Зловещото изкуство на онлайн „столкинга“

| от Вучето |


Тук няма да стане дума за онези „столкъри“, за които четем в таблоидните издания. Преследвачите на звезди. Свикнали сме да мислим за тях като за задължителен атрибут в живота на известните. В следствие на упоритата си и целенасочена преследваческа дейност някои от тези откачалки също стават известни, само защото са лични преследвачи на Брад Пит или Джоди Фостър. Понякога стокърите нападат VIP-овете в собствените им домове, разместват разни ценни предмети, разлайват кучетата, събират остатъци от пица или опаковки от ко̀ла маска от боклука им, пишат им любовни и/или заплашителни писма, тровят котките им, пращат им снимки на половите си органи по вайбърViber и т.н. Но понякога столкърите могат да бъдат кротки и потайни. И е много вероятно да столкват и вас. Нищо че не сте известна личност. И нищо че нямате къща в Малибу. Вашият личен стокър дори не се интересува от боклука ви, интересува го единствено да влезе в живота ви, без да забелязвате, и да го обсеби така, че постепенно това да стане неговия живот. И го прави от дивана в хола си, от ергономичния стол в офиса си, от пейката в парка. Защото го прави онлайн.

Точно за този тип столкъри става въпрос. За кибер-столкърите.

Kато за начало малко уикипедийна мъдрост относно природата на класическия сталкинг/столкинг (транслитерацията на термина зависи от нивото на лингвистична грамотност и предпочитания на говорещия): „Стокингът се изразява в поредица от действия на лице, което цели да повлияе на дру-го лице, предизвиквайки състояния на страх и/или тревога, които могат да застрашат дори изпълнението на процесите в нормалното ежедневие“. При кибер столкинга целите горе-долу са същите, само дето той се осъществява с помощта на електронни устройства, през Интернет. Да, малко е мъгливо това обяснение, затова ще поясня. Влюбен си в някого до умопомрачение и понеже той не е влюбен в теб, а в някои случаи дори не знае за твоето съществуване, започваш да откачаш и правиш безброй налудничави неща, някои от които са на ръба на закона.

Едностранното влюбване обаче е само един от многото възможни мотиви, които да подхлъзнат някого по наклонената плоскост на нездравото любопитство към личността и живота на друг човек. Кибер-столкърите нямат средностатистическа възраст, пол, социално положение и професия. Тогава как да ги познаем? Кога ставаме тяхна жертва? Трябва ли да спим с нож, чук или друг тежък предмет под възглавницата? Можем ли да избягаме от столкъра си, примерно в гората, където телефонът ни няма обхват, или… на Марс? Кой е Прадеп Манукода? Ами ако и аз самият съм столкър, без да осъзнавам?…

Много въпроси, много страхове, но да започнем отначало.

Кои са те? Кибер-столкърите са обикновени хора с необикновени психологически проблеми. Те могат да бъдат: бивше гадже/съпруг или съпруга, съученик от гимназията, някой, с когото излизате в реалния живот, колега, приятел във Facebook.

Зловещ факт №1. Има голяма вероятност столкърът да е и някой абсолютно случаен човек, за чието съществуване дори не подозирате: непознат, с когото се засичате ежедневно в метрото на път за работа, или някой, който е видял ваша снимка или е прочел нещо, написано от вас, онлайн. Някои столкъри избират обектите си на случаен принцип – така, както решавате какво ще си поръчате, докато четете менюто в ресторанта.

Оптимистичен факт №1. Според едно скорошно изследване, столкърите, които дебнат в сайтовете за запознаства, са учудващо малко на брой. Така че, ако търсите любовта на живота си, или просто малко секс онлайн, действайте смело, понеже вероятността да попаднете на кибер-столкър е едва 4%.

Вижте още: Романтици, анонимни перверзници, женомразци: По Tinder-a ще ги познаеш

Как действат? Столкърите в интернет пространството са също толкова методични, колкото и серийните убийци. Действията им обикновено се подчиняват на четири основни принципа: локализиране на Обекта, наблюдение на Обекта, упражняване на емоционален тормоз над Обекта, манипулиране на Обекта.

Зловещ факт №2. В някои случаи столкърът прехвърля така описаната по-горе дейност и върху близокото обкръжение на Обекта: семейство, приятели, дори колеги.

Опитмистичен факт №2. Столкърът може и да го домързи да се занимава с хората около вас. А и е много трудоемко, трябва да признаем.

Какво да очакваме, когато ние сме Обектът? За щастие на психопатите модерните технологии са предоставили цяла арсенал от „оръжия“ и техники, които да използват за любимото си занимание. Ето някои от предпочитаните начини за кибер-столкване, което в много случаи започва с хакване компютъра на Обекта:

  • Кражба на снимки на Обекта със сексуално съдържание и разпространяването им онлайн
  • Изнудване на Обекта посредством кражба на лична кореспонденция и информация, която не е публично достояние
  • Публикуване на конфеденциална информация за Обекта като адрес, лични данни, данни от банкови карти
  • Създаване на сайтове и блогове със злостно и комроментиращо съдържание относно Обекта, както и на фалшиви профили на Обекта в социалните мрежи.

Зловещ факт №3. Някои столкъри са склонни да напуснат уютното кибер-пространство и да се отдадат на малко истински екшън. В тези случаи те най-често прикрепят проследяващо устройство към колата на Обекта, за да следят всичките му движения.

Опитмистичен факт №3. Не виждам такъв.

Вижте още: Задържаха ютубър за сексуален тормоз над непълнолетни

Защо, за Бога, го правят? Както вече стана дума, кибер-столкърът може да бъде всеки. Няма как да му се направи портрет по описание, който да разлепим като некролозите по трафопостовете и автобусните спирки. Има едно нещо обаче, което обединява всички тях, и това е емоционалната каша, която е в главата им. Повечето столкъри имат пристъпи на тревожност и страдат от депресии, стрес или физическа пристрастеност. Те приемат много навътре житейските несполуки и ги тълкуват като опит на обществото да ги смаже и изолира. Затова нищо чудно, ако почнете да получавате gif-чета, на които акула ви отхапва половината тяло, подателят да се окаже Светлето, която сте спуквали от подигравки в IX клас, задето още не са ѝ пораснали цици.

Зловещ факт №4. Статистиката показва, че една от всеки 12 жени и един от всеки 45 мъже са били или ще бъдат обект на кибер-столкинг в един момент от живота си.

Оптимистичен факт №4. Може и да ви се размине, ако сте жена номер 7 или мъж номер 32.

Кой е Прадееп Манукода? Това е личният кибер-столкър на човекът, който може би знае знае всичко за кибер-пространството – Марк Зукърбърг. През 2011 г. създателят на Facebook си издейства ограничителна заповед срещу тогава 31-годишния индиец Прадееп Манукода по причина, че последният „следял, наблюдавал и влизал в контакт със Зукърбърг и нееднократно използвал език, застрашаващ личната му сигурност“. Понякога това се случвало с имейли или съобщения във Facebook по 20 пъти на ден! Въпреки предприетите съдебни мерки обаче, напористият Прадееп не се спрял и продължил да изпраща всеки ден цветя и, забележете, ръчно написани писма на Зукърбърг със следното съдържание: „Дължа живота си на теб… моля те, помогни ми и после ще съм готов да умра за теб…това не са просто думи… аз говоря със сърцето си“.

Щеше да е романтично, ако не беше злокобно.

Аз столкър ли съм?

Ако сте, значи вече знаете всичко това и само сте си губили времето да прочетете цялата статия.

Вижте още: 

Една трета от хората по света следят партньорите си онлайн