Приказна рецепта: Пиле за баба с много любов

| от MamaMia |

Обичате ли приказки? А вкусна храна? Съчетаваме ги отлично в рецептите на Le Poulet – френското приказно пиле, отгледано в България.

Le Poulet се отглежда в чист български район – село Баня до язовир Жребчево, и расте по доказаните стандарти на френските производители, а френската кухня открай време държи особено много на качеството на всеки продукт в рецептите си, особено когато става дума за месо.

След „Пиле за красавици и страшно гладни“ , сега ви предлагаме още една приказна рецепта с Le Poulet.

Червената шапчица много обичаше своята баба. И винаги се радваше, когато знаеше, че майка ѝ ще я изпрати да ѝ занесе нещичко. Но сега очакването беше още по-вълнуващо, защото наближаваше рожденият ден на баба. Една сутрин майка ѝ я събуди и нежно ѝ прошепна:

– Червена шапчице. Време е да занесеш нещо специално на баба. Приготвила съм приказно пиле с черна леща, грах и спаначено песто.

Майката подреди кошничката, Червената шапчица я грабна и весело запрепуска през гората. Естествено, вълкът я пресрещна и веднага попита:

– Какво носиш в тази кошничка, Червена шапчице?

– Нося приказно пиле на баба. Мама го приготви с Le Poulet. Искаш ли да ти кажа рецептата? Искаш, искаш. Слушай какво ми разказа мама за тази гозба!

Леща и месо – класическа комбинация за френската кухня. Освен че е много полезна, черната леща белуга се отличава и с това, че запазва формата си при варене и всяко зрънце остава красиво като малка перла хайвер. Комбинацията от сочно пилешко месо, грах и свежо песто е чудесен вариант за празнична семейна вечеря. Не забравяй да поднесеш с хрупкав хляб или домашна питка. За половин час подготовката е приключила, а времето за готвене е час и половина.

– Винаги избирай пиле Le Poulet. Ето и продуктите:

·         1 пиле Le Poulet 1.5 кг

·         2 с.л. зехтин

·         2-3 стръка праз

·         2 стъбла целина

·         230 г   пащърнак

·         500 мл пилешки бульон

·         150 г  черна леща

·         150 г бейби спанак

·         150 г грах

·         2 ч.л. сол

·         ½ ч.л. черен пипер

·         1 ч.л. царевично нишесте

·         За пестото

·         1 скилидка чесън

·         50 г бейби спанак

·         20 г пресен босилек

·         4 с.л. зехтин

·         ½ ч.л. сол

Вълкът започна да се облизва лакомо.

– Следвай, вълчо, стъпките на мама и ястието ще стане превъзходно. Ето как се прави:

Посолете и подправете пилето с черен пипер от всички страни и отвътре. Оставете за 10 минути, за да може солта да изсуши леко кожата и тя да стане хрупкава. В голяма чугунена тенджера загрейте зехтина на средно висока темпeратура и запържете пилето до златисто от всички страни. Извадете пилето и в същия съд сложете нарязаните на колелца праз и пащърнак и целината нарязана на тънки филийки.

Посолете и гответе 5-6 минути на средно висока температура, като разбърквате често, докато зеленчуците омекнат. Налейте бульона, поставете пилето върху зеленчуците и покрийте съда с капак. Печете 75 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна.

През това време сварете лещата в голямо количество подсолена вода за около 20 минути. Отцедете и оставете настрана. Извадете пилето от фурната, махнете капака и добавете сварената леща и граха. Разбъркайте и печете още 10-15 минути.

Пригответе пестото като пасирате всички продукти до гладко пюре. Прехвърлете в буркан и дръжте в хладилника. Сложете пилето в плато за сервиране и покрийте хлабаво с фолио.

В съда добавете спанака и разбъркайте, за да омекне от топлината на останалите продукти. Разпределете зеленчуците в платото около пилето. Останалия в съда сос редуцирайте за няколко минути и добавете 1 ч.л. царевично нишесте, разтворено с малко вода. Поднесете соса в сосиера.

– Вълчо, ето и съвет! Извади пилето от хладилника 1 час преди готвене и го дръж на стайна температура, не на горска. Бързам, че баба ме чака.

Вълкът продължи да примлясква и толкова се захласна по рецептата, че забрави каква точно роля имаше в тази приказка.

Още приказни рецепти може да откриете на lepoulet.bg.