Насилието е вече в детската стая. Виждате ли го?

| от Виктория Димова |


Знам, че мнозина се радват на отварящите врати заведения, зали за спорт и театър, детски градини и офиси. И ако ви се струва, че животът малко по малко се връща в обичайния си ритъм след пандемията, тук ще говорим за онова, което тихомълком ескалира – и ще продължава да ескалира. Насилието.

Темата не е приятна, но това не означава да й обръщаме гръб, тъкмо обратното. Експертите предупреждаваха, че кризата, предизвикана от коронавируса, ще засили рисковете от сексуална експлоатация по интернет, както и онлайн тормоза към най-уязвимите – децата и подрастващите, чийто житейски опит просто не е достатъчен, за да ги предпази от злонамерени удари.

Фактите са красноречиво и неприятно потвърждение на прогнозите. Само за ден обажданията за домашно насилие на Горещата линия за деца са скочили с 370, съобщава БНР.

Днес бяхме потресени от зверството срещу 16-годишно момиче от Мездра, тормозено онлайн в продължение на три месеца от 22-годишен мъж. Фитнес-маниакът с перфектния външен вид се подвизавал видимо в сайтове за запознанства. Момичето доверчиво попада в капана му и докато се усети, вече е късно. Той започва да я заплашва, че ще публикува в интернет нейни нецензурни снимки и клипове. Очевидно успява да я изнуди най-накрая тя отива в дома му. В утрото на 24 май той я изнасилва и жестоко я пребива.

Момичето намира сили да се обади на родителите си, въпреки множеството рани и кръвозагубата. Насилникът е задържан, а в различни коментари в интернет четем и съсипващото оправдание за насилието: „Тя си го е търсила“. Тя, видите ли – едно неопитно момиче в трудната тийнейджърска възраст, сама отишла в леговището на вълка и си го „поискала“. Нищо, че насилникът вече е осъждан за опит за изнасилване.

На фона на жестокостта, цинизма, а и обществената реакция към подобно изнасилване в малък български град, случаят няма как да не предизвика възмущение. Но с него остава и притеснението: дали няма да отшуми и този случай в тромавите процедури на правосъдната система? Ще има ли възмездие?

За едно обикновено българско семейство обаче нищо няма вече да е същото. Едно дете ще расте с травми, които ще болят цял живот.

А тази история не е единичен случай.

Време е да вдигнем главите си от пясъка и да разберем, че интернет е както могъщ инструмент, така и голяма опасност, особено за децата.

Наскоро доклад на Европол предупреди за опасност от ръст на онлайн престъпленията, включително сексуален тормоз от страна на възрастни срещу малолетни и непълнолетни лица.

Защо е важно да си припомним това?

Случаят в Мездра дословно описва сценария на действие на насилниците.

Те първо установяват контакт с жертвата, представяйки се за приятел, познат или доброжелател, а след това успяват да й измъкнат няколко снимки, с които в последствие да я изнудват за още по-провокативни материали. Влизайки под кожата на жертвата, те се превръщат от изкусители в опасни изнудвачи и започват да заплашват с публикуване на вече наличните снимки или клипове.

Родителите може и изобщо да не разберат за случващото се, тъй като за много от децата темата за секса е нещо срамно, за което не се говори. И предпочитат да мълчат – и да се срамуват, самоизмъчвайки се, докато не стане твърде късно.

По думите на майката на жертвата от Мездра, цитирана от Нова телевизия: „Било е страшен тормоз! Видях какво е било писано. Просто е било ужасно!”.

Майката казва, че е водила много разговори със своята дъщеря за първия полов акт, презервативите и всичко, което момичето е трябвало да знае. За съжаление, двете не са подозирали какво предстои, а и е трудно човек да си представи, че е възможно онлайн тормозът толкова бързо да добие реално физическо измерение.

Освен разговор за секса, всеки родител трябва да проведе разговор за интернет общуването със своите деца. Насилниците стават все по-изобретателни в комуникацията, а използването на заплахи, изнудването и емоционалния тормоз онлайн често се припокриват с профила на социопат или психопат в реалния живот. „Тролът“ може и да не е единствено „трол“. Зад уж анонимното „тролско“ поведение все по-често се крие съвсем реално опасно лице – често с условни или висящи присъди или с присъда за предишно подобно престъпление.

Социалните мрежи, форумите, приложенията за запознанство са пълни с хора с неясни, а понякога и откровено лоши намерения, които лесно се прицелват в подрастващи или деца с малко опит в живота.

И ако преди родителите можеха да ограничат децата си да не ходят на клуб или дискотека, то сега вече те все по-малко могат да контролират живота и поведението на поколението, което все повече живее онлайн.

Това, което обаче могат да направят, е да подготвят отрано децата за рисковете и да ги научат как се защитават.

Да ги научат да бъдат внимателни, когато завързват запознанства онлайн, когато получават покани за приятелство и да проверяват на кого се доверяват. Те трябва да се научат да заключват своите профили и да не допускат всеки до себе си. Трябва и да проверяват какви са профилите, които се свързват с тях – имат ли достоверни приятели, наистина ли са техни връстници или ползват вече съществуващи снимки.

Каквито и кризи да се случват по света и в собствените ни къщи, премълчаните разговори стават още по-важни. За да подготвим децата за утрешния ден, нека да действаме днес.

Насилието е в детската стая. Виждате ли го вече?


Повече информация Виж всички