Има ли смисъл от отпуска по бащинство?

| от Mama Mia |


В Европа грижите за дома, чистенето и пазаруването все още са предимно женска работа. Това показват данните от проучване на Европейската комисия, според което мъжете работят средно по 39 часа на седмица, докато жените се трудят по 33. Жените обаче прекарват цели 22 часа в работа, за която не получават заплащане. Това е времето, което посвещават на работата вкъщи, където трудът на мъжете се равнява на 10 часа седмично.

Тази ситуация е плод на една дълга културна революция, като имаме предвид че до преди няколко десетилетия жените изобщо не са работели извън къщи. Но днес тези данни показват, че политиките по отношение на труда, свързани с жените, не са осъвременени.

Затова има нужда от нови предложения, от нова перспектива, построена не върху противопоставянето или различията мъж-жена, а въху концепция за по-гъвкаво работно време за родители, както и осигуряване на помощници в отглеждането на детето, за да може майката да се върне на работа.

През 2017 година, Европейската комисия направи предложение за директива за постигане на баланс между професионалния и семейния живот за родители и семейни помощници. Едно от предложенията е бащите да ползват отпуск по бащинство най-малко 10 дни след раждането на детето.

Нищо ново, ще кажете. В България това право съществува отдавна и то за 15 календарни дни от изписването на майката и бебето от болницата. Средната продължителност на отпуск по бащинство в ЕС е 11 дни. Най-голям е отпускът за бащите в Словения – 30 дни с 90% от заплатата, Румъния с 15 дни на 100% от заплатата и България с 15 дни, за които се плаща 90% от заплатата. В страните от Балканите извън ЕС отпускът по бащинство е най-много 7 дни, като в някои от случаите не се полага заплащане. В Италия например, младите бащи се радват само на 5 дни право на отпуск.

Резонен обаче е въпросът, има ли смисъл от този отпуск, тъй като само 10% от бащите решава да се възползва от него. В Гърция процентите са впечатляващи – едва двама на всеки 100 бащи си взимат отпуск, докато в Швеция процентът е 44%.

Защо бащите не се възползват от правото си на отпуск? И тогава има ли смисъл от него? Винаги е по-добре да имаш право да избираш, отколкото да нямаш. Може би нежеланието да си останеш вкъщи заедно с ревящото бебе и притеснената ти жена е една от причините. Така работата се превръща в идеалното място за бягство. Друг проблем е ниското заплащане.

Със сигурност обаче трябва да има отпуск по бащинство, както и право бащите да ползват отпуска за отглеждане на дете вместо майката. В скандинавските страни това е въпрос на чест за родителите. А майките имат нужда от много помощ след раждането, дано повече бащи да осъзнаят своята отговорност и да се насладят заедно с жените си на малкото трикилограмово щастие.