Много вещи къща развалят: тайните на лесното разчистване

| от MamaMia |


Съвършенството е простота. Подредените домове, където не бликат ненужни вещи от всеки шкаф и иззад всеки ъгъл, ни дават усещане за хармония, за лекота и свобода. Да се разделим с ненужните предмети обаче, не е толкова лесно. Нито пък е достатъчно, ако още от следващия ден на нова сметка ще започнем да трупаме излишни „съкровища“, докато отново останем без въздух вкъщи. Минимализмът е философия, с която живеем по-щастливо и по-лесно, но за да се случи това, трябва да я прилагаме ежедневно, да я превърнем в елемент от манталитета си.

Когато става дума за разчистване, най-трудна е първата крачка. Разчистването е точно като онзи спорт, на който ще тръгнем от утре, и като страха от бялата страница, преди да напишем първото изречение от текста в главата си. Струва си да предприемем стъпката обаче. По същия начин, по който с наближаването на всяка пролет, прочистваме и детоксикираме организма си чрез различни форми на пост и хранителен режим, за да го пробудим за ново начало.

Ако се чудите откъде да започнете, това е нормално. Процесът ще бъде по-лек и приятен за вас, ако не се насилвате да оправите всичко наведнъж, а си създадете режим, рутина.

Започнете полека – например с по пет минути на ден.

Постепенно това ще се превърне в забавен навик за вас и ще очаквате с нетърпение този момент от ежедневието си. Можете да изхвърляте по една излишна вещ на ден – предостатъчно е. За година ще сте се оттървали от 365 вещи. Представете си само, ако са дори два предмета дневно! Помислете за начин да ги рециклирате, или пък, ако става дума за хубави и годни за употреба вещи, които просто не са нужни на вас, да ги дарите за благотворителност или подарите на приятел.

Напълнете цял чувал за боклук.

Това можете да направите в ден, когато разполагате с достатъчно свободно време и сте в настроение да се поразвихрите из някоя конкретна стая от дома, или някой препълнен шкаф. Оттървете се от всички вещи вътре, които не са ви нужни, дори и ако изпитвате емоционална вина заради това, че не ги ползвате, или заради човека, който ви ги е дал. Ще се почувствате енергизирани и удовлетворени след това, а до ден-два вече изобщо няма да си спомняте за съществуването на тези вещи.

Забравете за дрехите, които не сте носили от месеци.

Колкото и приятни спомени да имате с тях, колкото и да са запазени, колкото и да си мислите, че някой ден отново ще ви стават или отново ще ви харесват. Стилът и разбиранията ни за външен вид се променят с времето и няма нищо лошо в това – то отразява собствената ни еволюция като личности. Притежаването на много дрехи обърква и затормозява, оставя онова познато усещане, че при два препълнени гардероба нямате какво да облечете. Може да е самата истина, че вече няма какво да облечете, но ако не се разделите с тези дрехи, които наистина не обличате, няма да разберете така ли е и нужно ли е ви е всъщност нещо ново. По-вероятно е да продължите с хаотичните и необмислени покупки и да се получи лавинообразен ефект, а затрупаният да сте вие. Почистете излишните си дрехи, които са в добро състояние и ги дарете – в неправителствените организации, които подпомагат хора в нужда, винаги има глад за нови и запазени облекла. Или пък ги продайте на магазин за втора употреба.

Създайте си списък със задачи и цели.

Той ще внесе ред в хаоса в ума ви. Преценете дали предпочитате да разчиствате по категории, стая по стая, в зависимост от това на кого във вашето домакинство са вещите – както е най-удобно и логично за вас самите. Така ще намалите и риска да пропуснете нещо.

За целта можете да опитате да погледнете на дома си като гост. Все едно влизате в него за пръв път и набелязвате първите си впечатления. Така ще откриете кои проблемни зони, с които сте свикнали, имат нужда от незабавното ви внимание.

Опитайте предизвикателството „12-12-12“.

12 вещи за даряване, 12 вещи за изхвърляне, и 12 за връщане на истинския им собственик (най-често онези книги, дискове и шалове, които събират прах у вас от години, а човекът, който ви ги е заел, може и да не се сеща за тях, но е възможно и да си ги иска и търси.)

Или друг вариант на предизвикателство – четирите кашона.

Един за изхвърляне, един за запазване, един за даряване, един за разместване. Всяка от вещите в определена зона, стая, шкаф у дома, трябва да влезе в един от четирите кашона и оттам нататък да последва съдбата, която сте ѝ отредили.

Ако все още се затруднявате, потърсете помощ от приятел. Той/тя ще се радва на по чаша вино да ти даде обратна връзка за предметите, за които продължаваш да се чудиш. Едно странично око никога не е излишно.

И ако продължавате с чуденето, ето един примерен списък с вещи, които и сами можете да изхвърлите незабавно, за да видите колко по-добре ще се почувствате след това:

 • храни с изтекъл срок на годност
 • кърпи, парцали, покривки и подложки, които никога не са чисти
 • счупени декорации – сувенири, магнити, коледни и великденски украшения
 • буркани и кутии за храна с липсващи, разменени или счупени капаци
 • чашите, от които никой никога не пие
 • стари списания
 • изсъхнал грим
 • стари дистанционни, мишки и телефонни апарати
 • неизползвани детски играчки
 • книги, които никой не планира да чете когато и да било
 • повтарящи се моливи, химикалки и канцеларски пособия
 • конци и прежди
 • писма, сметки, мейли
 • изостанала опаковъчна хартия
 • винтове, пирони, гайки, ключове и други подобни атрибути, които не пасват никъде
 • изветрели лекарства
 • ненужни прибори извън комплект
 • пъзели и бордови игри, които не се ползват
 • видеокасети и дискове с филми

Направете „преди – след“ фотосесия на вече готовите кътове у дома. Снимките ще ви мотивират да поддържате постигннатите резултати, вместо още след няколко седмици отново да живеете в разбита и претоварена от предмети среда.

Вижте още:

Свободата да притежаваш по-малко


Повече информация Виж всички