Преработените храни ни вредят повече от предполаганото: Буквално си губим ума от тях

| от MamaMia |


Съвсем не е новина, че честата консумация на прекалено преработени храни е свързана с безброй здравословни проблеми, но резултатите от скорошно проучване хвърлят нова светлина върху връзката му с когнитивния спад с напредване на възрастта. А отслабването на интелектуалните ни способности е може би най-тежкият аспект от остаряването.

Изследването, представено на Международната конференция на Асоциацията на Алцхаймер през 2022 г., установяват, че включването на ултрапреработени храни в 20% или по-висока пропорция от дневния ни калориен прием води до 28% по-бърз спад в цялостните ни когнитивни функции, включително памет, вербална плавност и изпълнителна функция.

Проучването е мащабно и дългосрочно – проведено е върху 10 775 души в продължение на осем години. Изследователите отбелязват, че причината ултрапреработените храни да се класират толкова ниско в индикатора за здраве е, че те преминават през редица индустриални процеси и съдържат изключително високи количества мазнини, захар, сол, изкуствени аромати/оцветители, стабилизатори и/или консерванти.

Сода и други газирани напитки, зърнени закуски, бял хляб и картофен чипс са сред основните примери за преработени храни в списъка на учените.

Това не е първото изследване, което насочва към връзката между преработените храни и мозъчната функция. Друго проучване, публикувано миналия месец във Великобритания, показа, че на всеки 10% увеличение на дневния прием на свръхпреработени храни, се увеличава с 25% рискът от развитие на деменция.

Разбира се, препоръчителният дневен прием на калории на индивида се основава на различни фактори, включително възраст, ръст, тегло и ниво на физическа активност.

Системните предизвикателства в достъпа до храна затрудняват всеки да спазва диета, която отговаря на нуждите на тялото му.

Поне така твърди в изявление Пърси Грифин, доктор по философия, директор на научната ангажираност към Асоциацията на Алцхаймер. Тези затруднения в достъпа до храна може да се дължат на финансови и времеви затруднения, на спецификите на местоживеенето или местоработата на всеки отделен човек.

Увеличаването на наличността и потреблението на бързи, преработени и ултрапреработени храни се дължи на редица социално-икономически фактори, включително нисък достъп до здравословни храни, по-малко време за приготвяне на храни от нулата и невъзможност да си позволите цели храни, пояснява Грифин.

В някои страни, като например САЩ, ултрапреработените храни съставляват повече от половината от дневния калориен прием на хората и това са плашещи резултати. Притеснително е, но не е изненадващо да видим нови данни, които предполагат, че тези храни могат значително да ускорят когнитивния спад.

Имайки предвид това, ако искате да намалите преработените храни, можете да помислите за малки промени с бюджетни опции за хранителни стоки. Разменете някои от предпочитаните си варианти с прекомерна обработка с малко по-малко обработени, като замразени зеленчуци и плодове, консервиран боб или дори пълнозърнести храни в кутии, като кафяв ориз и овес.

Вижте още:

Хранителният терапевт Михаела Белорешка: Никога досега в човешката история не сме се хранили от скука