„Имам ли достатъчно?“ и другите две големи тревоги за кърменето

| от MamaMia |


Майчиното мляко се смята за най-добрият източник на хранене за повечето бебета и може да помогне за предпазване на бебетата от някои заболявания – например намалява рисковете от астма, диабет тип 1 и синдром на внезапна детска смърт. Кърменето може да бъде полезно и за майките. Жените, които кърмят, имат намален риск от развитие на: рак на гърдата, рак на яйчниците и диабет тип 2, твърди Администрацията за здравни ресурси и услуги в САЩ.

Ако сте решили да кърмите, но не знаете откъде да започнете, или някога сте използвали адаптирано мляко и сега трябва да обмислите комбиниран вариант за хранене на бебето или да се преборите с нежеланието му да суче, консултант по кърмене или акушерка може да ви помогне да поставите основите, като например да обясни колко мляко е достатъчно за храненето на новородено или да ви посъветва как да стимулирате производството на кърма. Най-честите тревоги и опасения на майките са, ако не едни и същи, то поне винаги сходни. По-долу можете да прочетете най-честите въпроси, които чуват консултантите по кърмене, и техните неподозирано кратки и прости отговори.

„Имам ли достатъчно кърма?“

През първата седмица от кърменето много майки смятат, че не произвеждат достатъчно кърма, защото млякото им първоначално е почти прозрачно. Млякото на този етап се нарича коластра и родителите го произвеждат изключително през първите три до пет дни след раждането, отбелязва Американската асоциация по бременност. Може да почувствате, че не произвеждате достатъчно мляко, когато всъщност произвеждате предостатъчно. Не е нужно да имате фризер, пълен с кърма, нито да допълвате храненето с адаптирано мляко, за да може вашето бебе да получи необходимите хранителни вещества. Разбираеми са нервите около количеството кърма, но при липса на допълннителни здравословни проблеми тялото произвежда толкова, колкото бебето има нужда.  Ако приемате добри, здравословни течности, ядете балансирани храни и спите достатъчно, приемът на добавки за стимулиране на кърмата дори не е небходим.

„Храни ли се бебето достатъчно?“

Проследяването на броя на пелените на вашето бебе през първата ви седмица на кърмене може да бъде добър начин да определите дали то яде достатъчно. Правилото е, че обикновено има една пелена повече за всеки следващ ден от живота през първата седмица. Тоест, една пелена с урина на първия ден, две на втория ден, три на третия ден и така нататък през първите седем дни. Това е чудесен индикатор дали вашето бебе получава достатъчно мляко. До четвъртия ден техните изпражнения трябва да преминат от тъмнозелен нюанс към жълт цвят. И след първата седмица бебето следва да има шест до осем мокри пелени на ден и меки изпражнения. И ако вашето бебе изглежда доволно след хранене или има стабилно наддаване на тегло от 100-200 грама на седмица, това са добри показатели, че то се храни добре.

„Как да стимулирам производството на кърма?“

Ключът към увеличаване на количеството ви мляко е честото му и ефективно консумиране от детето или изцеждане. Опитайте се да изпразвате гърдите си около седем до осем пъти на ден или на всеки три часа, или следвайте ритъма на бебето, ако сучете при поискване. Консултантите препоръчват изцеждане на ръка през първата седмица след раждането. Може да опитате, вместо с помпа, да масажирате с ръка млякото навън от гърдите си върху лъжица. Ако се справите, можете дори да го предлагате на бебето по този начин. Това ще помогне не само да изпрати повече сигнали към тялото ви да произвежда повече кърма, но и бебето ще получи повече между храненията. Но не го насилвайте, ако не иска. Ако сте опитвали почти всичко за производството на мляко и все още се борите да произвеждате, все пак можете да се спрете и на други начини за набавянето му като:

  • Банки с мляко
  • Групи за подпомагане на храненето
  • Безопасно споделяне на мляко в общността

Човекът никога не е бил предопределен да се справя с предизвикателствата на родителството съвсем сам и затворен в собствената си кутийка, а напротив в общност – семейна, селищна, общност от майки, и т.н. И въпреки че спецификите на съвременния свят не предполагат и не стимулират съвместността и взаимопомощта достатъчно, родителите не бива да забравяме, че сред нас винаги има кой да ни разбере и да ни се притече на помощ.

Вижте още: 

Акушерката Павлинка Герина: Ако искаш да спреш кърмата, направи го след пет дни


Повече информация Виж всички