от 2012 г. цветът на приборите влияе и върху това как се храним. Други трикове, които можете да опитате, включват изключване на телевизора по време на хранене и отпиване на вода между хапките, за да уталожите процеса. Стремежът да дъвчете храната си някъде между 15 и 30 пъти също може да помогне. В крайна сметка целта на съзнателното хранене е действително да се насладите на храната си и да избегнете евентуални здравословни проблеми, които могат да възникнат от преяждане.

Вижте още: 

Една ябълка дневно…