Отпускът по бащинство променя мъжете, ето как…

| от Стела Христова |


„Страхувам се да се върна на работа“, споделя мой приятел, да го наречем Росен, който стана баща преди няколко седмици. „В последно време си бях вкъщи, помагах на жена си, абе, бях още един чифт ръце, докато се учехме как да отглеждаме сина си. Обръщах му внимание. Когато се върна в офиса, по цял ден ще мисля как са, как се справят и ще пропусна много моменти от порастването на детето.“

Моят приятел далеч не е единственият мъж, който живее извън стереотипа за дистанцирания татко, който от време на време „помага“. Бащинството променя мъжа, независимо дали той го забелязва, или не. Нови изследвания показват, че времето, което таткото прекарва с новороденото дете непосредствено след раждането му, оказва влияние върху тялото и мозъка на мъжа. Нивата на мъжките хормони се променят и преходът към родителство буквално оставя отпечатък върху тялото на бащата. По тази и други причини отпускът по бащинство е ключов за младия родител и семейството му.

Тестостеронът например намалява осезаемо, след като на мъжа му се роди дете. 

Това е свързано с промяна в поведението на бащата. Майките, чиито партньори са показали най-голям спад на тестостерона получават най-много подкрепа и помощ при домакински задачи и грижа за бебето, показват резултатите от изследване на Мичиганския университет от 2017 г.

През 2020 г. испанско проучване анализира мозъка на мъжете преди зачеването след раждането на детето им и установи, че мозъците на бащите за първи път претърпяват значително преструктуриране в частта от мозъка, свързана със социалното познание. Това изглежда отговаря на силата на връзката им с детето им. Мъжете, чийто мозък се е променил най-много, показват най-силна мозъчна реакция при вида на изображения на техните бебета.

Времето, което бащата прекарва с детето си, изглежда определя степента, до която родителството оставя своя отпечатък върху тялото му.

Проучване на университета в Киото от 2021 г. показа на бъдещи бащи на бебета видеоклипове с деца в няколко различни периода – в средата на бременността, в края на бременността и след раждането. Всички показват по-силни мозъчни реакции след раждането, но мъжете, които работят по-дълго и съответно прекарват по-малко време у дома, показват по-малко промяна в мозъчния отговор. Авторите предполагат, че това може да се дължи на факта, че прекарват по-малко време с бебетата си.

Прекарването на време с детето води до хормонални промени и промени в мозъка, които могат да направят бащите по-отзивчиви и чувствителни като полагащи грижи. В исторически план сме приемали, че жените имат биологичния императив за отглеждането на детето – както като задължение, така и генерално като възможност да го правят. Сега изглежда, че мъжете имат същата потенциална способност.

Тези заключения са относително нови, но важността на близостта между детето и бащата отдавна е установена.

Д-р Деймиън Лоури, дипломиран психолог-консултант от Психологическото дружество на Ирландия, обяснява защо. Смята се, че сигурната привързаност е от решаващо значение за улесняване на нормалното социално и емоционално развитие, твърди той. Тази привързаност се формира най-много през първите шест месеца от живота.

Установено е, че децата с ангажирани, грижовни бащи са склонни да имат по-добри образователни резултати, по-висок коефициент на интелигентност и по-добри езикови и когнитивни способности.

Отпускът по бащинство е жизненоважен за подпомагане на мъжете да изградят тази връзка с децата си. Според национално проучване от 2019 г., проведено в Щатския университет Бол в Индиана, когато бащите са взели отпуск по бащинство, особено ако той е продължил от две седмици нагоре,  цели девет години по-късно децата им оценяват отношенията помежду им като по-близки, спрямо тези с бащи, които не са го направили.

Майките също печелят от постоянното присъствие на бащата в периода след раждането.

Сънят, нивата на стрес и степента на депресия на жените са с по-добри показатели, когато партньорите вземат отпуск по бащинство. Отпускът по бащинство може дори да повлияе положително на отношенията на двойките. Американско проучване от 2019 г. разглежда 6000 двойки и установява, че когато бащата си вземе дори седмица или две отпуск по бащинство, двойката е с 20% по-голяма вероятност да остане заедно, отколкото двойки, при които бащите изобщо не са вземали отпуск.

За съжаление, някои мъже, особено заетите в частния сектор, не са склонни да ползват този отпуск, тъй като не искат да демонстрират липса на ангажираност към компанията си и да пропуснат повишение или увеличение на възнаграждението. Официално културата на бащинство се подкрепя, но имаме да извървим още много път, докато свалим от плещите си всички предразсъдъци и спрем да подценяваме важността на бащината роля.

Вижте още: 

Татковци, прегръщайте синовете си!


Повече информация Виж всички