Една ябълка дневно…

| от MamaMia |


Една ябълка дневно държала доктора надалече. Някога замисляли ли сте се защо се казва точно за този плод?

Всички плодове носят много ползи за органзима ни и ябълките не правят изключение. Една голяма ябълка съдържа средно пет грама фибри и ни носи изобилие от полезни хранителни вещества, между кои калций, магнезий, фосфор, калий, витамин С и витамин А. У нас ябълките са едни от най-разпространените в търговската мрежа плодове. При това целогодишно.

Редовната консумация на ябълки ще има ефект върху организма ви почти веднага. Ако заместите бедната на хранителни вещества закуска с една ябълка дневно, е много вероятно бързо да забележите разликата. Има най-малко пет начина да се случи това.

Храносмилателният тракт работи по-гладко

Ябълките са добър източник на фибри, което е важно за балансираното храносмилане. Фибрите помагат на храната да се движи през храносмилателната система. Затова консумацията на ябълки предотвратява запичането.

Ябълките също така подхранват избирателно конкретно добрите бактерии в червата – както откъм обем, така и откъм разнообразие.

Яденето на една ябълка дневно може да помогне за понижаване на LDL холестерола

Може би една от основните причини, поради които ябълките са спечелили репутацията си, е връзката им със здравето на сърцето. Разтворимите фибри в тези плодове са свързани с понижаването на LDL холестерола, или така наречения „лош холестерол“, който може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Едно научно изследване установи, че възрастни с леко завишен холестерол, които консумират две ябълки на ден, са имали забележимо понижаване на LDL холестерола, което съответно намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ябълките може да спомогнат за здравословна загуба на тегло

Ако здравословното отслабване е сред вашите цели, яденето на една ябълка дневно може да работи във ваша полза. Фибрите в ябълките засищат, което означава, че относително по-рядко ще ви се прияждат бързи храни и ултрапреработени продукти. Едно научно изследване е установило, че жените с наднормено тегло, които хапват три ябълки (или круши) на ден, губят повече тегло за 12 седмици, отколкото жените с наднормено тегло, които хапват овесени бисквити.

Вижте още: Преработените храни ни вредят повече от предполаганото: Буквално си губим ума от тях

Възможно е да се редуцират рисковете от някои видове рак

Научните изследвания показват връзка между консумацията на ябълки и намаления риск от някои видове рак. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти в ябълките. Антиоксидантите предпазват тялото от вредното въздействие на свободните радикали, които е невъзможно да се избегнат. Ябълките съдържат специално антиоксиданта кверцетин, който е особено мощен за намаляване на възпалението и поддържане на имунната система.

Яденето на една ябълка дневно може да намали риска от диабет

Въпреки че естествено съдържа фруктоза (плодова захар), ябълката всъщност се свързва с намаляване на риска от развитие на диабет тип 2. В едно научно изследване, в което са взети предвид 10 000 души, се оказва, че тези, които ядат ябълки редовно, са по-малко склонни да развият диабет тип 2, отколкото хората, които не ядат редовно ябълки.

Чудите се как да добавите ябълките неусетно към хранителния си режим?

Нарязаните ябълки могат да се добавят към овесени ядки или парфе с кисело мляко за закуска или да се добавят към салата за обяд.-Tе дори могат да бъдат вкусна гарнитура за сандвичи.

Ако искате да включите ябълка в закуската си, комбинирайте с източник на протеини, за да ви държи сити през деня.

Наред с това ,печените ябълки с канела могат да бъдат и вкусен и питателен десерт. Просто нарежете ябълките, поръсете с канела отгоре и ги изпечете във средно висока температура във фурната за около 20 минута, като по средата не забравите да ги обърнете.

Добър апетит и нека и сами проверим има ли нещо вярно в тази „една ябълка дневно“…

Вижте още: 

12 храни, които дават тласък на либидото