8 начина да се върнете във форма след раждането

| от Росица Гърджелийска |


Един от най-страшните въпроси, които изникват след раждането, е: ще си върна ли някога старите форми. Качването на килограми, съчетано с променения ритъм на живот от последните месеци на бременността, води до усещането, че каквото и да правиш, добрите дни за тялото са отминали. Истината е, че това съвсем не е така и връщането във форма определено не е илюзия. Има няколко дребни неща, които е добре да имаме наум, преди да се хвърлим в агресивни диети или в тежко самосъжаление.

1. Дайте си време

Може би най-голямата мотивация да си възвърнете хубавата фигура е отпуснатият корем след раждането. Мускулите са омекнали и известно време ще усещате корема кух и неестествено мек. Трябва обаче да се въоръжете с търпение, тъй като отнема поне 3 месеца да се възстанови метаболизмът след раждане.

Някои жени започват леки упражнения една, две седмици след раждане, но често е нужно повече време за възстановяване, независимо дали раждането е било нормално или със секцио. И в двата случая е възможно да има шевове, които трябва напълно да зараснат, преди да се предприемат по-тежки физически дейности. През първите седмици след раждането е най-важно да се опитате да си почивате възможно най-много, а когато се почувствате добре да се посъветвате с лекар дали вече може да започнете лек спорт.

2. Спете

Всеизвестно е, че майките не спят много-много. Сънят обаче е един от най-важните компоненти за възвръщане на физическата форма от преди бремеността. Когато човек е изморен, метаболизмът се забавя и желанието за движение драстично намалява. Също така, умората може да подтикне човек към нездравословни, високоенергийни храни, в желанието си да се почувства по-жизнен.

Най-добрият съвет е, когато бебето спи, майката също да спи. През първите седмици от живота с бебе най-важното нещо е да се чувствате добре. Здрава и щастлива майка означава здраво и щастливо бебе. Сънят ще повиши енергията, ще нормализира метаболизма и постепенно ще се почувствате като отново човек. За да постигнете това – потърсете съдействие, независимо дали е от таткото, баби, дядовци или дори приятели.

3. Ако има как – кърмете

Всички знаят, че кърмата е най-добрата храна за бебето. Тя предоставя на бебето изключително важни елементи и подпомага изграждането на добра имунна система. Кърменето обаче е много благоприятно и за майката. То е свързано и с изразходване на много енергия, но това не означава безразборно хранене хранене. Не може да се разчита само на кърменето, но то е един добър, здравословен старт, който ще ви помогне да достигнете крайната си цел.

4. Пийте вода

Изключително важно е да приемате много течности, ако кърмите. Но дори да не кърмите, трябва да поддържате добра хидратация. Тя стимулира обмяната на веществата, забързва метаболизма и извлича вредните токсини от тялото. По този начин помага на организма по-бързо да се отърве от излишните килограми. Старайте се да пиете поне по 8 чаши вода на ден. Един лесен начин за постигане на това е винаги да държите шише с вода до вас.

5. Движете се

Вече знаете, че връщането към спорта трябва да стане бавно и постепенно. Разходките са най-подходящото движение в началото. След раждането има раздалечаване на мускулите на корема (диастаза), което обикновено изчезва през първите 4 до 8 седмици. Не предприемайте твърде силови коремни упражнения, преди да се е свило това разстояние. Постепенно може да започнете да добавяте леки упражнения, например от йога или пилатес и с времето да засилвате интензивността им. Необходими са само 20-30 мин. на ден, за да сте в добра форма.

За да намирате време, е необходимо първо да изградите навик. Движението е много важно за майката, като според някои експерти дори помага за справяне със следорилната депресия, подобрява съня, метаболизма и не на последно място – настроението. Има много мобилни приложения, които могат да внесат разнообразие и да ви дадат възможност да тренирате вкъщи, ако има кой да гледа бебето за половин час.

6. Храната

Сега е най-подходящият момент да се замислите за хранителните си навици. Всички сме чували, е най-добрият пример за децата са родителите им. Затова вместо да спазвате диети, много по-добре е да изградите собствен, здравословен режим. Избирайте разнообразна храна, която да си приготвяте сами вкъщи. Ако не можете без сладки неща, правете ги вкъщи, когато имате време.

Ако намалите опакованите храни, със сигурност ще имате осезаем успех с възвръщането на килограмите от преди бремеността. След раждане храненето определено е важно за жената, за да набави ценните вещества, които е изгубила по време на бремеността. Ето защо диетите не са препоръчителни след раждане. Вместо това включите в ежедневното си меню храни, богати на минерали и витамини. Всеки ден яжте млечни продукти, яйца, сезонни плодове и зеленуци, включете по няколко ядки на ден и порция висококачествено месо. Също така се опитайте да ядете по точно определено време и избягвайте честото подхапване. Ако изпитвате желание да ядете, без да сте гладни, тогава изберете продукти като селъри, краставици, домати, които имат „негативни калории“, тъй като за преработката им се изхабяват повече калории, отколкото това, което дават.

7. Природни средства и добавки

След раждането може да се чувствате значително по-отпаднали, възможно е да нямате никаква енергия, както и да имате рязко отслабване на имунната система. Независимо дали кърмите или не, важно е да си набавяте витамини и други вещества, особено ако забележите промяна в кожата, косата, ноктите и зъбите си. Има много витамини, специално разработени за жени. Също така, може да си напаравте изследвания за витамин D, B12 и др., за да видите дали имате някакъв дефицит, което може да е причина за често боледуване. За справяне с излишните килограми също има естествени средства като ябълков оцет, зелен чай, лимон и кокосово масло.

8. Не се отказвайте

Мотивацията е всичко! Намерете начин да сте винаги мотивирани, защото това ще ви поддържа позитивни през тези трудни първи месеци от новия живот. Мотивация може да е споменът за това как сте се чувствали преди – пълни с енергия и сила. Мотивация може също да е и това, че искате да дадете добър пример на детето си още от самото начало. Мотивация може да е и вашата естествена упоритост и инат. Независимо как и къде намирате своята мотивация, хванете я здраво, не я пускайте, не се отказвайте.

А в крайна сметка, фигурата не е всичко. Важното е да се чувствате добре и здрави и да прекарвате пълноценно време с детето си. Всичко друго са подробности и суета.