Децата на разведени родители са два пъти по-болнави от другите

| от MamaMia, по БТА |


Децата на разведени родители са два пъти по-болнави в сравнение с връстниците си от сплотени семейства, съобщи в. “Дейли мейл“.

Това доказа изследване на университетите Сантяго де Компостела и Виго в Испания. То беше проведено сред 467 деца на възраст 2-18 години от семейства на разведени и живеещи заедно родители.

Раздялата излага децата на риск от проблеми с червата, кожата, нервната система и дори половите органи и уринарния тракт. Експертите вярват, че тези негативни ефекти върху здравето се проявяват в зависимост от поведението на родителите, а не са причинени от самия развод.

“Не самата раздяла предизвиква негативни последици върху здравето на децата, а неправилният подход към ситуацията от страна на родителите“, каза авторът на изследването Мария Мартинес от университета на Сантяго де Компостела в Испания.

“Лошият подход включва много силен конфликт между родителите, който затруднява запазването на добри отношения. Ако децата са поставени в подобна ситуация в семейството за продължителни периоди, те често преживяват токсичен стрес“, добави тя.

При разделените семейства не се наблюдава увеличение на риска детето да развие проблеми с дишането, сърцето, мускулите, слуха или зрението. Алергиите също не се влияят от разводите.


Повече информация Виж всички