От Древна Индия до световна индустрия за милиони: Кратката история на йога

| от Кристина К. |


Йога е това, което правя, в моментите, когато съм щастлива, и в моментите, когато не съм. И в двата случая помага. Започнах да се занимавам по време на пандемията от COVID-19: първо у дома, а след това вече и в студио и за последните три години напреднах много. Мога да твърдя, че именно йога ми помогна да запазя и разсъдъка, и кондицията си в момент, в който всички се чудехме дали ще оцелеем физически, как ще се справят близките ни, дали ще запазим работата и социалните си връзки. Затова и каня на килограм всички свои познати и приятели да идват с мен на практики. Който е дошъл, не е съжалявал. И повтаря. Всъщност, веднага щом приключа с тази статия, се отправям към йога студиото.

Йога насърчава физическото и психическото благосъстояние и единството и хармонията на тялото и ума.

Популярността на древната йога практика рязко нараства, тъй като все повече хора откриват ползите от нея. Те се простират от намаляване на стреса и безпокойството и успокояване на ума до повишаване на силата, баланса и гъвкавостта. Йога студия, класове и дискусии се появяват навсякъде. Може би се чудите как започнете йога? Каква е историята зад тази любима форма на упражнения? Йога има дълга и завладяваща история, богата на култура, духовност и философия. И днес ще ви я разкажа накратко.

Какво е йога – тренировка или духовна практика?

Йога представлява вид медитативно движение, включващо специфични физически пози (както движения, така и застиване в една позиция), в съчетание с фокус различни типове върху дълбоко дишане. Йога подобрява вниманието и способността ви да постигнете по-високо състояние на съзнанието и да се свържете по-добре с автентичното си аз, с природата и света около вас.

Има различни стилове и интензитети на йога, включително по-нежни и по-бавни практики и физически по-натоварващи практики. Йога може да включва пеене на мантри и други методи за медитация. Почти всеки може да практикува йога в различна степен, от съвсем малки деца до възрастни хора. Преди месеци например в йога студиото отпразнувахме рождения ден на жена, която навършваше 72. И си признавам, че някои пози ѝ бяха по-лесни, отколкото на мен.

Как започва всичко?

Древната система от йога практики произхожда от Индия и се предава в продължение на хиляди години от учител на ученик. Йога е санскритска дума, а санскрит класическият свещен език на индуизма, възникнал в Южна Азия. На английски думата се превежда като „свързване“ или „съюз“, символизира единение. С йога идеята е да обедините ума, тялото и духа си.

Има четири периода в развитието на йога – предкласически, класически, посткласически и модерен.

Предкласически (или ведически)

Министерството на външните работи на индийското правителство заявява, че цивилизацията Инд-Сарасвати е култивирала най-ранната теория за йога в Северна Индия около 2700 г. пр.н.е. — зората на предкласическия период. Много хора твърдят, че дисциплината датира от преди повече от 5000 години и ранните писания на йога са документирани върху палмови листа.

Древните индийски текстове (sūktas) споменават йога. Такъв текст е например Риг Веда, която е съставена предимно между 1500 и 1000 г. пр.н.е. Риг Веда е един от най-свещените текстове в индуизма, често използван от ведическите свещеници. Риг Веда съдържа мантри, ритуали и песни и предоставя съвети за контролиране на дишането и балансиране на енергиите.

Вижте още: Бетина Венкова: Йога ни позволява да повярваме, че всичко е възможно

Колекцията Упанишади от йогийски текстове датира от 800 г. пр.н.е. и съдържа 200 писания. Колекцията от Упанишади показва усъвършенстването и развитието на йога и се съсредоточава върху всеобхватната жертва на егото чрез мъдрост, самопознание и действие. Можете да намерите вариации на школите на йога в будизма, индуизма и джайнизма, но сама по себе си йога не е непременно религиозна практика и в съвременността не се развива като такава.

Класическа йога

Класическият период датира приблизително между 500 г. пр.н.е. и 800 г. сл. Хр. и до голяма степен се фокусира върху Йога-сутрите на Патанджали. Патанджали е хиндуистки философ, мистик и автор, често наричан баща на йога. Той прецизира по-систематичното представяне на йога (класическа йога) и описва подробно „ащанга“ или пътя към просветлението в Йога-сутрите.

Посткласическа йога

По време на посткласическия период, около 800 г. сл. н. е. до 1700 г. сл. н. е., йога учителите се отклоняват от древните Веди и развиват Тантра йога. Целта на Тантра йога е да прочисти и подмлади тялото и ума и да увеличи дълголетието. Йогите се концентрират върху въпроса как това медитативно движение може да подобри физическата форма. Този посткласически период също води до създаването на Хатха Йога – най-разпространената йога практика, която виждаме на Запад днес. Думата Хатха означава сила на санскрит, подчертавайки важността на физическото тяло, както и на ума.

Йога в модерността

Модерният период произлиза от края на 1800-те и началото на 1900-те години, когато йога набира скорост на Запад, докато йога майстори пътуват из Америка и Европа, споделяйки своите учения. Учени и любопитни интелектуалци посещаваха лекциите на тези индуски учители.

Западната общественост започва да научава за йога през средата на 19-ти век, а до края на 40-те години йога студиата си проправят път до Холивуд. Много школи по йога са основани през 20 век, включително Бикрам йога.

Днес съвременната йога обхваща набор от практики с различни пози и цели. Това, което донякъде я откланя от корените ѝ, е, че се е превърнала в процъфтяваща индустрия за милиарди и огромна тема за разговори в света на здравето и фитнеса.

Йога не е предназначена да бъде езотерична; хора от всички сфери на живота могат да учат и практикуват йога. Има модифицирани версии на позите за хората с различни физически ограничения. Обикновено колкото повече практикувате, толкова по-добри ще станете.

Може да решите да опитате йога, за да извлечете ползите, като повишена гъвкавост и сила и намаляване на стреса и безпокойството. Доказано е, че йога е ефективно алтернативно лечение на  депресивните разстройство и за намаляване на възпалителните процеси. Възпалението е ключов двигател при множество хронични заболявания, включително артрит, диабет, сърдечни заболявания и болест на Крон.

Йога е различна от много други форми на упражнения поради своята интересна духовна и философска история. В продължение на хиляди години практикуващите йога с радост споделят ползите и чудесата на йога. Сега йога си е проправила път от Индия по целия свят. Йога е издържала изпитанието на времето и хората навсякъде все още използват тази древна практика, за да подобрят психическото и физическото си здраве.

Вижте още:

Любов към опасностите: на какво ни учат екстремните спортове


Повече информация Виж всички