Вещици и вампири срещу Народни будители?

| от Милен Антиохов |


Хелоуин срещу Деня на народните будители. 31 октомври срещу 1 ноември. Чуждият празник срещу нашия си, български хубав празник. Уродливи тъмни сили срещу големите духовни личности в историята ни. Заплаха за децата ни и за възпитанието им в истински ценности. Това ли са логиката и смисълът зад противопоставянето на двата празника през последните години?

Съвременните българи сякаш сме психически недозрял народ и страдаме от една ранима инфантилност. И имаме нужда винаги да взимаме страна, като дори и в ситуации, в които няма ясен конфликт, си набелязваме един добър герой и един злодей. Дори когато има свада между двама простаци например (базов пример за мен – когато преди няколко години Христо Стоичков преби фотограф, който тайно се промъкнал да снима на сватбата на дъщеря му), нас пак ни влече да защитаваме правилната/готината/добрата според нас страна, вместо да приемем, че и двете страни нямат общо с вижданията ни и да се дистанцираме и от двете. А такъв изчистен тип битка Добро срещу Зло се случва само в главите на хора, виждащи целия свят в двойки противоположни крайности.

Ами, като че ли подобно е положението и с Хелоуин и Деня на народните будители. Дали защото са два последователни дни в календара, дали понеже са „вносен“ и български празник, но сякаш имаме нужда да се разделим на две групи родители/възрастни и едната да заклейми това, че децата на другата празнуват Хелоуин. Сякаш ако хлапетата се маскират като котета, пирати и батмани (пък дори и като зомбита, вампири или вещици) вече са загубена кауза и растат като бездуховни, невежи същества.

Уж всички сме били деца. И би трябвало да разбираме колко е забавно за едно дете да се маскира, да се весели и – ама че якото – да обикаля съседите, за да събира бонбони и сладки. Кое дете би отказало да участва в тази активност? Този ден за малките означава маскиране, лакомства и страхотно забавление. И толкова. А не отдаване на почит на смъртта и злото, минаване под крилото на тъмните сили, трупане на омраза към типичните български празници и тем подобни щуротии.

Е, да, за децата си е забавно, ама нали родителите трябва да ги научим кое е правилно и възвишено.

Добре, добре, хайде, нека децата не празнуват Хелоуин, а само Деня на будителите! Ооо, чакайте малко… Хм… Как се празнува този празник?!

Какво е наложено да се прави на Деня на будителите? Никой не знае. Може би, ако искаме да го отбележим, да прочетем с детето книжка? Както всеки ден? Или този път книжката да е за живота на Христо Ботев? Да ги изпитаме на стихотворение от Пенчо Славейков? Или да организираме викторина на тема живота на Иван Вазов? Всеки родител да си го измисли сам ли?

А нещо, което не прилича на училище и не включва изпитване? Нещо без стрес и оценки? Да е по-забавно, така по-празнично. В което наистина да въвлечем децата.

Или пък просто да не отбелязват Хелоуин, щом не е ясно как да се празнува Деня на будителите?

Миналата година из социалните мрежи се разпространи снимка на една бележка, закачена на врата на дом със следния текст:

123121631_1171640009896403_2530787027819398392_n

„Мили деца, в нашия дом Хелоуин не се празнува, защото сме българи, а този празник не е наш. Очаквам момичетата да дойдат вкъщи на Лазаровден, а момчетата по коледните празници. Помолете родителите си да ви разкажат за българските празници и обичаи и как да се подготвите за тях!!!“.

Е, много оригинално. Тези хора с бележката си, уж учтиво написана, просто не са били мили към децата от блока. Браво!

Но нищо. То и без това тази година има още една причина хората да не отворят вратата си на позвънили маскирани деца, развълнувани дали и какви лакомства може да им даде съседът. Защото нали децата са активни преносители на Вируса.

Хубаво. Обаче няма ли веднъж завинаги поне най-патриотично настроените да седнат и да измислят как точно да се отбелязва Деня на народните будители. Така че да е ясно и прието от всички. Така че да се въвличат и децата, да е разбираем и за тях празник, да могат да участват и те. Както на Коледа малките се включват в украсяването на елхата и печенето на меденки, по Великден – при боядисване на яйцата и обикалянето на черква, на Баба Марта – с правенето на мартенички и разменянето им, а на Хелоуин – с маскиране и събиране на лакомства…

Хайде де! Ако сме българи и ни е важно да си съхраним традициите, великите личности, ценностите, да възпитаме децата си правилно.

Или всъщност Денят на будителите просто се е превърнал в повод за сърдене и възмущение, че се празнува Хелоуин. И начин да се демонстрира патриотизъм. Патриотизъм за левче.


Повече информация Виж всички