Торбичките под очите могат и трябва да си отидат завинаги

| от MamaMia |


Торбичките под очите? Когато за пръв път ги забележим, вече сме изпуснали подходящия момент да се погрижим за лицето и за здравето си по начин, който да предотврати проблема още в зародиш. Това не значи, че е достатъчно просто да се примирим с тях. Не защото ни загрозяват чак толкова – според някои придават на лицето едно уморено бохемско излъчване, което може да мине за привлекателно, но са индикатор, че здравето ни не е чак толкова цветущо, колкото ни се иска.

Въпреки че не сме лекари и съответно не е правилно да предоставяме препоръки за лечение, можем да ви дадем някои общи съвети и информация, които може да бъдат полезни. Торбичките под очите може да са външен симптом на проблеми с черния дроб или жлъчката, за които вие изобщо да не подозирате все още, така че повишеното внимание към въпроса и консултацията с лекар няма да навреди и няма да бъде пресилена стъпка.

Причините за торбички под очите се коренят в навиците ни.

Торбичките под очите могат да бъдат предизвикани от няколко фактора, включително наследствени предпоставки, стареене на кожата, задържане на течности, умора, стрес и лош начин на живот. Прекаляването с алкохола или с въглехидратите, както и недостатъчният прием на вода са сред най-честите, но пък и най-лесни за контролиране фактори.

А как да противостоим на проблем, предизвикан от нездравословни навици, ако не със… здравословни навици?

Здравословният начин на живот може да помогне за предотвратяване и намаляване на торбичките под очите. Опитайте се да спите достатъчно, да се храните балансирано, да пиете повече вода (носете си бутилка за много кратна употреба винаги у себе си и ще забележите как навикът си идва сам) и да избягвате неправилното хранене и консумирането на алкохол. Звучи лесно на теория, но на практика могат да се изпишат тонове страници конкретно на тема кое е правилно хранене и кое хранене е неправилно и пак да не съдържа идеалната „рецепта“ за вас. В храненето няма панацеи – слушайте тялото си, консултирайте се с нуттриционист при нужда, не прекалявайте с абсолютно нищо, но и не не се ограничавайте тотално, не яжте преди сън, храненете се сезонно и разнообразно. Това ще бъде добро начало.

Както почти винаги, когато става дума за кожата ни, ще си дойдем на думата – слънцезащита.

Излагането на прекалено слънце може да ускори процеса на стареене на кожата и да допринесе за появата на торбички под очите, а наред с тях и на още десетки нежелани заради вреда за здравето или заради влошаване на общия вид на кожата ни проблеми. Затова е важно да използвате слънцезащитен крем и да носите слънчеви очила с качествени предпазни стъкла при излизане навтън и излагане на слънце.

Както при всяка друга зона по телата ни, и тук няма да мине без тренировки и упражнения.

Редовното изпълнение на упражнения за очите може да подобри циркулацията на кръвта и да помогне за стягане на кожата около очите. Например, можете да направите леки масажи на зоната около очите или да използвате нежен натиск, докато затваряте и отваряте очите. Запишете се на калс по йога за лице или потърсете някои от стотиците безплатни туториали, които са достъпни за всички онлайн. Упражненията за лесни, приятни и разпускащи, не се плашете – не е като деня за трениране на крака например. Само с няколко минутки на ден можете драстично да подобрите вида и тонуса на кожата си не само в околоочната зона, но и по цялото лице, както и на шията.

Вижте още: 5 начина да се справим с торбичките под очите

А помните ли хладките компреси, които като малки ни слагаха на челото против температура и треска?

Оказва се, че имат приложени и в порасналия ни живот. Поставянето на хладки компреси върху затворените очи може да помогне да се намали подуването и възпалението около очите. Можете да използвате студени чайни торбички или лечебни гелове, които са специално предназначени за тази цел. На пазара има богат избор и на такива гелове, които са произведени без животински състави и без тестване върху животни.

Последното се отнася и за продуктите за грижа за кожата, които ще бъдат неминуемо необходими за окончателно справяне с проблема.

Съществуват разнообразни вариации на продукти за грижа за кожата, които могат да помогнат за намаляване на торбичките под очите. Търсете да изпробвате кремове или гелове, които съдържат съставки като кофеин, пептиди, хиалуронова киселина или витамин С, тъй като те могат да имат свиващо и освежаващо действие.

Въпреки че изброените дотук съвети могат да помогнат в някои случаи, винаги е по-добре да се консултирате с дерматолог или козметик, ако имате сериозни проблеми с торбички под очите или ако се затруднявате да ги редуцирате и не намирате промяна дори след като сте осъществили серия от позитивни промени в начина си на живот. Специалистите със сигурност ще бъдат в най-добрата позиция, за да ви предоставят персонализирани съвети и препоръки.

Вижте още:

Проклетите тъмни кръгове под очите


Повече информация Виж всички