Приказна рецепта: Пиле за красавици и страшно гладни

| от MamaMia |


Обичате ли приказки? А вкусна храна? Съчетаваме ги отлично в рецептите на Le Poulet – френското приказно пиле, отгледано в България.

Le Poulet се отглежда в чист български район – село Баня до язовир Жребчево, и расте по доказаните стандарти на френските производители, а френската кухня открай време държи особено много на качеството на всеки продукт в рецептите си, особено когато става дума за месо.

Предлагаме ви една рецепта, с която Le Poulet живее в света на приказките.

…и когато сълзите на Красавицата докоснаха гърдите на безжизненото тяло на Звяра, стана чудо. На мига той се превърна в прекрасен принц. Тя потърси с поглед любимия Звяр, погледна принца и онемя. Принцът разказа за магията на зла фея, която го превърнала в чудовище и как само истинската, неподправена любов можела да го избави от страшната орисия.

Красавицата лудо се влюби в принца и вдигнаха паметна сватба. И за да бъде сватбата истински шедьовър, готвачите приготвиха изискани блюда. Гостите три дни ядоха, пиха и се веселиха. А какво ядоха? Приказно пиле с чесън. И от тогава това ястие стана традиционно за всички по-значими празници. И за да се помни традицията, принцът заръча на своя глашатай да предаде на всички тайната на тази вкусотия.

Така стигна и до нас тази рецепта за приказно пиле с ароматен чесън, която ще споделим с вас. Времето за подготовка е 20 минути, а за готвене –час. Заслужава си! Пилето трябва да е Le Poulet. Ето и продуктите:

Продукти:

· 1 пиле Le Poulet около 1.5 кг

· 20 г масло

· 1 с. л. зехтин

· 2 глави чесън

· 2 ч. л. сушени провансалски билки

· 150 мл бяло вино

· 150 мл пилешки бульон

· Кора от 1 лимон

За соса:

· 1 с. л. лимонов сок

· 40 г масло

· 2-3 клoнки пресeн магданоз

 

Как се приготвя тази вкусотия:

Разрежете пилето, като отделите първо бутчетата и ги разделите на горни и долни. Отделете крилата и гърдите, като запазите кожата и нарежете на две парчета всяка и сложете месото в голяма купа. Посолете и подправете месото с черен пипер. Сгорещете зехтина и маслото на средно силен огън в чугунен съд и сложете парчетата месо. Гответе 10-15 минути, докато се зачервят от всички страни. Извадете пилешкото в чиния и оставете настрана.

Намалете котлона и добавете обелените скилидки чесън цели. Разбъркайте и гответе, докато започнат да омекват и се карамелизират, но без да изгарят (за около 2 минути). Сложете билките, виното и бульона и кипнете. Разбъркайте, за да деглазирате тигана, върнете месото и добавете лимоновата кора. Покрийте с капак и сложете във фурната, предварително загрята до 190 градуса за 20 минути. Свалете капака и печете още 20-30 минути. Преместете месото в плато за сервиране и покрийте с алуминиево фолио. Кипнете останалата течност в съда от печенето (ако е прекалено малко, добавете още вино) и намачкайте скилидките чесън, докато получите паста. Налейте лимоновия сок и сложете маслото. Разпределете пилето в чинии за сервиране, полейте със соса и поднесете с печени картофи. Да ви е сладко!

И един съвет от нас: Останалите от пилето кости ползвайте, за да приготвите домашен пилешки бульон. Сложете в голяма тенджера със студена вода, посолете, добавете 4-5 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, морков, лук, целина и билки, каквито имате в момента (магданоз, мащерка, розмарин). Кипнете и варете под капак на средно силен огън 1 час. Прецедете, налейте в кутии и дръжте в хладилника 2-3 дни или замразете.

Още приказни рецепти може да откриете на lepoulet.bg.