Бащи се целуват с дъщери – нормално или фатално?

| от Лилия Огнянова |


Дейвид Бекъм показа снимка как се целува с 5-годишната си дъщеря по устните и светът полудя. Започнаха едни разгорещени спорове за това трябва или не децата да имат чак такава интимна близост с родителите си.

Първоначално си помислих „Е, какво пък толкова, голяма работа! Той сигурно й мие и голото дупе, понеже е още мъничка“

После обаче се зачудих аз дали бих целунала баща си по устните и отговорът е много твърдо НЕ. Бих се чувствала изключително неудобно, да не говорим, че ми се струва грешно. Може би защото отдавна съм минала възрастта, в която все още не знаеш за птичките и пчеличките.

През годините съм виждала най-различни прояви на близост между роднини, много от които искрено са ме учудвали.

Така например ми е трудно да разбера момичетата, които продължават да се натискат да спят в едно легло с майките си. Не визирам случаите, в които обстоятелствата го налагат по една или друга причина. Но моми за женене, както казват нашите баби, да се мушкат в едно легло с „мамите“ си ми е неестествено.

От друга страна пък съм срещала и брат, който не вижда нищо странно в това да спи в едно легло (и под една завивка) със сестра си. Отново подчертавам, че това не е положение, наложено от някакви битовизми като липса на второ легло/диван/стая и т.н., а съзнателно направен избор.

Всъщност, познавам не малко братя и сестри, чиито отношения са доста интимни, поне по моите лични разбирания и никак не одобрявам държанието им, което напомня повече на това на гаджета, отколкото на кръвни роднини.

Но да се върна на целувката. Това е първият интимен акт, който те „вкарва“ в света на възрастните, вече опознали телесните наслади. Спомняте ли си усещането от вашата първа целувка? Аз да. Бях в разгара на пубертета (някъде около 13-тата ми година) и се чувствах сексуално възбудена. Да, ние се целувахме с език, но пък всичко започна именно с устните.

А ако си се нацелувала с баща си още като си била на 5, то вече си имала своята първа целувка и доста бързо си минала на следващото ниво. Същото важи и за момчетата, които се целуват с майките си. Там пък вече останалите деца биха ги съсипали от подигравки, ако видят какви ги вършат.

Комплексите на Електра и Едип не са шега работа и чичко Фройд не си ги е говорил ей така нещата за човешката сексуалност и как тя понякога се обърква и започва да те влече натам, където не трябва.

Mоето мнение, с което не искам да ангажирам никой докачлив родител, е, че целувките с децата по устните са прекалени. Колкото и да се обичате, колкото и да сте си близки, все пак трябва да останат някакви граници в интимността, които не следва да се прекрачват. Може да обичате тези малки същества повече от който и да било друг човек на тази земя, но това не означава, че трябва да търсите интимността, която ви липсва другаде при тях, пък било то и под формата на „невинни“ целувки.

Ще се радваме да споделите и вашето мнение, което можете да ни изпратите до office@mamamia.bg.