6 начина на поведение на несигурните в себе си хора

| от MamaMia |


Всички познаваме хора, които са изключително несигурни в себе си и това си личи от начина по който говорят, държат се или просто се движат по улицата. Някои от тези хора си знаят, че им липсва самоувереност или се борят с продължителни пристъпи на ниско самочувствие, които няма как да скрият.

Но има и друг вид хора, които отвън изглеждат изключително самоуверени – те се грижат за своя външен вид, обличат се добре и с внимание, говорят и ходят самоуверено – но в действителност са изпълнени със съмнения в себе си и силна несигурност.

Липсата им на увереност обаче не се вижда от пръв поглед и за да я усети, човек трябва да ги опознае по-добре.

Ето 6 признака, които издават, че под маската на самоувереността се крият постоянно съмняващи се в себе си хора:

1. Държат се шумно и се опитват да привлекат вниманието към себе си

Не всички шумни хора са несигурни в себе си. Но онези, които го крият, имат силна нужда от внимание, затова и често се държат шумно, арогантно и нахално.

Шумното поведение не се изчерпва само с това да говориш високо. То се състои в неспирния опит да си център на внимание във всяка ситуация. Такива хора се опитват да се покажат винаги на първа линия, често надвикват останалите, драматизират, анализират публично силните си черти и постоянно подчертават постиженията си.

Поведението на хората, които търсят вниманието на околните, понякога е следствие на дълбоката им нужда от потвърждение отвън за стойността им, в която иначе вътрешно се съмняват.

2. Имат нужда да говорят постоянно за себе си

Когато някой е несигурен в себе си, но го крие, той постоянно търси потвърждение и одобрение на себе си и постъпките си. Това води до непрестанното взиране, говорене и насочване на вниманието към собствената му личност.

Ще забележите например, че ако в диалог с такъв човек се опитате да разкажете нещо интересно за себе си, например за последното ви пътуване, той веднага ще пренасочи разговора към себе си и ще започне да говори за своето собствено последно пътуване. Или ще разкаже за братовчеда си, който е обиколил целия свят.

Ако им говорите за успехите си в работата, те веднага ще подчертаят своите собствени професионални успехи. Ако им кажете, че вашият син е кандидатствал за стипендия, те ще обърнат разговора към своята дъщеря, която е първа по успех във випуска и т.н.

3. Опитват се да потиснат останалите

Силно несигурните в себе си хора понякога говорят лошо за останалите. Някои от тях не щадят дори и най-добрите си приятели. Ако имат дори най-малкия повод да критикуват някого, ще го направят, вместо да кажат добри думи.

Според психолозите, когато някой се опитва да злепостави другите, това е защото има нужда да се почувства и да се представи за по-добър, по-самоуверен и по-могъщ. Именно това е и мотивацията другият да бъде накаран да се чувства и да изглежда недостоен, лош, неуспешен.

4. Държат се така, все едно знаят всичко

Несигурните хора не обичат да признават, че не знаят нещо. Почти никога няма да ги чуете да казват, че не са запознати с даден проблем или че имат нужда да научат повече по дадена тема.

Те искат да са прави на всяка цена и това ги прави донякъде неприятни и трудни събеседници и приятели.

5. Постоянно подчертават своите постижения

Има голяма разлика между това да споделяш своите постижения по скромен начин и това да се хвалиш. Самоуверените хора обикновено са скромни, когато говорят за постиженията си. Те знаят, че са се изправяли пред различни предизвикателства и са положили сериозни усилия за да ги преодолеят, затова и са внимателни, когато споделят успехите си. По същата причина могат да оценят и действията на околните.

Но несигурните в себе си хора, които се опитват да скрият ниското си самочувствие, са способни да си припишат всичко и да се хвалят постоянно дори с малките си постижения. Те не признават успехите на другите и търсят одобрението на света за всяка своя постъпка. Обясняват надълго и нашироко колко надарени и талантливи са в дадена област и как са единствените, които могат да свършат това и онова.

Според психолозите, хората, които се хвалят, имат силна необходимост да попълнят празнините в своята личност, отворени от огромната им несигурност.

Вижте още:

7 признака, че ви липсва увереност на работа

6. Те имат нужда да контролират останалите

Някои хора изпитват постоянна нужда от контрол над ситуации, хора, поведение. Те търсят във външния свят какво и кого да контролират. Склонни са да спазват строги правила и в своя бит, но за тях е важно тяхната рутина, навици, диета, начин на подреждане на дома, да важат и за околните.

Как да се справим, когато общуваме с такива хора?

Не е лесно да се справиш с някой, който е силно несигурен в себе си, защото той е способен да наложи волята си над другите, само за да се почувства спокоен и да държи нещата под контрол. Заради липсата на самочувствие този вид хора могат да бъдат трудни колеги, тежки приятели и ужасни роднини.

Първото, което трябва да направим, е да идентифицираме този тип поведение и да се успокоим, че действията на подобни хора се дължат основно на собствените им вътрешни проблеми и не са следствие на собствените ни действия.

Никога не приемайте лично подобно поведение и се опитайте да поставите ясни, здравословни граници, за да не изпадате в излишен стрес и тревожност от общуването си със силно несигурни в себе си хора.

Вижте още:

Разрушителната сила на ниското самочувствие


Повече информация Виж всички