Мислите за второ? Ето идеалната възрастова разлика между децата

| от Mamamia |


Да гледаш дете е трудна работа – безсънни нощи, следродилна депресия, тревогите около кърменето, а след това безкрайните болести, когато тръгне на ясла или на градина… И колкото повече расте детето, толкова по-трудно сякаш става: скоро започват училищните драми… Да не говорим за пубертета!

И въпреки трудностите повечето родители осъзнават, че отглеждането на дете е и безкрайно удовлетворяващо – когато чуеш малката устица да казва „обичам те“, или когато видиш, че детето напълно зависи от теб и те гледа с доверие и надежда да му покажеш света.

И така се случва, че доста родители, в крайна сметка се осмеляват да имат и второ, а понякога и трето, четвърто и така нататък дете.

Но да усетите кога сте готови като семейство за второ дете (и дали въобще да имате) не е лесно.

Освен, че е ясно, че семейният ви живот ще изживее (поредната) промяна, появата на ново дете ще се отрази и върху първото дете.

Известно е, че братята и сестрите оказват голямо влияние върху развитието ни в зряла възраст.

Това влияние е толкова голямо, че дори според изследване  на Центъра за семейни проучвания към Кеймбриджкия университет  – децата, които се карат с братята и сестрите си като малки, се справят по-добре в живота.

Известно е още и, че наличието на братя и сестри може да повлияе негативно върху психичното здраве на тийнейджърите. За съжаление се оказва, че децата, израснали с голям брой братя и сестри имат повече проблеми с психичното си здраве, отколкото техните връстници от по-малки семейства. А наличието на близки по възраст братя и сестри единствено влошава допълнително психичното здраве на подрастващите.

И още един факт: по-вероятно е по-големият брат или сестра да се справя по-добре в академичен план и по-късно в живота да печели повече.

Вижте още:

Първородните деца ядат по-бързо и се излагат на риск

Цялата тази информация би замислила някои родители дали все пак съществува изобщо нещо такова като „идеална“ възрастова разлика между децата.

Да, всяко семейство е различно и не съществува наистина „идеално“ време за раждане на ново дете. Но проучванията категорично показват, че

някои възрастови разлики имат повече предимства от други.

Например изследване, публикувано в The Journal of Human Resources, установява, че при повече от две години разлика, по-големите братя и сестри показват по-добри резултати на тестовете по математика и четене, отколкото малките показват на същата възраст.

В същото време изследване, публикувано в Early Child Development Care, показва, че възрастова разлика от по-малко от 21 месеца води до по-ниски резултати на по-малкото братче или сестриче по отношение на лексиката, четенето и математиката.

По думите на детския психолог д-р Мишел Макдауел пред iNews: „Една от причините за това би могла да бъде, че когато родителите имат деца, родени скоро едно след друго, те имат по-малко време да разговарят, да общуват и да четат с всяко дете, което би могло да се отрази на учебните резултати“.

И така в едно последно проучване от 2022-а година, се стига до заключението, че най-добрият период между бременностите е хубаво да е от 18 до 23 месеца, което означава, че децата ще имат разлика във възрастта от 27 до 32 месеца – около две години и половина.

Така балансът ще е най-добър и за двете деца.

Разбира се, всяко семейство е различно, както и всяко дете.

Затова и развитието на децата не се ограничава единствено до възрастовата разлика, а са включени още много фактори. Като не на последно място са финасовото състояние, възможността за отделяне на време и внимание на повече от едно дете и, разбира се, любовта на родителите.

Която, както знаем, в идеалния случай не се дели между децата, а се мултиплицира.

Вижте още:

10 навика на родителите, които са ни повлияли, без да разберем


Повече информация Виж всички