Градът. Автомобилът. Бижутата. И жените.

| от Зузи Аспарухова |


Ани пише за всичко, което я кефи. В нейното лично интернет пространство Ani`s Handbag можеш да загубиш часове без да ти писне.

„Този блог е като дамска чанта, както подсказва името му“, казва самата тя. Вътре има наистина какво ли не – от вино и храна през пътешествия до задължителното за всяка жена червило.

Двете имаме среща с електрическото бижу KIA Soul EV Electric Car. Абсолютно и напълно голям, секси и оборудван до горе с екстри автомобил, задвижван изцяло на ток, който може да измине с едно зареждане до 200 км, ако го карате по правилния начин.

В нашия случай аз карам, а Ани се вози. Явно двете се справяме достатъчно добре, тъй като успяваме да изхарчим ток за грубо 30 км и да ни остане за още толкова и малко отгоре.

dsc_6040

Бижута: FREYWILLE

И това в задръствания и хиляди маневри из китния център на София, пълен с мъже в бензинови автомобили, които ни подмятат: „Ей, блонди, айде мръдни!“

На въпроса: „Какво, по дяволите, правим, ако ни свърши токът?“ отговарям, че има станция за зареждане на самия шоурум на КИА, който се намира на Цариградско шосе, още с влизането по магистралата и е напълно безплатен.

Грубо ви трябват до 3 часа, за да върнете тази бутикова великолепна кола в напълно зареден режим. Но спете спокойно, може да я зареждане и в гаража вкъщи – затова обаче ви трябва цяла нощ – или да я оставяте в покой.

Тя успява да възвърне част от загубената енергия, докато си стои и ви чака. Толкова умна е.

dsc_6062

Бижута: FREYWILLE

От КИА ни дават колата с идеята да направим дневен тестдрайв през любимите ни места в града. Защото сме градски момичета може би, или поне даваме вид на такива.

Денят ни започва ударно, тъй като макар да се смятам за изпечен шофьор, ожулвам красивата КИА на една колона. Въпреки това получаваме ключовете с уверение от наша страна, че няма да й сторим нищо друго, освен приятна разходка из централно софийските улици, и с лек страх в сърцата, напускаме шоурума.

KIA Soul EV Electric Car е перфектната градска кола, защото е като нещо дошло от света на „Алиса в Страната на чудесата“.

dsc_6105

Бижута: FREYWILLE

Тя е малка и голяма едновременно. Можеш да я вмъкнеш почти навсякъде из тесните софийски улици и да я паркираш наистина на всяко място – един интересен факт – тази КИА (и като цяло електромобилите) се ползва с предимство и може да я оставиш на Синя и Зелена зона абсолютно безплатно.

Аз и Ани Динкова сме избрали по точно три места, които искаме да посетим и един вид да се изфукаме.

Първото, което трябва да знаете за Ани е, че има чудесно чувство за хумор. И пише за храна, „защото обичам да ям и да готвя“, както ми казва, щом я питам за блога й.

Иначе го създава преди няколко години, когато напуска работата си в банка, където й е скучно, за да направи фирма с мъжа си за маркетинг, реклама и социални медии.

Другото важно нещо за Ани е, че тя не кара кола. „Не, че не мога. Мога, имам книжка, но не искам да карам в града. Просто не желая.“

Ани може и да не кара, но се вози като кралица. Да стои в голяма бяла кола с кожен салон, докато слушаме приятен поп, e толкова нейно, че й пасва, като перфектно ушита рокля.

Освен, че обича кулинарията, Ани е верен почитател на доброто вино. Затова и първата ни спирка е Grape Central на „Цар Самуил“. Там тя изпива чаша Просеко. „Тук приключих предната си вечер и пак се връщам за още.“

Наваксваме с кафето в G8 – кино (лятно и зимно) на улица „Гладстон“, където може да закусите, да пиете нещо топло и междувременно да изгледате някой приличен филм като „Айзенщайн в Мексико“ и „Облаците на Силс Мария“.

dsc_6312

Бижута: FREYWILLE

Изпиваме кафето. Взимаме КИА-та и потегляме към следващата си спирка – книжарница.

Центърът на София е едно еклектично място, пълно с оксиморони, което напомня на свят, създаден от Лионел Пенроуз и неговите безкрайни стъпала.

Затова се отказваме от първата книжарница – около нея кипи ремонтна дейност, до втората няма места за паркиране.

София е прекрасен, сложен и динамичен град за излизане, но все още не е намерила начин как да побере всички желаещи в центъра си. Затова ние се насочваме към Докторската градинка. Личен избор и на двете ни, който свързваме с лято, зелено, деца и пиене навън.

 

dsc_6459

Бижута: FREYWILLE

Последната ни спирка е изложбата на Брайън Адамс. От Мадс Микелсен през Сергей Полунин до Кейт Мос, разглеждаме всичко и си говорим за снимки.

„Обичам семпли и изчистени неща, защото ми стоят добре и се харесвам в тях. Винаги е било така.“ – обича да готви и да пише, „освен това съм по-шумна, което понякога дразни хората.“ и често гледа филми на Уди Алън, които комбинира с малко качествено насилие от вселената на Game of Thrones.

dsc_6158

Бижута: FREYWILLE

„Определено мога да кажа, че това е най-любимият ми сериал. Никой друг не съм чакала така, както чакам този.“

KIA Soul EV ни вози безшумно по Цариградско шосе. Навън вече е мрачно, студено и е късен следобед.

Стабилна и страшно маневрена на пътя, това е кола, с която докато се усетиш и си вдигнал 90 км в час. Ей така, небрежно. Имаме и ток, за да обиколим София още няколко пъти.

С Ани се разделяме една с друга, а после се разделям и с КИА. Някак е некомфортно да седнеш в собствената си кола, след цял ден прекаран зад удобния волан на KIA Soul EV…

Иначе и двете с Ани сме съгласни, че денят ни беше като филм, в който участва Майкъл Фасбендър. Или поне Дейвид Ганди.


Повече информация Виж всички