Бетина Венкова: Йога ни позволява да повярваме, че всичко е възможно

| от Лора Младенова |


Когато за пръв път влизам в йога студиото за практика на Бетина Венкова, заварвам вътре едно усмихнато, общително и ентусиазирано момиче, което бързам да помисля за късна тийнейджърка, която, също като мен, е дошла да научи основите на йога. Изненадвам се да разбера, че това е преподавателката ни, а също така и майка на шестгодишен син, и дизайнер на авторски бижута и аксесоари за коса. Практиките, водени от Бети, с времето започват да привличат толкова много хора, че е по-добре да си запазиш място предварително.

И има защо – тя познава всеки от учеиците си поименно, мотивира го и следи прогреса му, предизвиква го да се развива, но без да го напряга за постижения. Всички ние постепенно откриваме, че телата ни могат много повече, отколкото сме подозирали. Усвояваме нови умения, оставяме умовете си да си отдъхнат, потапяме се в светове на въображението, а след това се завръщаме към ежедневието си отпочинали, спокойни, подмладени. Бети е това, което би било правилно да наричаме „инфлуенсър“ – грижовен човек, който увлича с присъствието и искреността си, и от когото неусетно имаме какво да научим. Човек, който общува открито, с разбиране и приемане. Към момента тя води практики присъствено и онлайн, за да се съобрази с нуждите и възможностите на всеки човек, който иска да се занимава с йога.

Година след първата ни среща с нея сядаме да хапнем по нещо здравословно и вкусно след практика, за да ми разкаже за мястото на йога в живота, за съвместяването ѝ с родителството, за ползите за тялото, ума и личността ни. Около нея се чувствам в присъствието на стар приятел.

Как започна лично за теб пътят на йога и как успяваш да го съвместяваш с майчинството?

Първият ми досег с йога беше още в детските ми години, когато открих вкъщи книга за нея, от която бях пробвала изпълнението на някои пози. А гъвкавостта на децата е завидна и съответно по-предизвикателни пози като лотос се оказаха лесни за изпълнение на тази възраст и без предварителна подготовка.

Дълги години след това моя приятелка имаше голямо желание да посетим заедно клас по йога, но не проявявах никакъв интерес. Започнах да живея в същата сграда, в която се провеждаше избраният от нея клас и реших все пак да пробвам. Плени ме релаксацията в края на всяка практика. Да подариш малко време на себе си, да легнеш в удобна поза, да се покриеш с одеялце, да останеш напълно неподвижен, да успокоиш ума и мислите, се оказа това, от което наистина се нуждаех. Бях готова да премина през всички предизвикателства по време на всяка практика, за да си подаря една кратка почивка в забързаното ежедневие, на която да се насладя пълноценно. Нещо, което съм сигурна, че всяка майка би оценила, защото заедно с майчинството идват и постоянните отговорности, притеснения и е необходимо да намира време лично за нас, позволявайки на ума и съзнанието да се отдадат на приятна почивка, също както и тялото ни.

Какви йога практики са подходящи за деца? От каква възраст може да се започне най-рано и има ли смисъл да се практикува съвместно с родителите?

Моето лично наблюдение е, че по-малките деца е добре да практикуват йога отделно от родителите си. Вече на по-зряла възраст, могат да започнат да посещават йога класове заедно с тях.

Моят син, който сега е на 6 години, започна да практикува йога, когато беше на 3 години. За децата е вълнуващо преживяване да пресъздават животните в най-разнообразни пози, а докато го правят, наред с всички благотворни въздействия върху тялото, могат да запазят и развият гъвкавостта, да подобрят стойката и да укрепят гръбачния стълб, който често пъти още в ранна детска възраст може да претърпи невъзвратими изкривявания.

Подходящи ли са йога практиките за всеки човек? Има ли нещо, което следва да се избягва?

Практиките могат да бъдат съобразени с нуждите на всеки един човек. Важно е ако сте начинаещ или посещавате класовете на нов за вас преподавател, да отидете по-рано, преди началото на практиката, да споделите ако притежавате някакви здравословни проблеми, неразположение, претърпяна операция или всичко, на което смятате, че е възможно да се отдели по-специално внимание.

Важно е да опознаем собственото си тяло и да му дадем всичко, от което се нуждае. Да намираме сами собствените си граници. Да сме предпазливи при изпълнението на пози, в които изпитваме дискомфорт, неприятно усещане, замайване. С време и постоянство те ще станат приятни и ще ни донесат удовлетворение. Не трябва да насилваме тялото, нека се оставим дъхът да ни води и да ни помогне да навлизаме по-дълбоко във всяка една поза.

Има пози, които се случва да избягваме, но в повечето случаи те са тези, от които имаме най-голяма нужда. И нека не забравяме, че истинското изпълнение на позата започва тогава, когато усетим, че искаме да излезем от нея.

Някои хора подценяват важността на релаксацията и медитативните практики. Какво всъщност е значението им за тялото на пратикуващия?

Също както с позите, които избягваме, при релаксацията и медитацията се случва нещо подобно. Обикновено хората, които имат най-голяма нужда от тях, предпочитат да ги пропуснат. От съществено значение е в края на всяка практика да позволим на тялото да остане напълно неподвижно, а на ума – да остане спокоен и освободен от каквито и да било мисли, притеснения, отговорности или тревоги. Да се откъснем изцяло от заобикалящия ни свят и от всички емоции, чувства, обвързани с ежедневието ни и да подарим това време изцяло на себе си. Тази релаксация ще позволи на тялото да усвои ефекта от практиката ни и всички изпълнени пози.

Медитацията ще ни направи по-балансирани, по-уравновесени, ще премахне стреса, ще подобри съня, концентрацията. Помага ни да бъдем по-добри, по-удовлетворени, по-осъзнати и повишава креативността ни.

Достатъчно ли е да практикуваме йога и колко често, за да поддържаме тялото и ума си? С какви спортни тренировки може да се съчетава?

Личната йога практика може да бъде съчетание от различни класове – по-активни, по-разтягащи, медитативни… Важно е да откриете преподавател, на когото да се доверите, и практиката, която е отражение на вас самите. Йога трябва да бъде практикувана толкова често, колкото се нуждаете. Може да е всеки ден, през ден, през седмица, през месец. Йога е твоят път и ти сам трябва да решиш колко често и как да го следваш. За мен понякога и всекидневната практика не е достатъчна. Случвало се е да практикувам по няколко пъти на ден йога. Удоволствие за мен е да посещавам и класовете на други преподаватели, които да се погрижат за мен, както аз за хората, които идват в моите практики.

Йога може да се съчетава с различни видове спорт. Често пъти професионални спортисти се обръщат към мен, защото осъзнават нуждата от съчетание на спорта, който тренират, с йога. Моят избор в началото беше да съчетая йога с въздушна акробатика на обръч и воали. Тази комбинация ми помогна да развия гъвкавостта на моето тяло в много кратък период от време.

Можеш ли да ни разкажеш малко за предимствата и недостатъците на практиките в зала и на онлайн практиките?

Харесвам и двата варианта. Всеки един има своите предимства и недостатъци. Онлайн видеата позволяват практиката да бъде осъществена винаги и по всяко време, когато се нуждаем от нея – в уюта на нашия дом или на друго любимо място – сред природата, в офиса, на гости у приятели… Ако времето навън е дъждовно, мрачно, ветровито, не е необходимо да излизаме, за да посетим йога студиото. Можем да създадем сами приятна атмосфера, да запалим свещи, да поставим любими аромати.

В йога студиата преподавателят има контакт с вас, следи вашите движения и ако е необходимо, може да ви поправи при изпълнението на дадена поза. Може да ви даде допълнителни напътствия. Каквито и недостатъци да срещаме по време на практиките ни, независимо дали сме вкъщи или в студио, от съществено значение е да се абстрахираме от тях. Йога ни учи да бъдем внимателни, да не се поддаваме на температурните условия, страничните звуци и всичко, което може да открадне вниманието и да повлияе на нивото на концентрацията ни.

В последните години все повече хора се ориентират към йога и духовни практики. Все по-често виждаме и мъже в йога студиата. Според теб каква е причината за този засилен интерес?

В днешния свят, в който живеем, нуждата от йога става все по-осезаема. Забързаното ежедневие ни кара да търсим спокойствието. Дългото време, прекарано на работното място в седнало положение, провокира нуждата от изпълнение на пози, които да облекчат сковаността и да премахнат напрежението. Все повече хора откриват здравословни проблеми, които могат да бъдат облекчени или напълно премахнати отново с помощта на редовна практика.

Какво означава лично за теб практикуването на йога? Какво ти носи?

Практикуването на йога според мен е най-добрият начин да опознаеш себе си, да преоткриеш нови и неподозирани възможности на тялото и на какво то е способно. Да се приемеш такъв, какъвто си и същевременно да си дадеш това, от което се нуждаеш. Носи със себе си свобода, себелюбов, самоприемане, спокойствие. Прави те по-постоянен, запазва младостта, подобрява гъвкавостта, влияе позитивно на самочувствието и ти мога да повярваш, че всичко е възможно, стига да го искаш, да бъдеш последовател и постоянен в пътя към постигането на своите цели и желания.

Мислиш ли, че всеки практикуващ може да стигне до преподаване с повече постоянство?

Йога ти позволява да повярваш, че всичко е възможно. Започвайки да я практикувам, не съм си представяла, че мога да премина от другата страна на практиките и аз да бъда човекът, който вдъхновява и учи другите как да бъдат по-добрата версия на самите себе си. И йога е необятен свят, в който всеки един човек, стига да има това желание, може да открие път, който да следва и овладее, за да научи другите как да го изминат.

Вижте още: 

Йогата не е спорт, а противодействие на „съвършената“ американска мечта


Повече информация Виж всички