Грешките, които жените допускат при развод

| от Mamamia |


Един от най-четените и обсъждани текстове в Mamamia през последния месец най-изненадващо се оказа този за плюсовете на развода от нашата авторка Албена Александрова.

Интересът към текста демонстрира и наличие на известна изненада сред читателите. Напълно разбираемо – обикновено масовото отношение към развода е като към падането на голяма бомба, нанасяща огромни щети и на двете страни.

Статистиката показва, че най-често след 40-годишна възраст жените са онези, които решават „да теглят чертата“ на брака и да потърсят развод, докато мъжете са по-склонни да остават продължително във вредни и токсични връзки (ето какви са причините).

И все пак – факт – раздялата за нито една от страните не е лесна, но често е за предпочитане.

И макар уж за жените да има повече плюсове от прекратяването на неуспешната връзка, са налице и много трудни моменти, включително и причинени от пропуски, които те самите допускат след раздялата.

Ето кои са основните грешки, които жените правят веднага след развода си:

Не търсят професионална помощ от психолог. И от адвокат

За да се научиш как да живееш отново сама, често е необходима терапевтична помощ. В крайна сметка разводът не е нещо, което се случва прекалено често в живота, за да знаем как да минем през него и да останем спокойни и разумни като личности.

Срещата със специалист – юрист пък е от съществено значение за оправянето на финансовите и имотните проблеми, които могат да възникнат, да не говорим за разделянето на родителските права.

Често жените мислят, че са се „отървали“ от връзката, но не си дават сметка колко много може да им се помрачи финансово и законово животът оттук-нататък. Затова един от най-важните съвети е при развод да намерите съответните специалисти, които да бъдат на ваша страна и да ви помогнат да си стъпите отново на краката.

Предават се при усложнения

Много често се наблюдава следното поведение при развеждащи се двойки: в началото уж всички са ок с раздялата, почти се стига до споразумение и внезапно единият от двойката започва да се дърпа. Често това е мъжът, дори в случаи, когато той е инициирал развода. Причината може да е размисляне относно ангажиментите към издръжката или честотата на виждане на децата, или нежелание да се стига до усложнения, или пък несигурност в доходите. Понякога са и имотни спорове, които по правило изострят отношенията с напредването на развода.

Стига се и до други положения: насъбрана горчилка, която започва да се изхвърля при всеки опит за комуникация, опити за използвачество като компенсация за преживяна обида, манипулации, отказ от поемане на задължения и какво ли още не.

Някои жени не издържат на номерцата на любимия и просто се предават, като прекъсват отношенията по доста неизгоден за себе си и децата начин.

Това е грешка. Борете се за правата си – своите и на децата си. Не давайте имоти, пари и здравето на децата си, само за да се отървете. Придържайте се към правото и морала и отстоявайте себе си, за да не се превърне пост-разводния ви период в една непрестанна горчилка и ежедневно да носи чувството за минавка.

Този съвет важи и за мъжете: не оставяйте бившите ви жени да ви манипулират заради децата, нито заради издръжката и имотите. Има право и има морал – те са най-силните пътеводни светлини при развода.

Вижте още:

Какво е да се разведеш? Мнението на 9 мъже

Поддават се на емоциите, когато трябва да запазят разума си

За съжаление много жени се оставят на емоциите при развода и не мислят нито ясно, нито продуктивно. Това може да има лоши последици.

Има случаи на жени, които просто отказват да приемат, че мъжът им се развежда с тях: отказват да подпишат споразумение, при дело не се явяват в съда – и в крайна сметка губят моралната и законовата си позиция.

Други пък се сърдят и хокат бившия, карат го да се чувства виновен или го тормозят със сълзи и обвинения. В крайна сметка всичко това отдалечава някогашният съпруг и го кара да бъде по-малко склонен на компромиси, което минира сключването на успешно споразумение.

Не са честни и откровени с децата

За много жени инстинктът да предпазят децата си от лошите аспекти на развода е толкова силен, че ги кара да крият истината от тях. Спестяват им важни факти за другия родител или отношенията между двамата, или измислят обвинения към бившия, които не отговарят на истината.

Да, на децата може да им се спестяват детайли, които не ги интересуват, но не и да се изопачава истината, да се скриват важни неща или напълно да се премълчава какво се случва. Във всички случаи, рано или късно, те ще разберат истината. Но ако още сега имат въпроси – добре е да им отговаряте максимално честно. За момент може да е болезнено, но в крайна сметка, ако те разполагат с цялата информация, ще продължат да имат доверие и на двамата си родители. Което е много важно за тяхното психично здраве и устойчивост.

Не говорете лошо пред децата за бившия си! Той е ваш бивш мъж, но е техен настоящ баща и винаги ще бъде такъв. Нека не чуват от майка си колко ужасен е той. Когато говорите за бившия – нека това става пред терапевта, а не пред децата ви. Те не са ви приятели и не са длъжни да ви подкрепят при развода.

Вижте още:

7 мита за децата и развода

Впускат се в нова връзка, преди раните да са заздравели

Много жени са буквално уплашени от самотата след развода. Те се притесняват, че никога повече няма да бъдат обичани или да обичат. И затова се впускат в срещи с нови мъже. Но ако това е твърде скоро след развода, може да допринесе за усещането за „разбито сърце“. Вярно е, че в някои случаи новата – и правилната! – връзка помага, но в никакъв случай не може да излекува все още незарасналите рани.

Затова, жени, дайте си време. В крайна сметка трябва да затворите раната от отношения, които уж са били „завинаги“. А и наистина ли можете да поемете риска от ново разочарование толкова скоро след първото?

Вижте още:

Новото начало след развода


Повече информация Виж всички