„Кажи ми, ако ти пука: кога спокойно ще ми е на мене тука?“

| от Владимир Вълков |


Докато живеете с половинката си, но нямате деца, тоалетната ви е първи приятел и място с почти свещен статут. Там, на заключено, сте насаме със себе си и обикновено другият не ви закача. И заедно с вършенето на бавната работа, може и да си поцъкате на телефона на спокойствие или просто да си поблуждаете малко.

Миризливата истина обаче е, че ако скоро ще ставате родител, е добре да започнете да се учите да вършите работата за секунди. Влизате, действате, пускате водата, излизате. В противен случай, още щом проходят, децата ви ще ви следват неотлъчно и там… За да се гушват във вас и да ви кажат, че ви обичат.

А понякога и за да седнат върху коленете ви или да се покатерят върху вас, все така казвайки колко ви обичат.

Или за да задават много важни въпроси, например как се казва детето на овцата или кое е повече: хиляда милиарда или двеста сто.

Да ви обяснят какво искат за рождения си ден или за Коледа (според това кой от двата празника е по-далече във времето).

Да ви дърпат да идете СЕГА в стаята им, за да видите какво е онова там на другото нещо до таковата.

Да разкажат точно сега как са си играли с някое приятелче преди време или каква игра са измислили да играете заедно лятото или зимата (според това дали сега е зима или лято).

Да ви донесат от техните играчки, за да си играете с тях – което си е признак на любов и грижа, защото самите вие явно сте забравили да си вземете играчки.

Да ви помолят да им отворите опаковката солети или кашкавал, която са намерили в шкафа или хладилника, защото са много, ама много гладни!

Мислите, че решението е просто да се заключите?

Дори и така да е, през процепа под вратата може да ви подадат вафла, която да ви се молят истерично да разопаковате точно сега и да им я подадете обратно.

А моя син например заключеното не го спира – той може да завърти отвън с малките си пръстчета топчето на механизма на заключването и да си отключи, за да ме пита лице в лице кога ще съм готов.

Но така или иначе само неопитен родител би се заключвал в тоалетната. Да, да са покрай вас, докато си вършите работата, е по-добре! Защото другият вариант е да не знаете какво правят самички. Дали се самоподстригват, посипват с брашно холната гарнитура, нарязват на лентички спалното бельо, влизат в аквариума или просто се пребиват.

Защо просто не ви оставят на мира, докато сте в тоалетната, без да правят никакви бели в същото време? Хм, няма как. Първо, защото белите вървят с децата. А второ – понеже хлапетата не разбират защо бихте искали да сте насаме на спокойствие в тоалетната!

Ами, посмислете – те ЦЯЛ ЖИВОТ са акали пред очите ви, че дори и пред очите на други хора. Дали в памперсите (докато се мотаете покрай тях), в гърнето (докато се учат, а вие наблюдавате прогреса им), в храстите до улицата (защото са се сетили чак в колата) или в басейна (без да се усетят).

Така че отговорът на въпроса от заглавието е: „Когато децата пораснат“.

Още от Владимир Вълков:

Вратите, повтарянето и още 3 битки, които водя с децата

Майки, какво ще подарите на мъжа си в Деня на бащата?

Защо се дразня на стереотипа за безгрижния баща

Проходилката трябва да бъде забранена със закон

Ако трябва да науча децата си на едно-единствено нещо…

„Да гримираме тате!“

За „Браво“ ли е постоянното „Браво“?!

От какво се ужасяват най-много децата

Суперсилите, които децата губят с порастването

На фризьор, с вода, палатка в хола… Кои са най-дразнещите детски игри?

Домашните любимци (май) не учат децата на отговорност

Детски рев? Ама, моля ви се, той да не е само един вид

5 причудливи особености на малките същества – 1 част