Красотата се изправя срещу насилието над жени

| от MamaMia, Dupissima |


Естетичната индустрия в България се грижи не само за външната красота на своите клиенти, в частност жените, но и за вътрешната такава. Поради тази причина браншът се заема с организацията на дейности, които да насочат общественото внимание към проблемите, свързани с насилието над жени. Според СЗО насилието срещу жени е огромен глобален проблем – по данни на организацията една от всеки три жени на възраст над 15 години, или общо около 736 милиона жени на планетата, са жертви на физическа или сексуална агресия от партньора си.

В последно време тревожната тенденция се е увеличила с 80% заради локдауните, свързани с пандемията от коронавирус.

Почти една на всеки пет жени (19%) в ЕС не е наясно с никоя от услугите за подкрепа на жени, преживели насилие, в нейната страна. В тази връзка естетичната индустрия в лицето на студио за красота Dupissimа, застават зад каузата и искат да помогнат за нейното популяризиране. Точно заради това, 15-ят рожден ден на студио Dupissima е посветен на борбата срещу емоционалното и физическото насилие, на които много жени до ден днешен са подложени. Основателката на Dupissima, Тяна Пресолска, смята, че е време всички да започнат открит разговор по темата и да не наблюдават безучастно проблема. Време е жените да станат част от промяната, от която нашето общество има нужда!

Тяна е председател на Асоциацията на медицинските козметици в България и посредством тази си позиция, вярва, че през личния пример може да се постигне промяна.

Партньор в кампанията е фондация Emprove, чийто основател е Олга Минева. Идеята за Emprove е създадена още през 2016 година. Мисията на фондацията е да помага на жени, преживели различни форми на насилие, а нейната основна цел е да бъде опора и подкрепа на жените по пътя на тяхното овластяване и икономическа независимост. В тази връзка през 2020 година е заснет кинопроект за социална промяна с актрисата Диана Димитрова. Верен съмишленик на фондация Emprove е писателят и сценарист Мила Иванова, а общественикът и филантроп Саша Безуханова е част от Управителния Съвет.

Доброволците на Emprove предоставят безплатна психологическа и юридическа подкрепа, коучинг за намиране на работа, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждане на първа по рода си общност на #ЖенитeSurvivors.

Професионалистите от Emprove ще се заемат с обучението на екипа на Dupissima и в същото време ще споделят полезно и мотивиращо съдържание през социалните мрежи на Dupissima през цялата 2022 година.

Една от най-важните кампании на фондация Emprove е #РаноБудна, чиято фундаментална мисия е да информира жените за първите признаци на една токсична връзка. По тази причина козметично студио Dupissima организира благотворителна инициатива, която цели да подкрепи дейността на фондация Emprove.

При всяка една покупка 5% от нейната стойност ще отиват за мисията на Фондацията – информативни кампании за ранна превенция и промяна на обществените нагласи спрямо насилието срещу жени.

В моменти на стрес, напрежение и болка, салоните за красота могат да бъдат спасителен пристан от реалността за много дами. Точно заради това е важно браншът да вземе страна и да определи като своя мисия това жените да не попадат в ситуации, в които по някакъв начин ще бъдат наранени. Козметично студио Dupissima се включва в тази инициатива с надеждата, че ще бъде подкрепено в това си начинание и ще провокира и други студия, с които да си партнират в борбата срещу домашното насилие над жените.

Красотата не изисква жертви!

Вижте още: 

Аз не съм жертва на домашно насилие. А ти?


Повече информация Виж всички