„Мислех, че просто ми изневерява“: Съпругите на серийни убийци и техните брутални истории

| от MamaMia |


Поговорката „никой не знае какво се случва зад затворени врати“ не може да бъде по-подходяща за смразяващия случай на Мишел Фурнир и Моник Оливие.

Двойката се запознава чрез програма за сприятеляване със затворници, докато Фурнир излежава присъда за сексуално насилие. Бившата медицинска сестра Моник Оливие сега излежава присъда от 28 години затвор за съучастничество в пет от убийствата на партньора си, включително убийството на британската студентка Джоана Париш. Докато хладнокръвният убиец признава за убийствата на общо 12 души, Оливие, която става третата му съпруга, по-късно разказва на съкилийничка, че броят им надхвърля 30.

Но много съпруги на известни серийни убийци нямат и най-бегла представа за смразяващите кръвта престъпления на съпрузите си. Понякога серийните убийци имат нищо неподозиращи съпруги, а друг път – не по-малко опасни от тях самите партньори в престъпната си дейност.

Домашният насилник

Кати Уилсън се запознава с Питър Тобин през 1987 г., когато тя е само на 16, а той на 41, в Портсмут. Скоро след това им се ражда бебе, женят се през 1989 г. и се преместват в Шотландия. По време на техния злополучен брак, тя страда от непрекъснато психическо и физическо насилие, но няма представа, че той също така е изнасилвач и убиец.

Кати е толкова ужасена от него, че бяга от дома им и започва бракоразводно дело през 1993 г. Година по-късно Тобин е осъден на 14 години затвор за особено жестоко сексуално посегателство срещу две ученички.

Ужасена, че ще я намери след освобождаването си, Кати се мести на всеки шест месеца, признавайки: „Абсолютно съм убедена, че човекът ще ме убие, когато излезе от затвора… Просто го виждам как седи в затвора кипящ от гняв, усещам го в костите си.“

Тобин е освободен от затвора през 2004 г., но бива върнат обратно след убийството на полската студентка Ангелика Клук, чието тяло е намерено под пода на църква в Глазгоу. След допълнително разследване полицията разкрива, че той е убил 15-годишна ученичка и 18-годишно момиче през 1991 г. Тобин е осъден да излежи доживотна присъда и умира в затвора през октомври миналата година на 76 години. Нито Кати, нито синът им са контактували с него. Миналата година тя казва, че смъртта му най-накрая я е освободила от страха.

Клоунът убиец

За много хора, които живееха в близост до Джон Уейн Гейси, той е идеалният съсед. Дори се появява като клоун по детски партита.

Той се жени за Карол Хоф през 1972 г. и живее в Чикаго с нея и двете ѝ деца от предишен брак. Когато тя започна да се оплаква от неприятна миризма, която се носи пот подземието на къщата им, той отхвърля опасенията ѝ с уклончиви аргументи. Едва в края на 70-те години тя открива, че той използва пространството за обхождане на имота, за да скрие телата на 30 млади мъже и момчета, които е насилил и убил. Гейси е осъден за 33 убийства и екзекутиран през 1994 г. Към днешна дата не всичките му жертви са идентифицирани.

Бракът на двойката е в затруднение още преди ужасяващите открития – Карол подава молба за развод, след като открива списания с хомосексуално порнографско съдържание в къщата им. Когато тя поставя въпроса ребром, той ѝ признава, че има предпочитания към мъжете. Разводът им е финализиран през март 1976 г. Карол, която се дистанцира от престъпленията на Гейси, по-късно каза, че вярва, че някои от убийствата са извършени, докато те все още са били женени.

Заподозреният в изневяра 

Когато през 1999 г. Линда Йейтс забелязва, че съпругът ѝ Робърт Лий Йейтс се държи странно и отсяда в долнопробни мотели, тя започва да подозира, че той ѝ изневерява.

Страховете ѝ изглежда се потвърждават, когато открива списания за възрастни в дома, който споделя с Йейтс и техните пет деца, и забелязва, че той е пробил дупка в тавана им, за да гледа как двойка прави секс. Съобщава се, че Линда е останала със съпруга си 26 години в името на децата им, като по-късно признава, че романсът е изчезнал, но тя понася обсоятелствата, за да останат семейство.

Но през април 2000 г. полицията ѝ се обажда, докато тя е на работа, за да я информира, че тялото на Мелъди Ан Мърфин е намерено в тяхната градина. По-късно става ясно, че Йейтс е отговорен за убийството на най-малко 11 жени в Спокейн, Вашингтон. Линда го посещава в затвора, за да получи обяснение за действията му, което така и не получава. В интервю за телевизионното шоу Dateline тя е попитана как така не е забелязала какво се случва. „Мислех, че просто ми изневерява“, казва тя на продуцентите. „Понякога сте толкова близо до някого, че спирате да го виждате.“

Между 1975 и 1980 г. Питър Сътклиф – известен като Йоркширския изкормвач – убива13 жени и ранява девет други в Йоркшир. Твърди се, че неговият престъпен възход е започнал, след като му е съобщено, че не може да има деца от съпругата си, учителката Соня Шурма, за която се жени през 1974 г. Бракът им е бурен – според писателя Гордън Бърн, тя често го удря като непослушен ученик. Въпреки това, тя няма представа, че съпругът ѝ стои зад убийствата, чиито жертви са предимно проституиращи жени, които той зашеметява с чук, преди да ги намушка многократно.

След ареста му десетилетие по-късно, той признава престъпленията си пред жена си по телефона. Когато тя пристига в полицейското управление, той я посреща с думите: „Аз съм. Аз съм Йоркширският изкормвач.“ Дълбоко шокирана, тя отговаря: „Защо, за бога, направи това, Питър? Дори едно врабче има право да живее.“

Те остават женени след присъдата му през 1981 г., но се разделят осем години по-късно и се развеждат през 1994 г. В по-късно интервю той потвърждава, че бившата му съпруга не имала никаква идея за престъпленията му, твърдейки: „Никога не съм бил целият в кръв“. „Хората твърдяха, че Соня трябва да е знаела нещо, да е забелязала кръвта по ръцете ми, но не е имало такава. Соня е чиста като сълза.“

Подкрепящата съпруга

Въпреки че Михаил Попков е осъден сериен убиец, изнасилвач и некрофил, съпругата му все още вярва, че той е невинен. Попков бива осъден за до 78 убийства в Сибир и Русия, извършени в периода между 1992 до 2013 г. и по-късно заявява, че броят на труповете му може и да надхвърля 80.

Бивш полицейски служител, той е известен като Върколака поради дивия характер на своите престъпления – осакатява телата на жертвите си и извършва сексуални извращени с тях. Въпреки че признава на полицията за престъпленията си, той продължава да твърди, че е невинен пред Елена, майка си и сестра си. В интервю през 2015 г. Елена Попков каза: „Ако заподозрех нещо нередно, разбира се, бих се развела с него. Подкрепям го, вярвам му“.

Съучастниците

В продължение на три години от 1986 г. невзрачната двойка Рей и Фей Копланд убиват петима стопаджии и скитници във фермата си в Мисури. Рей е известен измамник, който има проблеми със закона няколко пъти през живота си. Но коварните му идеи придобиват смъртоносен характер, когато той измисля план да наеме скитници във фермата си, за да купуват добитък с фалшиви чекове – и след това да убива работниците, за да прикрие престъплението си.

Двойката бива арестувана, когато потенциална жертва, която успява да избяга, съобщава на полицията, че е виждал човешки кости във фермата. По време на процеса Фей бива обрисувана като послушна съпруга, която е търпяла години на насилие от съпруга си и е била въвлечена в неговите престъпни дейности. В крайна сметка и двамата са признати за виновни по пет обвинения в убийство от първа степен и осъдени на смърт. Рей е на 76, докато Фей е на 69, което ги прави най-старата двойка, получила смъртна присъда в САЩ.

Сексуалните насилници

Фред Уест, тогава 27-годишен, вече е убивал и изнасилвал, когато среща 15-годишната Роуз през 1969 г. Заедно те извършват серия от изнасилвания, малтретираия, кръвосмешения и над 10 убийства, включително на някои от собствените си деца. Повечето престъпления се случват в дома им в Глостър. Сглобявайки картината на действията им, детективите откриват, че отвличат момичета от автобусни спирки и ги държат затворници няколко дни, преди да ги убият.

Роуз дори убива Шармейн Уест, дъщерята на Фред от предишен брак, сама, през юни 1971 г., докато съпругът ѝ е в затвора за кражба. Техните шокиращи престъпления излязоха наяве, след като Фред е обвинен в изнасилването на 13-годишната си дъщеря през 1992 г., а Роуз е арестувана за проявена жестокост към деца.

Много осакатени женски тела биват извадени от градината и мазето на къщата им, след като полицията започна голямо разследване на двойката. През 1995 г. Роуз получава доживотна присъда, която излежава в затвор в Западен Йоркшир, докато Фред, който признава за общо 12 убийства, се самоубива в ареста.

Вижте още: 

Как простих на баща си, убиеца


Повече информация Виж всички