Когато мъжът е младото гадже

| от Мира Василева |


Младото пиле – така наричахме помежду си гаджето на моята приятелка С, докато го обсъждахме на дълги сесии с вино и клюки. Разликата между двамата беше седем години. С. беше на двайсет и осем, живееше в кукленско жилище, наследено от баба й, имаше добра работа и се издържаше сама от 18-годишна. Младото пиле беше мило, хубаво момче от знатна провинциална фамилия, трета година студент. Беше лудо влюбен в С. Връзката им беше хармонична и вълнуваща. Младото пиле виждаше в нея жената на живота си и даже напираше да свият общо гнезденце. Идилията рязко приключи с пристигането на Свирепата кокошка – майката на Младото пиле, която със заплашителна категоричност сложи край на отношенията им.
След години го виждах и се смеехме, че е заприличал на скопен петел, понеже беше пуснал коремче и оплешивял. Не изглеждаше твърде щастлив с жена си, чието основно достойнство май беше, че му е наборка.

Може да живеем в 21 век, да приемаме еднополовите връзки, сурогатното майчинство, бащинското донорство, тройното родителство, но при всичкия напредък на науката, биотехнологиите и обществата, все още виждаме скандал във връзката между по-млад мъж и зряла жена. Ако става въпрос за холивудски знаменитости е ок, ако жената е богата и известна, а момчето – toy boy – ок. Но ако са ни съседи или познати, някак не допускаме равностойна връзка.

Нямаше да е толкова дразнещо, ако обратният вариант – дърт пръч с младо гадже не се приемаше за нещо нормално и даже ласкаещо мъжа.
Както и в други ситуации, езикът е важен. На английски жените с по-млади партньори се наричат cougar (пума). С което показваме, че виждаме жената като хищник, а в незавидната роля на жертва влиза невинното мъжле. Никакъв друг вариант на отношения не се предполага. Зрялата жена прелъстява невиността на младежа.

В обратният случай – младо момиче със зрял мъж, между другото, ситуацията не е по-добра. Там автоматично приемаме, че тя е с него заради парите, влиянието, властта му и се възползва.
Което, извинете, навява на мисълта, че обществото (не само нашето, впрочем) някак не е надживяло женомразието. Свикнахме с жените на ръководни позиции, но някак неприемливо изглежда жена, която е финансово независима, да живее с по-млад мъж. Личи си, че в подобни връзки жената не търси във връзката с мъжа опора и сигурност. И това трудно се преглъща, нищо, че сме 2018-та, а не 1968-ма, когато порочната мисис Робинсън на Ан Банкрофт прелъсти невинния абсолвент, изигран от младия Дъстин Хофман.

В подобни връзки не само жените са изложени на осъждане, но и мъжът, който бива подлаган на подигравки и присмех от обкръжението си.

Понеже знаем всичко и сме наясно с този живот, си стоим в патриархалното ъгълче и със сеирджийска радост коментираме, че може да си дядо, но е важно е да не спиш с баба, докато обсъждаме подгъва на полата на Брижит Макрон.

А бихме могли да се замислим над факта, че французите не разбират израза MILF (Mom I`d liкe to Fuck). За тях това, че една жена е станала майка или е преминала 40-те, не означава, че автоматично е спряла да бъде сексуално привлекателна.


Повече информация Виж всички