Обичате ли приказки? А вкусна храна? Съчетаваме ги отлично в рецептите на Le Poulet – френското приказно пиле, отгледано в България.
Le Poulet се отглежда в чист български район – село Баня до язовир Жребчево, и расте по доказаните стандарти на френските производители, а френската кухня открай време държи особено много на качеството на всеки продукт в рецептите си, особено когато става дума за месо.
След „Пиле за красавици и страшно гладни“ и „Пиле за баба с много любов“, сега ви предлагаме още една приказна рецепта с Le Poulet.
Живееше някога един цар, когото всички много обичаха. А още по-обичана в царството беше дъщеря му Русокоска. Но нейната майка, царицата, се поболя и се спомина. Русокоска и цялото царство потънаха в скръб. Царят се ожени повторно, но не случи на втора жена. Новата царица беше зла и искаше да погуби Русокоска.
Един ден царицата, с помощта на пажа, успя да подмами принцесата в Омагьосаната гора. Начаса Русокоска бе омагьосана, заспа и сънят й продължи цели седем години. Котаракът Хубавелко я събуди. Той се грижеше за Русокоска заедно с майка си – сърната Добринка. Русокоска искаше да им благодари, като откъсна красива роза, без да знае, че с това ще причини нещастие на своите благодетели. Принцесата прекара още седем години в покаяние, за да поправи злината и да спаси приятелите си.
Едва след това добрата фея й даде златен ключ, с който да отключи скрина, където са скрити всички тайни на щастието. Русокоска завъртя ключа и пред нея се изправи красив принц, в когото се влюби на мига. Вдигнаха чудна сватба, на която бяха поканени всички, без злата мащеха. Седем дни празнуваха, а накрая готвачите поднесоха истинския специалитет на царството – приказно пиле със салса верде.
Време за подготовка: 40 минути
Време за готвене: 60 минути
Продукти за 4 порции:
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 230°.
Нарежете пилето на четири, намажете с маслото, посолете и подправете с черен пипер.
Подредете в тава за печене, наоколо сложете нарязаните на половинки лимони и печете 40 минути в предварително загрята до 220° фурна. Извадете и оставете да отпочине за 10 минути.
В блендер сложете нарязания на едро лук, аншоата и каперсите. Добавете скилидките чесън и пасирайте. Добавете билките, налейте зехтина и подправете със сол и черен пипер. Пасирайте до получаването на едро смляна паста и прехвърлете в купичка.
Сервирайте пилето с резените лимони, салса верде и домашен хляб.
Още приказни рецепти може да откриете наlepoulet.bg.