Домът според фън шуй и как сами си го правим неудобен

| от MamaMia |


Колкото и красиви покривки да купиш, колкото и ароматни свещи да запалиш, или да подредиш удобни възглавнички по дивана, ти остава едно усещане, че у дома нещо не е както трябва. Познато ли ви е чувството? Около вас все ви се струва хаотично, неподредено. Хем претрупано, хем нещо сякаш не достига. Фън шуй има отговор.

Надали има човек, който да не иска спокойно място, където да се отпусне след дълъг ден. Убежището е нещо, за което всички жадуваме, но несъзнателно ли поставяме пречки пред това?

Според фън шуй експертите има няколко основни неща, които нарушават спокойствието в дома. Ако те се променят – тоест ако вие ги промените – ще почувствате промяната на атмосферата около вас веднага и и ще се усетите в хармония с дома си.

Някои от тях изглеждат очевидни. Други са малко по-трудни за отгатване.

Прекалено много вещи

Очевидно разхвърляната къща няма да ви помогне да се отпуснете, нямате нужда от експерт, който да ви каже това. Въпреки че може би експерт по фън шуй също ви обяснява, може да ви подканите да направите нещо по въпроса и да се освободите от всичко, което не използвате.

Продайте, дарете или изхвърлете всичко, което не сте използвали през последните две години. Това ще бъде катарзисно изживяване. За щастие има много съвети за разчистване, които да ви помогнат да започнете.

Вижте още: Много вещи къща развалят: тайните на лесното разчистване

Това позволява на енергията да тече през дома ви без смущения, изчиства ума ви, създава спокойствие и позволява навлизането на нов живот.

Ако това не е мотивация за лятно разчистване, не знам какво е. Започнете с една стая и наблюдавайте как тя бавно регенерира пространството, скоро ще сте разчистили цялата къща.

Лошо осветление

Обикновено му свикваме дотолкова, че спираме да го забелязваме, но то така или иначе ни афектира.

Когато говорим за фън шуй, обикновено мислим за разположението на мебелите, като например накъде трябва да гледа леглото. Или дали диванът трябва да бъде пред прозореца. Но може да пропускаме много важен аспект. Според фън шуй експерти осветлението и качеството оказват също толкова голямо влияние върху вашето пространство.

Лошото осветление е огромна грешка, като използването на недимируеми синьо-бели енергийни крушки вместо димируеми топли бели крушки. Това важи за основните осветителни тела в помещението, с останалите можем да си позволим известно разнообразие.

Ето и малко висш пилотаж… Отървете се от ароматизирани свещи, които не са направени от пчелен восък или соя и се спрете на етерични масла пред изкуствени аромати. Купете си наистина добър въздухопречиствател и йонизатор специално за вашата спалня и се уверете, че позволявате свеж въздух да влезе, отваряйте прозорците поне веднъж на ден и проветрявайте дома си.

Неподходящо легло

Твърде много хора страдат заради неудобен матрак, но не желаят да харчат допълнителни пари, защото матракът не е сред мебелите в дома, които са „за пред хора“. Това е не само причина за лош сън, но и част от по-голямо препятствие според фън шуй, което разстройва вашето пространство.

Купете най-доброто легло и спално бельо, което можете да си позволите, така че всяка вечер, когато се шмугнете в леглото си, да се чувствате като в рая и да спите чудесно. Има нещо толкова успокояващо в това да оформите леглото си като в луксозна хотелска стая в началото на деня и да знаете, че ще можете да пропълзите в него по-късно. Време е да смените този остарял матрак и чаршафи, които сте взели на старо, само защото са ви се сторили изгодни.

Подредба с гръб към изхода

Връщайки се към традиционните принципи на фън шуй, трябва да споменем, че разположението на леглото и стола е невероятно влиятелно. Има много реални правила, които трябва да следвате с това, като например къде никога не трябва да поставяте дивана си. Спалнята не е по-различна.

Да седиш или спиш с гръб към входа е ужасно нещо. Част от мозъка ни е примитивна и имаме животински аспект в съзнанието си, който е зает с оцеляването ни. Това, че не можем да видим входа и кой влиза, е много обезпокоително за тази част от мозъка ни. Не можем да се отпуснем напълно с гръб към входа, оставаме бдителни и напрегнати. Това изразходва енергията ни.

Ако искате да спите спокойно, тогава трябва да промените оформлението на вашата спалня по фън шуй и да се съсредоточите върху ритуалите си преди лягане. Ако подсъзнанието ви е нащрек, никакви успокояващи миризми или шумове няма да ви отпуснат. След като разберете принципите на фън шуй, можете да оцените истинския ефект, който може да има върху живота и благосъстоянието ви.

Телевизор в спалнята

Това може да е трудно за вас, любители на киното и фенове на Netflix, но обещаваме, че ще подобри живота ви. Дори ако това означава да изчакате един ден, за да гледате последния епизод на „Ергенът“.

Вижте още: „Ергенът“ в новия сезон – млад и успешен предприемач

Мисля, че всички знаем, че преяждането не е оптимално за сън. Но по някаква причина продължаваме да поставяме големи екрани в спалните си и да преяждаме със съдържание. Електрическите джаджи също нарушават енергията на стаите в смисъл на фън шуй. Без телевизори или джаджи, всички електрически уреди и Wi-Fi трябва да бъдат изключени, когато спите. Синята светлина стимулира мозъка, което е последното нещо, което искате за добър нощен сън.

Надяваме се, че с всички тези промени ще успеете да се насладите на баланс в дома си.

Вижте още: 

Жилището мечта в града: изобилие от светлина, панорамна гледка, свеж въздух


Повече информация Виж всички