Нещата, които знам на 41 години… щяха ли да променят живота ми на 25?

| от Mamamia |


Във форумите на Quora – социалната мрежа, в който хората задават въпроси и намират отговори – понякога се срещат изумителни неща.

Освен обсъждане на коефициенти на интелигентност („Имам IQ 70, но въпреки това съм доктор по биофизика“ или „Колко е IQ-то на д-р Джордан Питърсън?“), споделяне на ужасяващи или поучителни лични истории („След тази снимка с годеницата ми, животът се промени на 180 градуса“), задаване и обсъждане на въпроси от сорта: „Защо България е толкова скучна“ (всички българи са се активирали да го отричат вкупом) или „Украинският диалект на руския ли е?“ (сещате се за последствията от подобен въпрос) – може да се намерят и куп поучителни, духовни, но и смешни наставления.

Ето един любопитен пост от потребителя Yahiya Ali, който описва себе си като фокусиран върху психологията, философията и самоусъвършенстването. Постът гласи:

„Нещата, които знам на 41 и които щяха да променят живота ми на 25 години“

Eто ги, според Yahiya Ali:

1. Работодателят не се интересува от вас. Ако можете да печелите пари на друго място, направете го.

2. Да се тревожите за неща, които не можете да контролирате, е загуба на енергия. Съсредоточете се върху това, което зависи от вас.

3. За да осъзнаете стойността на живота си, трябва да зарежете 99% от приятелите си, които не ви помагат да се развивате.

4. Ставате 10 пъти по-умни, когато признаете, че не знаете нищо, и се учите ежедневно.

5. Ако откриете някой по-умен от вас, не се съревновавайте – просто се учете от него.

6. Семейството, което създавате, е много по-важно от семейството, от което произхождате.

7. Не трябва да приемате съвети от хора, които не са постигнали целите, които вие искате в живота.

8. До 25-годишна възраст трябва да сте осъзнали, че никой няма да дойде да ви спаси. Вие сте 100% отговорни за животите си.

9. С кого ще сключите брак и ще живеете е най-важното решение в живота ви. Омъжете се за неправилния човек и ще страдате завинаги.

10. Научете се да не приемате нищо лично и ще си спестите 99% от психическите проблеми.

11. Колкото по-умни ставате, толкова повече ще осъзнаете, че не се нуждаете от 100 книги за самопомощ, а единствено от действие и самодисциплина.

12. До 30-годишна възраст вътрешният ви приятелски кръг трябва да е по-фокусиран върху парите, личното развитие и успеха.

13. Ако продължавате да чакате да дойде „подходящия момент“, ще пропилеете целия си живот и нищо никога няма да се промени.

14. Отделяйте по 40 минути на ден, за да записвате целите си и да работите усилено за постигането им.

В отговор на тези мъдрости, потребител на име Brenda Brown е написала нещо много интересно:

„Нещата, които знам на 56 години и които трябва да знаете на 41 години:

Спрете да се стресирате какво е могло да ви помогне или не – вече не е актуално, нито пък бихте се вслушали в себе си на 25 години.

Също така няма гаранция, че пътищата, по които не сте поели, са по-добри от тези, които сте избрали.

Животът има забавен начин да обърне всичко, което смятате за вярно или важно, с главата надолу.

Вселената има извратено чувство за хумор.

Понякога просто трябва да се смеете на всичко, с което ви замеря.

Научете се да живеете за момента.

С единия крак в миналото, за да си спомняте грешките/хубавите спомени, с другия – в бъдещето, за да имате поне някаква цел, а тялото и умът ви да са твърдо в настоящето. Наистина няма нищо друго по-важно.

Притесненията няма да попречат на страховете ви да се сбъднат, така че не си губете времето да обмисляте прекалено много.

Действайте рационално, ако можете, но най-важното е да се научите кога да се отказвате, ако не е по силите ви да направите каквото и да е по въпроса.

Прекарвайте по няколко минути всяка вечер, мислейки за всичко, за което трябва да сте благодарни, за да го оцените – скоро може да си отиде и ще съжалявате, че не сте го направили.

Позитивните мисли също така ще ви помогнат да спите по-добре.

Животът е да живееш, а не да постигаш цели, губиш време ако се фокусираш върху бъдещето точно толкова, колкото и ако задълбаваш в миналото.

С много любов.

Сега очакваме някой по-възрастен, който да ни даде и на двамата още повече размисли за живота xxx“, завършва Brenda Brown.

Вижте още:

Съветите на 72-годишен мъж към по-младите