Следродилна депресия? Да, случва се

| от Росица Гърджелийска, по kidshealth.org |


Независимо дали ставате майка за първи или за четвърти път, дните и седмиците след раждането на бебето може да са точно толкова объркващи, колкото и изпълнени с щастие и вълнение.

Много жени изпитват тъга, след като родят. Тези чувства варират от кратки, леки мрачни настроения, до по-дълготрайни, дълбоки депресивни състояния, още познати като следродилна депресия.

Чувството на тъга и депресията са по-често срещани след раждане, отколкото хората предполагат. Важно е за новите майки и за тези, които ги обичат, да научат повече за симптомите на следродилната депресия и да се обърнат към семейство, приятели и професионалисти за помощ.

С подкрепа и лечение, майките, които имат признаци на депресия могат да продължат да бъдат здрави и щастливи родители.

Онова усещане след раждането

Повечето майки изпитват тъга и притеснение, което започва през първите дни от живота на бебето им. По време на тази емоционална нестабилност, жената може да се почувства щастлива в един момент и тъжна и объркана – в следващия. Тя може да е разстроена, раздразнителна, обезкуражена, нещастна, уморена или унила. Това усещано, наричано „baby blues“ обикновено продължава само няколко дни или една-две седмици.

Защо се случва?

Вярва се, че тези промени в настроенията са естествен ефект от хормалните изменения, които се случват по време на бременността и раждането. Нивата на естрогена и прогестерона, които се покачват по време на бременността, внезапно спадат по време на раждането, което може да повлияе на настроението. Тези хормони се нормализират след няколко седмици. След това обикновено настъпва подобрение без лекарска намеса.

Какво да направите

Почивките, добрата храна и подкрепата са важна част от решението, тъй като умората, недоспиването или стресът могат да влошат усещането за тъга и депресия.

За да се справи с усещането на тъга след раждането, майката е добре да получи помощ през първите дни и седмици след раждането. Позволете на семейството и приятелите да помогнат със задачи, като пазаруване, домакински задължения или гледане на бебето. Позволете на някой да сготви вечеря или да надглежда бебето, докато вие си отпочинете с топъл душ, вана или кратка дрямка.

Почивайте си много и яжте пълноценна храна. Разговорите с близки хора или с други майки, може да помогнат да почувствате подкрепа и да си припомните, че не сте сами. Не е нужно да потискате сълзите, ако имате нуждате да плачете, но се опитайте да не задълбавате в лоши мисли.

Позволете на „бебешката тъга“ да извърви пътя си и да си тръгне.

Кога да се свържете с доктор?

Ако усещането за тъга се задържи повече от седмица или две, говорете с лекар дали е възможно причината за емоционалната си отпадналост да е следродилна депресия.

Какво всъщност е следродилна депресия?

Следродилна депресия е налице, когатотъгата и изтощението са по-дълбоки и продължават по-дълго време, отколкото обичайната тъга след раждане. Симптомите на следродилна депресия се отключват от раждането. Следродилната депресия може да започне малко преди раждането или до 12 месеца след раждането.

Жена със следродилна депресия може да се чувства тъжна, плачлива, разтревожена, нестабилна, обезкуражена, безнадеждна, безполезна или самотна. Също така е възможно:

 • Да й е трудно да се концентрира или да не може да довършва рутинни задачи.
 • Да няма апетит или да няма интерес към храна.
 • Да се чувства все едно не е добра майка.
 • Да не изпитва интерес към детето си или прекомерно да се притеснява за здравето на детето си.
 • Да се чувства смазана от ситуацията си и да не намира надежда, че нещата ще се подобрят.
 • Подобни чувства и мисли са болезнени за една жена, особено в момент, който се очаква да носи само щастие. Много жени не са склонни да споделят, че се чувстват така. Следродилната депресия, обаче, е медицинско състояние, което се нуждае от внимание и лечение.

Какво я предизвиква?

Също като „бебешката тъга“, следродилната депресия се случвапоради хормоналните промени по време и след раждане. Тези внезапни хормонални изменения могат да доведат до тъга, притеснение и депресия, която е по-остра и продължава по-дълго отколкото „бебешката тъга“.

Следродилната депресия може да сполети всяка жена, но някои може да имат по-голям риск да я развият. Жени, които са претърпели депресия в миналото си (дори това да е следродилна депресия от предишна бременност) или които имат случаи на депресия в семейството си, са по-податливи към нея.

Други причини, които могат да увеличат риска от следродилна депресия включват силен стрес по-време на бременността, медицински проблеми по време на бременността или след раждането или липсата на подкрепа вкъщи.

Кога да се обадите на доктор?

Ако усещането за тъга или депресия е силно, ако продължава през целия ден, дни наред или ако продължава повече от седмица или две, говорете с лекар. Майка, която е на ръба да се откаже, която чувства, че няма смисъл да живее или има мисли, които включват самонараняване или нараняване на детето си, трябва незабавно да се свърже с лекар.

Следродилната депресия може да продължи няколко месеца или ако не се лекува, дори повече. Лечението ще помогне на жената отново да се почувства себе си. Лечението може да включва терапия с разговори, лекарства или и двете. Също така, здравословната, пълноценна храна, спортуването, почивката и подкрепата от близките може да са от голяма помощ.

Въпреки че някои започват да се чувства по-добре бързо след началото на лечението, често отнема няколко седмици, докато се усети подобрение.

Попитайте лекаря си какво да очаквате и как да се справяте през това време.

Какво е следродилната психоза?

По-сериозно и по-рядко срещано състояние е следродилната психоза. Тя може да включва халюцинации, параноя, остро безсъние и нетипично поведение.

Тази следродилна психоза може да предизвика у майката ирационални идеи – например, че бебето й е обладано отзъл дух или че трябва да нарани себе си или него. Това състояние е изключително сериозно и при първи симптоми е нужно незабавна лекарска намеса.

Защо се случва?

Жени, които имат други психиатрични заболявания, като на пример биполярно разтройство и шизофрения, са в рискова група да развият следродилна психоза.

Кога да се свържете с доктор?

Следродилната психоза изисква незабавна лекарска намеса и често, хоспитализация. Веднага потърсете помощ, ако вие или някой, който познавате проявява симптоми на психоза.

Кажете на лекаря си, ако имате проблем със следродилни настроения, мисли и усещания. Разкажете за това също и на някой друг. Това може да е вашият партньор, приятел или някой от семейството. В такъв момент трябва да приемете помощта и подкрепата, която ви се предлага от близки хора.
Освен терапия за следродилна депресия, също така има и малки неща, които биха улеснили подобна трудна ситуация. Следните неща може да ви се сторят полезни:

Отделете време само за себе си. Намерете човек, на когото да оставяте бебето за малко. По този начин ще имате време за себе си и ще може да разчитате на това.

Фокусирайте се върху малките неща през деня и ги очаквайте с нетърпение. Това може да е горещ душ, разходка или приятел на гости.
Прочетете нещо повдигащо духа. При депресия може да е трудно да се концентрирате, тъй че изберете нещо леко и позитивно.
Угаждайте си с други дребни удоволствия. Списания, музика или просто чаша чай.

Бъдете с други хора. Създайте начини да прекарвате време с други възрастни, като семейство или приятели, които могат да внесат утеха и добра компания.

Поискайте помощ. Не се плашете да помолите за емоционална подкрепа, помощ за гледането на бебето или за домакинските задължения.

Приемете помощта, която ви се предлага. Това не ви прави безпомощна, а по този начин ще помогнете на себе си и на бебето.

Почивайте си. Осигурете тихо място за бебето да спи и се опитайте да си почивате, когато и бебето си почива.

Движете се. Кратка разходка всеки ден ще подобри настроението.

Бъдете търпеливи. Добре е да знаете, че отнема време да се почувствате добре отново.

Бъдете позитивни. Мислете за малките неща, за които сте благодарни.

Как мога да помогна на някого със следродилна депресия?

Ако се притеснявате, че някой, когото познавате, може да има следродилна депресия, е важно да насърчите разговор между тях и лекар или психолог. Понякога човек не е склонен веднага да потърси помощ или да разпознае, че има симптоми на подобен проблем.

Обмислете дали да не осигурите информация за следродилната депресия и предложете заедно да разгледате фактите. Може да предложите да запишете час за нея и да отидете заедно, ако тя се съгласи.

Подкрепата, любовта и приятелството също са добро лекарство. Ето какво още може да продължите да правите за нея:

 • Често се виждайте, за да наблюдавате как се справя.
 • Излушвайте, ако й се говори.
 • Разхождайте се заедно.
 • Пригответе й нещо пълноценно за хапване.
 • Осигурете й почивка от домакинските задължения и задачите покрай децата.
 • Грижете се за децата, докато тя си взима душ или си почива.
 • Бъдете търпеливи и мили.
 • Вярвайте в нея, напомняйтей за нейните качества и силни страни.

Гледайте напред

Както всички видове депресия, така и следродилната създава облак от негативни чувства и мисли, който надвисва върху представата на жената за себе си, за другите около нея, за ситуацията и бъдещето й.

Благодарение на подкрепа и подходящо лечение, този облак може да се разпръсне. Това може да освободи жената и тя да почувства себе си отново, да възвърне своята представа и усещане за собствена сила, енергия, радост и надежда. След като тези неща се нагодят, справянето с промени става по-лесно, решението на различни предизвикателства в живота както и възвръщането на насладата към него.


Повече информация Виж всички