5 начина да се справим с торбичките под очите

| от Антоанета Илиева* |


Случва ли ви се да се събудите с торбички под очите? На мен – да. Със сигурност не е най-доброто начало на деня, но, ако знаем от какво са предизвикани, ще знаем и как да се справим с тях.
Подпухналостта или лимфостазата е процес, свързан с изтичането на лимфа и задържането ѝ в тъканите на лицето. Дори и най-малкият мускулен дисбаланс във врата, лицето и деколтето причинява спазъм, който блокира нормалния естествен оток. За разлика от кръвоносната система, която се изпомпва от сърцето, лимфната система няма собствена помпа и се движи сама. Ако лимфните съдове са свити, тя просто не се движи. В такъв случай, последиците от лимфостаза могат да се развият по два начина – или течността се разпределя равномерно по лицето, правейки го подпухнало, или се натрупва на определени места, образувайки торбички под очите, назолабиални гънки, двойна брадичка.

Какво можете да направите, за да се справите с подпухналостта под очите? Да следвате стъпките, които ви споделям.

1. Практикувайкте лимфодренажен масаж

Това е един от най-добрите начини да задвижите лимфата, която ще започне да изхвърля натрупвания и токсини. Приложете масаж с възглавничките на пръстите върху ключиците, ушите и скалпа. Това ще активира лимфните възли, разположени в тези зони. С кръгови движения масажирайте и зоната около очите.

Съвет: След като завършите този масаж, изпийте чаша вода, за да подпомогнете организма да изхвърли всичко, което сте раздвижили.

2. Използвайте кубчета лед

Първото нещо, за което се сещаме, когато забележим сънливи и подпухнали очи, е студеният компрес. Той наистина помага и най-удобният начин да се възползвате от него, е като масажирате зоната около очите с кубче лед. Ако имате ролер за лице, приложението му върху подпухналост също е чудесно. Достатъчно е вечерта да го оставите във фризера и да масажирате лицето си с него на сутринта.

Съвет: Замразете чай от лайка и обтрийте лицето си с него. Освен върху подпухналост, лайката ще помогне и при чувствителна кожа.

3. Включете околоочен крем с кофеин

Ако сте склонни към постоянно образуване на торбички, е важно да включите козметика, подходяща за този проблем. Околоочен крем с кофеин ще подпомогне раздвижването на лимфата в тази зона. Още по-добър ефект ще има, ако кремът е с ролков апликатор, който ще позволи масаж около очите.

Съвет: Нанесете крема с нежни погалващи движения, като се движите от вътрешния ъгъл на окото, по горния клепач, към външния ъгъл на окото. Използвайте безименния пръст, тъй като натискът с него е най-лек.

4. Включете физическа активност

Подпухналостта се появява сутрин, поради факта, че дълго време сме били в хоризонтално положение и сме задържали течност. За да активирате лимфната система, не бързайте да се втурвате към задачите си, а приложете диафрагмено дишане. Вдишайте бавно през носа, докато корема ви се повдигне и издишайте бавно през носа, докато коремът се прибере обратно.

Съвет: Ако имате 2-3 минутки, направете лимфодренажни подскоци, като се повдигнете на пръсти и рязко се отпуснете върху цели стъпала. Опитайте да достигнете 100 броя.

5. Лягайте рано

Около 22:00 ч. започват регенериращите процеси в кожата. Ранното лягане ще подпомогне състоянието на организма и ще забележите промяна не само в подпухналостта, а и в начина, по който изглежда кожата ви. Не случайно сънят между 22:00 и 00:00 ч. се нарича „сън за красота“.

Съвет: За добър сън, проветрявайте преди да си легнете и добавете капки лавандула върху възглавницата.

Не забравяйте, че всяка промяна е процес, който се нуждае от последователност, търпение и познаване на себе си. Не спирайте да се радвате на образа в огледалото, защото енергията, която изпращаме към себе си носи огромна тежест за начина, по който се чувстваме.

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Можете да откриете Антоанета и в социалните медии – Facebook и Instagram.

Вижте още:

40-те обръщат играта… Вече е късно „да умра млада“